Πανηγυρική Αγρυπνία για τον Άγιο Ευδόκιμο στο Βατοπαίδι

Άγιον Όρος - Αιμίλιος Πολυγένης
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου η πανηγυρική αγρυπνία, επί τη εορτή του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.
Στις ιερές ακολουθίες, μετά από σχετική πρόσκληση του Καθηγουμένου της Μονής, Γέροντος Εφραίμ, προεξάρχει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισσαίος, τιμώντας με την παρουσία του την αγιορείτικη πανήγυρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες προσκυνητές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, βρίσκονται στη Μονή για να συμμετάσχουν στην ιερά πανήγυρη και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Ευδοκίμου.
Στο Συνοδικό της Μονής, λίγο πριν την λιτή, παρατέθηκε κέρασμα, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.
Εκεί ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στο τιμώμενο Άγιο Ευδόκιμο τον Βατοπαιδινό, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία που βρέθηκαν τα ευωδιάζων ιερά λείψανά του.
"Η αγιότητα του βίου του, φανερώνεται από την ευωδία του Λειψάνου του, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε, είναι καρπός εναρμονίσεώς του με την Αγιορείτικη μοναστική παράδοση" - πρόσθεσε ο Γέροντας Εφραίμ.
Επίσης, ο Γέροντας ανέφερε ότι "η τέλεση της πανηγύρεως του οσίου Ευδοκίμου Θαυματουργού, χαροποιεί ιδιαίτερα και προκαλεί την εν Κυρίω καύχηση σε όλους τους Αγιορείτες".
Στη συνέχεια μίλησε ο Γέροντας Ελισσαίος, ο οποίος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή γι' αυτόν να προεξάρχει στις εορταστικές ακολουθίες.
Αμέσως μετά ανέπτυξε θέμα για τους σύγχρονους Αγιορείτες Αγίους, και μίλησε για θαυμαστά περιστατικά από τη ζωή τους.
Τέλος, έκανε αναφορά τόσο στον Άγιο Ευδόκιμο, λέγοντας ότι πρέπει παραδειγματιστούμε όλοι, από τον τρόπο ζωής του και να ασκήσουμε τη θεομίμητη ταπείνωση που εγκολπώθηκε ο Άγιος.


































