Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/10 23:27

kelli mnimosino

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Μνημόσυνο στη μνήμη του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 στο Ιερό Κελλί Αγίας Τριάδος Προβάτας Αγίου Όρους.

Το ιερό μνημόσυνο στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τέλεσε ο Γέροντας του Ιερού Κελλιού, Ιερομόναχος Γεώργιος.

Σαν σήμερα με το παλαιό ημερολόγιο του Αγίου Όρους 27 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας Κυβερνήτης έπεφτε νεκρός στα σκαλιά του Αγίου Σπυρίδωνα Ναυπλίου από χέρια Ελλήνων. 

Να αναφερθεί ότι ο π. Γεώργιος εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για την προβολή του προτύπου του Ιωάννου Καποδίστρια, κάτι που τόνιζε και ο Άγιος Παΐσιος λέγοντας ότι “είναι επιτακτική ανάγκη προβολής ενός ιδανικού προτύπου προς μίμηση για τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και για υποβοήθηση του λαού να αποκτήση ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των κυβερνητών του Έθνους μας". 

Ο Καποδίστριας ευεργετεί το Άγιον Όρος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Άγιον Όρος είχε ευεργετηθεί από τον Ιωάννη Καποδίστρια τα δύσκολα χρόνια της επανάστασης αφού ο ίδιος είχε φροντίσει να αποστείλει δικά του χρήματα καθώς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος δεν είχε τη δυνατότητα. 

Επίσης ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε χρηματοδοτήσει την έκδοση των επιστολών του Αποστόλου Παύλου, συγγραφικό έργο του  Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου. 

Την 1η Αυγούστου 1828 η Αθωνική Πολιτεία αποστέλλει επιστολή προς τον Ι. Καποδίστρια όπου περιγράφει την δεινή οικονομική κατάσταση που είχαν περιέλθει οι Μονές, ένεκα της μισθό τροφοδοσίας των τουρκικών φρουρών. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας απαντά άμεσα ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει οικονομικά γι' αυτό φροντίζει ο ίδιος να αποστείλει ένα Χ πόσο από τα δικά του χρήματα. 

Το Άγιον Όρος εκφράζει σε απαντητική επιστολή στις 9 Μαρτίου 1829 την ευγνωμοσύνη του για τα 5.000 γρόσια τα οποία έλαβε ως παραμυθία για την τραγική κατάσταση που είχε επιφέρει ο τουρκικός ζυγός στην Ιερά κοινότητα. 

Παρακάτω η επιστολογραφία μεταξύ Αγίου Όρους και Ιωάννη Καποδίστρια:

allilografia 1

allilografia 1

allilografia 1

allilografia 1

allilografia 1

allilografia 1

allilografia 1

allilografia 1

Εμφανίσεις: 302200
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: