Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/04 01:27

sinaxis-1

Επιτοίχιος αγιογραφία φιλοτεχνηθείσα από το Αγιογραφικό Εργαστήριο της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, ετοποθετήθη στον Ι.Κτητορικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Κασσιώπης την 28ην Απριλίου 2014, παραμονήν της εορτής των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, Κερκύρας και των συν αυτή επτά ληστών και δύο δεσμοφυλάκων, οι οποίοι ησπάσθησαν τον Χριστιανισμό.

Ηκολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην π.Ρωμανόν, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών και Ηγούμενον της Ι. Μ. Αγ. Τριάδος στην Κληματιά Κερκύρας και ειδική Δέηση κατά την οποία έχρισε με Άγιο Μύρο την Αγιογραφία.

 

Άγιος Σπυρίδων

Επίσκοπος Τριμυθούντος, ο θαυματουργός. Η μνήμη του εορτάζεται την 12ην Δεκεμβρίου πολιούχος την νήσου Κερκύρας και της πόλεως Πειραιώς. Εγεννήθη στην Κύπρον περί το 270. Έλαβε μέρος στην Α' Σύνοδο Νικαίας και του αποδίδεται το θαύμα της κεράμου. Το ι. Λείψανο του σώζεται ολόκληρο και ευρίσκεται στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα εντός αργυράς λάρνακος, η οποία κατεσκεβάσθη στην Βιέννη και λιτανεύεται τέσσερες φορές τον χρόνο.

Άγιοι Ιάσων & Σωσίπατρος

Ο Αγ. Ιάσων κατήγετο από την Ταρσό γενέτειρα του Απ. Παύλου. Ηκολούθησε των Απ. Παύλο στις περιοδείες του στην Μακεδονία και Ασία με άλλους μαθητές μεταξύ των οποίων και ο Σωσίπατρος. Ο Ιάσων ετοποθετήθη επικεφαλής της Εκκλησίας της Ταρσού και ο Σωσίπατρος της Εκκλησίας του Ικονίου. Εφθασαν και στην Κέρκυρα, όπου έκτισαν Ναό αφιερωμένον στην μνήμη του πρωτομάρτυρος Στεφάνου κηρύσσοντες τον λόγο του Θεού. Ο Σωσίπατρος εκάη ζωντανός κατά διαταγήν του Ηγεμόνος της νήσου Δατιανού και ο Ιάσων εκοιμήθη την 29ην Απριλίου, σε ηλικία 60 ετών, ημερομηνία κατά την οποία εορτάζεται η μνήμην του. Αμφότεροι οι Άγιοι Απόστολοι θεωρούνται πολιούχοι της νήσου Κερκύρας.

Άγια Κερκύρα

Υπήρξε θυγατέρα του Βασιλέως της Κερκύρας Κερκυλλίνου. όταν σε ηλικία 15 ετών παρακολουθούσε από το παράθυρο του παλατιού τα βασανιστήρια, στα οποία υπεβάλλοντο οι επτά ληστές όχι ως εγκληματίες κοινού ποινικού δικαίου, αλλά ως χριστιανοί, ανεφώνησε: Και εγώ είμαι Χριστιανή και απαρνούμαι την λατρεία των ειδώλων για να νυμφευθώ τον Χριστόν. Αφού απέτυχε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία ο Κερκυλλίνος διέταξε να την μεταφέρουν σε τοποθεσία εκτός πόλεως, όπου την εκρέμασαν ανάποδα. Η Αγία ετελειώθη από τα βέλη των στρατιωτών του Βασιλέως. Η μνήμη της εορτάζεται την 29ην Απριλίου.

Οι επτά ληστές

Οι επτά ληστές ήσαν οι Σατουρνίνος, Ιακίσχολος, Φαυστιανός, Ιανουάριος, Μαρσάλιος, Ευφράσιος και Μάμμος. Οι Αγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος έφεραν τους επτά ληστές στην Χριστιανική πίστη. Μετά τον θάνατον της Αγίας Κερκύρας οι στρατιώτες ωδήγησαν τον Σατουρνίνο και τους συντρόφους του σε πυρά σε λέβητα γεμάτο πίσσα. Παραδίδοντες το πνεύμα εδόξασαν τον Κύριο. Τα λείψανά τους έθαψαν νέοι χριστιανοί σε ιερό από το οποίον είχαν απομακρύνει τα είδωλα. Η μνήμη τους εορτάζεται ομού μετά της Αγίας Κερκύρας.

Οι δύο δεσμοφύλακες

Οι δύο δεσμοφύλακες ήσαν ο Αντώνιος και ο Χριστόδουλος. Ο πρώτος υπήρξε δεσμοφύλακας των Αγ. Ιάσωνος και Σωσιπάτρου, και ο δεύτερος, Αιθίοπας στην καταγωγή, της Αγίας Κερκύρας. Ο Αντώνιος εγκατέληψε χάριν του Χριστιανισμού την πατρώα θρησκεία του και προκάλεσε την μήνιν του βασιλέως Κερκυλλίνου. Σε σχετική μάλιστα ερώτηση έκανε το σημείο του Σταυρού στο πρόσωπο του Βασιλέως, ο οποίος αμέσως διέταξε να τον αποκεφαλίσουν εκτός πόλεως. Ευλαβείς Χριστιανοί έλαβαν το σώμα του και το ενταφίασαν στον Ναό του Αγ. Στεφάνου. Τον Αιθίοπα με διαταγή του βασιλέως έστειλαν να ατιμάσει την Αγία Κερκύρα. Περιέργως ενεφανίσθη αρκούδα η οποία εμπόδισε τον στρατιώτη να πλησιάσει το κελίον της, η οποία έφερε στην πίστη του Χριστού τον στρατιώτη και τον ονόμασε Χριστόδουλο. Τον καθωδήγησε σε κάθε ερώτηση να απαντά: Χριστόν αναζητώ. Αυτόν ποθώ. Αυτόν προσκυνώ. Αμέσως μετά συνελήφθη επεβλήθη σε βασανιστήρια και εθανατώθη με τσεκούρι από τα ίδια χέρια του Επάρχου της πόλεως. Η μνήμη τους εορτάζεται ομού με της Αγ. Κερκύρας.

Άγια Θεοδώρα , η Αυγούστα

Υπήρξε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Υπέρμαχος της αναστηλώσεως των εικόνων. Την 11ην Μαρτίου 843 έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας της στις Βλαχέρνες ειδική τελετή κατά την οποία διεκηρύχθη, ότι η εκκλησία έμενε πιστή στην τιμή των Εικόνων. Μετά σειρά δολοπλοκιών εγκατέλειψε το Παλάτιον και εγκατεστάθη στην Μονή Καριανού. Απεβίωσε το 867. Το ι. Λείψανο της ευρίσκεται σε ασημένια λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Κερκύρας και λιτανεύεται στις 11 Φεβρουαρίου κατά την οποία η εκκλησία τιμά την μνήμη της. Η μνήμη της εορτάζεται επίσης την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Άγιος Αρσένιος

Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας. Εγεννήθη στη Βηθανία το 876. Το 933 προκριθείς εξαιτίας των αρετών του εχειροτονήθη Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας υπό του Πατριάρχου Θεοφυλάκτου. Ησχολήθη με την λειτουργική ποίηση. Απεβίωσε το 953 σε ηλικία 77 ετών. Περισωθέντα λείψανα του ευρίσκονται εντός του ξύλινης θήκης στο Μητροπολιτικό Οίκο Κερκύρας. Άλλα λείψανα του ευρίσκονται σε κρυστάλλινη θήκη στον περικαλλή Ι. Ν. του Αγίου στη Λευκίμμη. Με τη βοήθεια του Θεού πραγματοποίησε πολλά θαύματα. Η μνήμη του εορτάζεται την 19ην Ιανουαρίου.

Άγιος Αρσένιος εκ Καππαδοκίας

Απεβίωσε το 1924. Ο τάφος του ευρίσκεται στο Δημοτικό Κοιμητήριο Κερκύρας στο προάστιο Γαρίτσας. Αναρίθμητα είναι τα θαύματα που επετέλεσε ο Άγιος με τη Χάρη του Θεού. Στείρες γυναίκες τεκνοποιούσαν, αφού τις διάβαζε ευχή ή έδιδε «φυλακτό» που ήταν ένα κομμάτι χαρτί γραμμένο με κάποιες ευχές που τις έγραψε ο ίδιος. Πολλοί Χριστιανοί και Τούρκοι είχαν θεραπευθεί. Από την Κέρκυρα, το 1958 μ.Χ., τα λείψανα του μεταφέρθηκαν από τον μοναχό Παΐσιο στην Κόνιτσα και το 1970 μ.Χ. από τον ίδιο Αγιορείτη μοναχό στο γυναικείο μοναστήρι - Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου ο Άγιος μετά τον θάνατό του έκανε πολλά θαύματα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον αγιοποίησε στις 11 Φεβρουαρίου 1986. Η μνήμη του εορτάζεται την 10ην Νοεμβρίου.

Άγιος Απολλόδωρος

Επίσκοπος Κερκύρας. Παρέστη στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325 στη Νίκαια, και συγκαταλέγεται μεταξύ των 318 Πατέρων οι οποίοι υπέγραψαν τα Πρακτικά. Η μνήμη του εορτάζεται την Β' Κυριακή Ματθαίου.

Άγιος Αθανάσιος

Υπήρξε Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως καταγόμενος εκ Κερκύρας. Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως εγένετο περί το 1673 μέχρι το 1710. Το ι. Λείψανο του φυλάσσεται στη Ι. Μ. του Τιμίου Προδρόμου στη Γορτυνία, πλησίον της Στεμνίτσας, όπου προς τιμή του έχει οικοδομηθεί περικαλλής Ναός. Η μνήμη του τιμάται την 17η Μαίου.

Εμφανίσεις: 310891
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: