Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/02 20:26

endooikogeneiaki 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος | Romfea.gr


Όταν μέσα σε μια οικογένεια υπάρχει οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, σωματική ή συναισθηματική, δεν θα πρέπει να αποτελεί μυστικό ή ταμπού, ήταν το βασικό συμπέρασμα από την ομιλία της ψυχοπαιδαγωγού Ερασμίας Φείδη με τίτλο «οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας στα μέλη της οικογένειας», στο πλαίσιο του προγράμματος με εκπαιδευτικό χαρακτήρα «Θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας», που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε η ενδοοικογενειακή βία είναι κατάσταση, που υπερβαίνει οικονομικές, κοινωνικές, μορφωτικές διακρίσεις και απλώνεται πολλαπλώς.

Μπορεί να ξεκινήσει ως μία "απλή και αθώα" συμπεριφορά και με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε μία πράξη με δραματικά αποτελέσματα.

Η ανατροφή ενός παιδιού (είτε ως μάρτυρας ή ως θύμα βίας), σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Οι επιπτώσεις της βίας μπορεί να διαταράξουν τη ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι μακροχρόνιες, οδηγώντας το παιδί σε έναν ενήλικα με μεγάλα προβλήματα ψυχοπαθολογίας.

Ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σε ένα βίαιο περιβάλλον έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει συναισθηματική αστάθεια και ανασφάλεια, φόβο, άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, διαταραχές ύπνου και διατροφής.

Η ενδοοικογενειακή βία παρεμποδίζει την ελευθερία, προκαλεί φόβο και μπορεί να επηρεάσει τραυματικά την εξέλιξη και την προσωπικότητα του παιδιού.

Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη των δυσκολιών του παιδιού και στην ενήλικη ζωή.

Εξάλλου το ενυπάρχον πλέγμα συγγενικών σχέσεων σε αυτά τα περιστατικά, συχνά αναστέλλει το θύμα από το να καταγγείλει στην αστυνομία ένα μέλος της οικογενείας του. Και τελικά προτιμά να σιωπήσει, διαιωνίζοντας το φαινόμενο.

Από την άλλη, ο στιγματισμός και η ενδεχόμενη διαπόμπευση -ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες- που πρόκειται να ακολουθήσουν ύστερα από την δημοσίευση των υποθέσεων τους, πάντοτε αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες για τη μη καταγγελία των περιστατικών. Επιπλέον το άτομο αισθάνεται αδύναμο και δεν απευθύνεται πουθενά για να βοηθηθεί.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί ένα ζήτημα, που οφείλει να μας προβληματίζει και να μας απασχολεί όλους.

Η βία απ' όποιον κι αν προέρχεται, όποια μορφή κι αν παίρνει, αποτελεί αγκάθι του πολιτισμού μας.

Κι ο πολιτισμός, ως γνωστόν, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Να σημειωθεί ότι από άποψη ορθόδοξης προσέγγισης της ενδοοικογενειακής βίας, απαραίτητη προϋπόθεση για να εκλείψει είναι το να μπορούμε να αγαπάμε.

Με το κριτήριο της αγάπης ο κάθε άνθρωπος είναι ανοιχτός απέναντι στο Εσύ του Θεού και στο Εσύ του άλλου. Αυτή η διπλή διαθεσιμότητα αποτελεί την αλήθεια του ανθρώπου, που τον αποτρέπει από την επιθετικότητα.

Το πνεύμα της καταλλαγής και της συνδιαλλαγής, περιέχει μια δυναμική, που δεν είναι άλλη από τη δυναμική της αγάπης. Μόνο με την έννοια της αγάπης, μπορεί να εννοηθεί η πραγμάτωση και αναγνώριση του προσώπου και να προστατευτεί η αξιοπρέπειά του.

Δεν είναι δυνατόν η βία να παύσει μόνο μέσα από πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις κοινωνικών δομών.

Το άτομο επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει τον ρόλο του απέναντι στον εαυτό του και τον πλησίον του και να προτάξει το πρόσωπο και όχι το προσωπείο του.

Με την πνευματική ζωή υπάρχει η δυνατότητα και το ίδιο να μεταμορφωθεί και τις σχέσεις του να μεταμορφώσει.

Εμφανίσεις: 173557
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: