Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/01 13:23

hmerologia 1Του Χρήστου Καναρόπουλου, ανταποκριτή της Romfea.gr


Κάθε χρόνο, ως είθισται, οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος εκδίδουν και διανέμουν στα Ποίμνιά τους Ημερολόγια τσέπης, τα οποία περιέχουν το εορτολόγιο, το τοπικό αγιολόγιο, τη διοικητική διάρθρωση, ιστορικά στοιχεία, στοιχεία επικοινωνίας καθώς και ένα ειδικό αγιέρωμα. Στις πρώτες σελίδες των ημερολογίων υπάρχει φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο παρών αφιέρωμα θα παρουσιασθούν τα Ημερολόγια των Ιερών Μητροπόλεων (13) της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αφιέρωσε φέτος το Ημερολόγιο της στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Με εξώφυλλο την εικόνα του Αγίου (φορητή Εικόινα της Ι. Μονής Παναγίας Δοβρά) και οπισθόφυλλο το Σταυρό του Αγίου (κειμήλιο που φυλάσσεται στη Βέροια), στο ημερολόγιο υπάρχει σύντομος βίος του Αγίου ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εύχεται το νέο έτος να πλημμυρίσει η καρδιά όλων από τη Χάρη του Κυρίου και τον ιεραποστολικό ζήλο του πατρο – Κοσμά. Την έκδοση και τα κείμενα επιμελήθηκε ο Αρχιμ. π. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Στα εγκαίνια της Παναγίας – Άξιον Εστί Αξιούπολης και στα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας αφιέρωσε το Ημερολόγιό της, η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Δημήτριος αναφέρεται σε αυτούς τους δύο αγιασμένους τόπους, όχι ως τόπος μηχανικής ανανέωσης των χιλιοβασανισμένων κοσμικών ονείρων, αλλά ως το μυστηριακά καθαγιασμένο και αισθητό καταφύγιο της αθάνατης ελπίδας στον Τριαδικό Θεό της Θ. Λειτουργίας, στο Θεό της Αιώνιας Ζωής. Στο εμπροσθόφυλλο υπάρχει η Εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί και στο οπισθόφυλλο φωτογραφίες των δύο Ναών του αφιερώματος ενώ εμπεριέχει ιστορικά στοιχεία των δύο Ναών και φωτογραφίες των εγκαινίων.

Στην Αγία Νεομάρτυρα Χρυσή είναι αφιερωμένο το εφετινό ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Όπως σημειώνει ο πολυγραφότατος Μητροπολίτης κ. Ιωήλ στην εισαγωγή του, η Αγία Χρυσή είναι μία από τους επτά Αγίους της τοπικής Εκκλησίας της Έδεσσας και στην καθιέρωση της εορτής της συνέβαλλε καθοριστικά ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Καλλίνικος. Εκτός των άλλων χρήσιμων πληροφοριών, στο Ημερολόγιο υπάρχει ο βίος της Αγίας και τροπάρια που προέρχονται από την ακολουθία της, όπως τα συνέγραψε ο Μητροπολίτης κ. Ιωήλ. Στο εξώφυλλο εικονίζεται η Αγία, έργο του αγιογράφου κ. Χρήστου Θωμά, ενώ το Ημερολόγιο επιμελήθηκαν ο Αρχιμ. π. Παντελεήμων Καραλάζος και ο κ. Αναστάσιος Κουλμουράτογλου.

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου έχει αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Ζιχνών Αλέξανδρο Δηλανά (1924-1943). Στις ευχές του ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος γράφει μεταξύ των άλλων: "Στην ταραγμένη και αποκαρδιωτική σύγχρονή μας πραγματικότητα, παραμένει χρέος των χριστιανών να ομολογούμε την πίστη μας, να προσευχόμαστε υπέρ πάντων, να συμμετέχουμε βιωματικά στην ορθόδοξη λειτουργική ζωή και να αγωνιζόμαστε στην καθημερινότητα με ελπίδα και πίστη στον Κύριο μας Ιησού Χριστό, μιμούμενοι τον μακαριστό Μητροπολίτη Ζιχνών Αλέξανδρο Δηλανά. Με εξώφυλλο και οπισθόφυλλό τον μακαριστό Μητροπολίτη, το Ημερολόγιο περιέχει το βίο και τη δράση του με ιστορικές φωτογραφίες ενώ την επιμέλεια είχε ο Αρχιμ. π. Βασίλειος Κορώσης.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου αφιέρωσε το Ημερολόγιο της στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου επί τη συμπληρώσει 200 ετών από της ιδρύσεως του. Στον πρόλογό του ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος περιγράφει την ιστορία και τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Ιερού Ναού και εύχεται ο νέος χρόνος να πλημμυρίσει τις καρδιές όλων με ελπίδα, να φωτίσει ο Κύριος τους άρχοντες για να οδηγήσουν επιτέλους σε ασφαλή λιμένα το καράβι του Έθνους μας. Το ημερολόγιο χωρίζεται σε τρία μέρη: α' ημερολογιακό, β' διοικητικό και γ' το αφιέρωμα του Ιερού Ναού από τον καθηγητή Ψυχοπαιδαγωγικής Πανεπιστημίου Μακεδονίαςκ. Δημήτρη Γουδήρα. Στην φωτογραφία του εμπροσθοφύλλου εκτίθεται άποψη από τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου και στο οπισθόφυλλο ο Παντοκράτορας με τους Αποστόλους. Την επιμέλεια είχε ο Πρωτοσύγκελλός της Ι.Μ. Ιερισσού Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Μαιδώνης.

Στο μυστήριο του θανάτου αφιέρωσε το φετινό Ημερολόγιο της η Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας με τον Μητροπολίτη κ. Νικόδημο να εύχεται από καρδιάς για το νέο έτος να είναι πλήρες από τις ατίμητες ευλογίες του ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού. Μέσα σ' αυτό περιέχονται κείμενα σχετικά με το θάνατο αλλά και τη θέση της Εκκλησίας περί της καύσεως του των νεκρών. Στο εξώφυλλο υπάρχει αναπαράσταση από τον επιτάφιο θρήνο.

Στον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κατερίνης Απόστολο Παύλο αφιέρωσε το εγκόλπιο Ημερολόγιο η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία του Αποστόλου των Εθνών κατά την διέλευση του από την Πιερία καθώς και φωτογραφίες από Ναούς όπου μαρτυρείται ότι πέρασε ενώ υπάρχουν ιστορικά στοιχεία της Μητρόπολης και των Επισκόπων, όπως και στοιχεία της Διοίκησης και των δραστηριοτήτων. Εκτός των πατρικών ευχών του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, στο εξώφυλλο εικονίζεται ο Απόστολος Παύλος και στο οπισθόφυλλο αναπαράσταση του Ιδρυτή, ο οποίος πορεύεται εκ Βεροίας εις Πύδναν.

Το Ημερολόγιο της Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αφιερώθηκε φέτος στην επέτειο της συμπληρώσεως 1037 ετών από της ιδρύσεως της Ιεράς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, και 50 ετών από της επανιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Λαγκαδά και στον Άγιο Ιερομάρτυρα Γαβριήλ τον Ιβηρίτη, τον εκ Βερτίσκου καταγόμενο. Στο ευλαβικό αφιέρωμα ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης επισημαίνει μεταξύ των άλλων το 2018, να είναι έτος χαράς, ειρήνης και ευλογίας Θεού, έτος κατά το οποίο θα κατορθώσουμε με τη χάρη του Κυρίου, εγκαταλείποντες λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος να κάνουμε την ορθή επιλογή, επιτελούντες αγιωσύνη εν φόβω Θεού αφορώντες εις τον Αρχηγό και Τελειωτή της πίστεως ημών. Υπάρχουν μέσα σ' αυτό ιστορικά στοιχεία για την Ιερά Μητρόπολη, φωτογραφίες από ιστορικούς Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής επαρχίας καθώς και φωτογραφίες από τις εόρτιες εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας προεξάρχοντος του Μακακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στο εμπρόσθόφυλλο αποτυπώνεται ο Άγιος Ιερομάρτυς Γαβριήλ ο Ιβηρίτης, μαρτυρήσας εις την περιοχή των Κυδωνιών της Μ. Ασίας το 1922.

Το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αφιερώνεται φέτος ευλαβικά στην ιστορική Μονή της Πανάγνου Θεοτόκου του Χορταΐτου, με την ευχή όπως σημειώνει ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας η Παναγία να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο Λαό με τις ισχυρές προς Κύριον πρεσβείες της. Σ' αυτό ξετυλίγεται η ιστορία της Ιεράς Μονής μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή της και παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από την ενθρόνιση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας από τον Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο πλησιόχωρο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως. Υπάρχουν πληροφορίες για την Ιερά Μητρόπολη αλλά και για τις δομές που λειτουργούν σ' αυτήν. Το εξώφυλλο κοσμείται με την Εικόνα της Παναγίας της Χορταϊτίσσης και το οπισθόφυλλο τοιχογραφία με την Άκρα Ταπείνωση, που βρίσκεται στην Πρόθεση του Ναού του Σωτήρος Χορτιάτη, 18ου αι.

Στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο, Πολιούχο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς,αφιέρωσε φέτος η ομώνυμη Ιερά Μητρόπολη το Ημερολόγιο της με τον Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο να εύχεται διά των πρεσβειών του Αγίου, για ένα έτος ευλογημένο, ειρηνικό και δημιουργικό. Περιέχει το βίο και ορισμένα από τα θαύματα του Αγίου, φωτογραφίες Ναών που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Ευγένιο, το Μικρό Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου και άλλα χρήσιμα στοιχεία από τις δραστηριότητες της Ι. Μητροπόλεως. Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο Ιερός Ναός του Αγίου στην Τραπεζούντα του Πόντου και την γενική επιμέλεια είχε ο Πρεσβ. π. Στυλιανός Σαρίδης.

Το φετινό της Ημερολόγιο η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου το αφιέρωσε στο εκκλησιαστικό της Κειμηλιαρχείο, το οποίο εγκαινίασε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τον Ιούνιο του 2013. Στον πρόλογο του ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ αναφέρεται στο σκεπτικό της αφιερώσεώς του Ημερολογίου στο Κημειλιαρχείο και στις περίπτυστες εικόνες που φυλάσσονται σε αυτό και εύχεται η Χάρις του Κυρίου δια πρεσβειών πάντων των Αγίων να σκέπει όλο το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας. Περιέχει φωτογραφίες από Εικόνες, Ιερά Σκεύη, Άμφια Μητροπολιτών που ποίμαναν την ακριτική Μητρόπολη ενώ το Ημερολόγιο επιμελήθηκε ο Αρχιμ. π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης.

Με τα μάτια στραμμένα στα νεώτερα μέλη της τοπικής Εκκλησίας Σιδηροκάστρου, η Ιερά Μητρόπολη δημιούργησε το δικό της Ημερολόγιο, δίνοντας έμφαση στα παιδιά και στην Παιδεία. Ο Μητροπολίτης κ. Μακάριος στο μήνυμά του αναφέρει μεταξύ των άλλων: "Το ελληνικό Σχολείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε αποσπασματικές μόνο μαθήσεις ούτε σε εγωιστικούς ατομικούς μόνο στόχους αλλά να δίνει και ουσιαστικές εμπειρίες κοινοτικής συνεργασίας, να υπερβαίνει τον στενό ορθολογισμό και τον ωφελιμισμό". Περιέχει φωτογραφίες από τις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως, των Κατηχητικών και γενικά από τις δραστηριότητες της. Η εικόνα του εμπροσθοφύλλου προέρχεται από την εορτή λήξεως της Γ' Κατασκηνωτικής περιόδου και του οπισθοφύλλου από την Θ. Λειτουργία της εορτής της Αγίας Ζώνης.

Τέλος, η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, το φετινό εγκόλπιο ημερολόγιο της το προσφέρει ως ένα αναμμένο κερί αιώνιας ευγνωμοσύνης και ισοβίου σεβασμού ενώπιον των σεπτών μορφών του τε αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, από της οσιακής κοιμήσεως του οποίου εφέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια (28.1.2008) και του μακαριστού Μητροπολίτου Σερρών Μαξίμου, ισοψύχου φίλου και συνεπούς συνοδοιπόρου του αοιδίμου Αρχιεπίσκοπου, του πολλά κοπιάσαντος για την μεγαλόνυμον Εκκλησία των Σερρών, την οποία εστόλισε και επροικοδότησε με έργα υψηλής πνοής ως το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο των Σερρών. Στο Ημερολόγιο, το οποίο προλογίζει ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, παρουσιάζονται οι δράσεις του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου, η ιστορική του διαδρομή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ανάμεσα στα άλλα ξεχωρίζει το απόσπασμα της ομιλίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου κατά την τελετή των εγκαινίων του Κέντρου, χρήσιμα στοιχεία των Ναών και αναφορές στο τοπικό Αγιολόγιο. Στο εξώφυλλο εικονίζεται τοιχογραφία της εισόδου της Βιβλιοθήκης "Μυριόβιβλος" και όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Ι. Μητροπόλεως.

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

hmerologia 2

Εμφανίσεις: 303046
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: