Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

kliros

Επείγουσα διευκρινιστική ενημέρωση για τα αναδρομικά των κληρικών, για να σταματήσει το εμπόριο ελπίδας

Πολύς ντόρος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τα αναδρομικά «δώρα» των κληρικών.

Προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα για το σημαντικό αυτό θέμα οι αδελφοί κληρικοί διευκρινίζουμε με αίσθημα ευθύνης τα παρακάτω :

Οι ενδιαφερόμενοι κληρικοί μπορούν να καταθέσουν αίτηση προς τον φορέα απασχόλησής τους μέχρι την 14 Δεκεμβρίου 2018 (το δώρο καταβάλλεται 10 ημέρες προ των Χριστουγέννων), η οποία θα πρέπει να πρωτοκολληθεί την ημερομηνία αυτή, για να μην χάσουν το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά.

Αν η αίτηση κατατεθεί μετά τις 14 Δεκεμβρίου 2018, ο κληρικός χάνει μόνο το νομικό δικαίωμα να διεκδικήσει τα δώρα του 2013 και τίποτε παραπάνω. Επί της ουσίας η αίτηση γίνεται για να διακοπεί η παραγραφή.

Με βάσει τα ανωτέρω σε αυτή τη χρονική στιγμή το μόνο που χρειάζεται να πράξει ο κάθε ενδιαφερόμενος κληρικός, είναι να υποβάλει την αίτησή του προς την Μητρόπολη, που είναι ο εργοδότης του και μόνο αυτή χωρίς άλλες ενέργειες, όπως εξουσιοδότηση σε δικηγόρους ή καταβολή χρημάτων.

Αφού καταθέσει την αίτησή του και πάρει πρωτόκολλο από την Μητρόπολή του, στη συνέχεια ο κάθε κληρικός μπορεί να καταθέσει αγωγή, μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα της αιτήσεως, (άρθρο 143 Ν. 4270/2014 – ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ), διεκδικώντας τα δώρα της τελευταίας 5ετίας ατομικά ή ομαδικά.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι προσφάτως εκδοθείσες πρωτόδικες αποφάσεις αφορούν συνταξιούχους και μόνο, είναι δε βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν εφέσεις από τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Με λίγα λόγια το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ωστόσο έγκριτοι Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μπορεί ακόμη και στην περίπτωση που δικαιωθεί ο εργαζόμενος για τα αναδρομικά του, το Συμβούλιο Επικρατείας δύναται να ακυρώσει την απόφαση ... λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.

Τέλος δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής ότι σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 140 Ν. 4270/2014 το πιθανότερο χρονικό διάστημα δικαίωσης θα αφορά ουσιαστικά την τελευταία διετία, συνεπώς όλα τα υπόλοιπα «επείγοντα» αφορούν απλά και μόνο εμπόριο ελπίδας και μάλιστα ..... χωρίς αποδείξεις.

Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΕΓΓΟΥΛΗΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

BEB EFKA

Εμφανίσεις: 284911
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: