Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/09 01:32

1 IOANNIS KORNILAKISΑνταπόκριση από Λονδίνο Romfea.gr


Εκδήλωση σταθμός και μοναδική στα χρονικά πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, με ομιλητή τον συγγραφέα και επ.καθηγητή κ. Ιωάννη Κορνιλάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου και είχε ως θεματολογία της τον Μεγα Κωνσταντίνο, ιδρυτή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τον Ιωάννη Καποδίστρια, ιδρυτή του Ελληνικού Κράτους.

Πλήθος ομογενών Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανική πρωτεύουσα παρέστησαν στην ιστορική διάλεξη που παρέθεσε ο κ. Κορνιλάκης και φυσικά την εκδήλωση τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Άγιον Όρος έδωσε και εκείνο το παρών, αφού εκπροσωπήθηκε από τον Δικαίο της Βατοπεδινής Ιεράς Σκήτης Αγίου Ανδρέα Αγίου Όρους Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος άνοιξε και την εκδήλωση με μια εξαιρετική εισαγωγική ομιλία.

Από την πλευρά της Ελληνικής πολιτείας παρέστη και ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή που απέστειλαν:

Η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος, ο Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Κορνιλάκης, ο οποίος και ανέγνωσε προσωπικά τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

Στη συνέχεια ο ομιλητής για μιάμιση ώρα περίπου καθήλωσε το κοινό μέσα από ένα συνδυασμό προφορικού λόγου και πανδαισίας εικόνων τις οποίες είχε επιμεληθεί, ώστε οι ακροατές να αντιληφθούν με πολλαπλούς τρόπους τη σύνδεση των δύο ιστορικών και ηγετικών προσωπικοτήτων του Μ. Κωνσταντίνου και του Ι. Καποδίστρια.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε ο κ. Κορνιλάκης, ότι η Αγγλία διαδραμάτισε καίριο ρόλο για τη Ρωμιοσύνη και τον Ελληνισμό, γιατί και ο Μέγας Κωνσταντίνος στέφθηκε Αυτοκράτορας στο Γιορκ αλλά και με το πρωτόκολλο του Λονδίνου η Ελλάδα απέκτησε την επίσημη ανεξαρτησία της το 1830 επί Ι. Καποδίστρια.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Άγιος Δικαίος της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Γέρων Εφραίμ, πρόσφερε σε όλους τους παριστάμενους ένα μοναδικό και πρωτότυπο αγιογραφικό σκαρίφημα, που απεικονίζει τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ι. Καποδίστρια, το οποίο και επιμελήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση αγιογράφοι της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Ανδρέα.

londino kapodistrias 1

londino kapodistrias 1

londino kapodistrias 1

londino kapodistrias 1

londino kapodistrias 1

londino kapodistrias 1

londino kapodistrias 1

Εμφανίσεις: 304105
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: