Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018

larisis ieronimos

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, μίλησε ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στο Θεσσαλία LIVE.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ιδεολογική αγκύλωση.

''Πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει τι θα πει χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας. Αυτό το σύνθημα ακούγεται για πολλές δεκαετίες, και από εκεί και μόνο φαίνεται πόσο παλιό είναι. Είναι μία ιδεολογική αγκύλωση και τίποτα παραπάνω'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε: ''Χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας σημαίνει τι; Ότι εγώ που είμαι κληρικός θα πάψω να είμαι και πολίτης αυτού του Κράτους; Αν είναι να επιστρέψω την ταυτότητά μου, να επιστρέψω και το ΑΦΜ μου μπας και γλιτώσω τίποτα από την εφορία''.

''Κάποιοι συνδέουν στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας και την μισθοδοσία του κλήρου. Η μισθοδοσία του κλήρου δεν υπάρχει επειδή μας αγαπάει η Πολιτεία, ή επειδή εμείς έχουμε επιβάλλει την θέλησή μας στην Πολιτεία. Αυτό είναι συμβατικό αντάλλαγμα για τις πολλαπλές απαλλοτριώσεις, δημεύσεις, εκούσιες εκχωρήσεις, δωρεές εκκλησιαστικής περιουσίας που έχουν συμβεί από το 1821 και εντεύθεν'' πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Λαρίσης δήλωσε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ρυθμίζονται και με έναν απλό νόμο.

''Το Σύνταγμα ομιλεί περί επικρατούσας θρησκείας, κάποιοι προσπαθούν να το ερμηνεύσουν αυτό με όρους στατιστικής, το Σύνταγμά όμως δεν είναι στατιστική. Το επικρατούσα θρησκεία σημαίνει Ορθόδοξο πρόσημο στο Κράτος. Κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για ουδετερόθρησκο Κράτος, εμείς λέμε ότι το Κράτος μας μπορεί να είναι αμερόληπτο, μπορεί να είναι αντικειμενικό. Το ουδέτερο στα θρησκεύματα είναι μια άλλη ιδεολογία, δηλ. μπορεί να έχει Ορθόδοξο πρόσημο, μπορεί να έχει καθολικό πρόσημο, προτεσταντικό πρόσημο. Αυτό το ουδέτερο πρόσημο είναι μία άλλη ιδεολογία και ως τέτοια έχει αναγνωριστεί και έχει κηρυχθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'' συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Για τις αντιδράσεις του κλήρου σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Ο κλήρος ξεσηκώθηκε όταν πήγε να υπάρξει μία ανεπίτρεπτη κόντρα, στο σημείο του ότι, 10,000 ιερείς που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο εμποδίζουν την πρόσληψη 10,000 άλλων ανθρώπων. Αυτό που πήγε να γίνει και να βάλουν τον ιερέα σε μία κόντρα με τον λαό, ήταν που ξεσήκωσε κάποιους και ήταν που ενόχλησε τους κληρικούς, οι οποίοι είναι ακριβώς δίπλα στο λαό''.

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: ''Πριν από 4-5 χρόνια ήμασταν κάτι το ξεχωριστό. Υπήρχε το Κεφάλαιο Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου, το οποίο καταργήθηκε για να πάμε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Τότε λοιπόν που ήμασταν ενα ιδιαίτερο Κεφάλαιο Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου εμποδίζαμε την πρόσληψη άλλων ανθρώπων; Κάποια πράγματα λέγονται με όρους πολιτικής ελαφρότητας και σε σημεία τέτοια που η πολιτική συγκυρία ευνοεί, αν θέλετε, και λίγο κάποιες προεκλογικές παροχές και λίγο το κλείσιμο του ματιού σε κάποιους ψηφοφόρους. Δεν μπορεί η Εκκλησία να γίνεται αντικείμενο προεκλογικών σχεδιασμών και προεκλογικών παιγνίων. Εκεί είναι το θέμα μας''.

Εμφανίσεις: 255627
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: