Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018

mitropolitis fthiotidos

Του Θάνου Θανόπουλου στην Romfea.gr


Για την χθεσινή συμφωνία Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, στο Ραδιόφωνο "ΣΤΑΡ" Κεντρικής Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην χθεσινή συμφωνία Αρχιεπισκόπου - Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά συμφωνία δύο ανδρών, του Προέδρου της Ιεραρχίας και του Πρωθυπουργού.

''Θέλω να εκφράσω την χαρά μου και να συγχαρώ τον κ. Πρωθυπουργό διότι έδωκε υπόσχεση και δημόσια, ότι δεν θα απαληφθεί το 1ο άρθρο του Συντάγματος. Δεν περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση αριστερή, αθεϊστών ως επί το πλείστον, να αφήσουν την επίκληση της Αγίας Τριάδας. Αυτό είναι μια επιτυχία του Μακαριωτάτου εάν ψηφιστεί από την Βουλή'' - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Νικόλαος τόνισε ότι ''να μην μπερδέυουμε τα πράγματα, δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι συμφωνία του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού. Διότι η Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι δημοσιογράφοι τα λένε αυτά, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι η Πολιτεία. Είναι οι επικεφαλής και ορθώς είπε ο Μακαριώτατος ότι εγκρίνει αυτή την πρώτη συζήτηση αν θα το εγκρίνει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία''.

''Όλοι οι Αρχιεπίσκοποι αγωνίστηκαν να κατοχυρώσουν τους μισθούς των εφημερίων, όλοι οι Αρχιεπίσκοποι από τον Δαμασκηνό τον Αντιβασιλέα μέχρι τον τελευταίο τον Χριστόδουλο. Τώρα λοιπόν θα κόψουμε τον μισθό των Ιερέων μας και θα τους βγάλουμε έξω από το Δημόσιο. Αυτό είναι ρίσκο, μεγάλο ρίσκο'' - συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: ''Ναι μεν θα χορηγεί η Εκκλησία ένα ποσόν, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Κατά το παρελθόν η Πολιτεία άρπαξε εκκλησιαστική περιουσία ή εδέχθη την δωρεά εκ μέρους της Εκκλησίας για να δώσει σε πολυτέκνους, σε ακτήμονες και τα φάγανε οι πολιτικάντηδες. Αυτά είναι λόγια του Μακαριωτάτου τα οποία μας είπε στην Ιεραρχία. Έχουμε εμπιστοσύνη σε πολιτικούς που λένε σήμερα αυτό και αύριο το άλλο; Είναι μία επιφύλαξη αυτό, δεν μπορούμε να εκθέσουμε τους ιερείς μας'' υπογράμμισε ο κ. Νικόλαος.

''Ο μεν Πρωθυπουργός έκανε υποχωρήσεις με το μάτι πίσω στη βουλή, που μπορεί να μην εγκριθούν και ο Αρχιεπίσκοπος επίσης, αναγκάστηκε, εγώ το λέω αυτό είναι άποψή μου, να συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό έχοντας πάντοτε κατά νου ότι πίσω του είναι η Ιεραρχία. Και μπορεί η Ιεραρχία να μην εγκρίνει. 'Ηταν όμως ανάγκη αυτή η συνάντηση και η εμφανισθήσα ως συμφωνία να γίνει, διότι και η Εκκλησία πρέπει να υποχωρήσει σε μερικά πράγματα, όχι θέματα πίστεως, κανόνων και ηθικής'' - πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Εμφανίσεις: 274927
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: