Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

VlaxogianneioSynenteyjh2018

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


''Μία είναι η γλώσσα των Μακεδόνων, ελληνική, δεν υπάρχει, η άλλη είναι σλαβική, είναι βουλγάρικη'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων από το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», το οποίο άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα, ο οποίος αποτελεί ιστορικό γεγονός που δεν διαγράφεται αλλά και στα περί «μακεδονικής γλώσσας».

''Ένα κομμάτι της ιστορίας μας δεν διαγράφεται έτσι επειδή εκ των υστέρων έγιναν κάποιες συμφωνίες. Αυτό είναι ιστορικό το γεγονός και δεν μπορούμε να διαγράψουμε έναν αγώνα τον οποίο μαρτυρούν και τα εκθέματα αλλά και οι άνθρωποι που ζήσανε αυτό τον αγώνα'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

''Η Μακεδονία είναι μία, είναι Ελληνική, όπως την λέμε εμείς, άσχετο τι λέει ο κάθε ένας. Και τα εκθέματά μας μαρτυρούν την ιστορία, το αίμα, τους αγώνες, τους οποίους έκαναν οι προπάτορές μας. Και τους σεβόμαστε εμείς, αυτό κάνουμε. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε την ιστορία μας, το όνομά μας, την γλώσσα μας. Τώρα λένε «μακεδονική γλώσσα». Πότε βγήκε η «μακεδονική γλώσσα»; Μία είναι η γλώσσα των Μακεδόνων, Ελληνική, δεν υπάρχει, η άλλη είναι σλαβική, είναι βουλγάρικη, μην τα μπερδεύουμε'' πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Βεροίας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε: ''Και ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης που είναι ειδικός λέει, «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει. Είναι ένα κατασκεύασμα δικό τους, να το χαίρονται. Όπως δεν μπορούν να πουν ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν Σλάβοι, «Μακεδόνες» με την έννοια την δική τους. Ήταν Θεσσαλονικείς, τους οποίους έστειλε ο Πατριάρχης Φώτιος να τους δώσει φως. Και τους δώσανε φως, τους δώσανε και γλώσσα που δεν είχανε και τώρα θέλουν να τους παρουσιάσουν ότι ήταν δικοί τους. Λάθος είναι αυτό. Σεβόμεθα να μπούνε στο ΝΑΤΟ, να μπούνε στην ΕΕ, τίποτε όμως να μην πειράξουνε που αφορά τον τόπο τον δικό μας, την ιστορία μας.''

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 165609
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: