Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ-ΜΠΕ. 17/02 13:20

gabrol

Για «κενό πληροφόρησης» σχετικά με τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας και ιδιαίτερα στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, κάνει λόγο στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», επαναλαμβάνει και τονίζει ότι η μισθοδοσία θα εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και θα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

«Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό», εξηγεί.

Παράλληλα, επιμένει: «Όσο περισσότερο συζητάμε και η άλλη πλευρά θέτει ερωτήματα, ενστάσεις και προτάσεις, τόσο καλύτερα εξηγούνται».

Εξάλλου, εξηγεί ότι με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, αφού «η Συμφωνία τους αφορά», ενώ για τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι το υπουργείο αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία και τις επισκέψεις του στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «βαρύ συμβολισμό», αλλά και «σαφή μηνύματα» για τις αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πότε θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ορίζει το νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Γαβρόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Αθηνά Καστρινάκη

Την εβδομάδα που πέρασε είχατε διαδοχικές συναντήσεις, με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος πρώτα και με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συνέχεια. Ποιο ήταν το συμπέρασμα από τις συναντήσεις αυτές;

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό πληροφόρησης ως προς ορισμένα σημεία του πλαισίου Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας, κυρίως σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της.

Από την πλευρά μας δόθηκαν -και θα συνεχίσουν να δίνονται- αναλυτικότατες απαντήσεις. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτό θα βοηθήσει στην εξέλιξη και στην ουσία του διαλόγου.

Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι όσο περισσότερο συζητάμε και η άλλη πλευρά θέτει ερωτήματα, ενστάσεις και προτάσεις, τόσο καλύτερα εξηγούνται από εμάς το πνεύμα και η φιλοσοφία της Συμφωνίας, βελτιώνονται οι λεπτομέρειες και ο τρόπος υλοποίησής της.

Στόχος μας είναι η κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον αν υπάρχει συμφωνία για αλλαγή και από τα δύο μέρη. Ενώ, σήμερα, μπορεί η όποια κυβέρνηση μονομερώς να αλλάξει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων μισθοδοσίας των κληρικών, οι οποίοι, όπως γνωρίζετε, με αποφάσεις του ΣτΕ δεν λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, καθώς η Συμφωνία τους αφορά, και έχουν υπάρξει συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα και καταγραφεί διαφωνίες σε άλλα. Τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι διαφορετικά και αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Πάντως είναι σημαντικό ότι ο διάλογος συνεχίζεται και αποτελεί τον μόνο τρόπο να επιλύονται οι διαφορές και να βρίσκονται οι βέλτιστες λύσεις. Η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι δεσμευμένη να ακολουθήσει τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, και εμείς, προφανώς, σεβόμαστε αυτήν την λειτουργία.

Έχουν ακουστεί πολλά σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, θα μπορούσατε να διασαφηνίσετε με λίγα λόγια, τι προτείνει το υπουργείο, στο κείμενο που παρέδωσε στους εκπροσώπους της Εκκλησίας;

Σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μία εντυπωσιακή παραπληροφόρηση: ότι δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί (μα και τώρα δεν είναι), ότι δεν θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (στην πρόταση μας θα συνεχίζουν να πληρώνονται από την ίδια αρχή) κτλ., κτλ.

Με το σχέδιο μας για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Παραδώσαμε, λοιπόν, το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας προκειμένου να αναιρεθούν οριστικά όσες ανησυχίες έχουν εκφραστεί.

Εξηγήσαμε στον διάλογο που έγινε -και ο οποίος θα συνεχιστεί- ότι για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με θεσμικές εγγυήσεις όλα τα υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών και μάλιστα κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει μονομερή ανατροπή από την Πολιτεία.

Άρα, η μισθοδοσία τους -που εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο- θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Θυμίζω ότι με το καθεστώς που ισχύει τώρα, η μισθοδοσία, τα υπηρεσιακά ζητήματα και τα δικαιώματα των κληρικών, επαφίενται στη βούληση της Πολιτείας.

Επομένως, ανά πάσα στιγμή, αυτά μπορούν να μεταβληθούν προς το δυσμενέστερο. Η κύρωση της Συμφωνίας με νόμο σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον δυνατόν να υπάρξουν στο μέλλον μονομερείς τροποποιήσεις από το κράτος, παρά μόνο με νεότερη τροποποιητική συμφωνία των δύο μερών.

Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό.

Συνοδέψατε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία. Πώς είδατε, από τη δική σας σκοπιά, την επίσκεψη αυτή; Ιδιαίτερο συμβολισμό είχαν και οι επισκέψεις στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης...

Αναμφίβολα ήταν δύο επισκέψεις ιστορικές για Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για βήματα με ιστορικό βάρος. Ταυτίζομαι και προσωπικά με αυτή την αίσθηση και με τη συγκίνηση που προκαλεί η επίσκεψη σε αυτά τα εμβληματικά μέρη με τον τόσο «βαρύ» συμβολισμό.

Πέρα, όμως, από τους ισχυρούς συμβολισμούς, υπάρχουν και σαφή μηνύματα: οι αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών είναι αδιαπραγμάτευτες και αυτό πράττουμε στη χώρα μας και ζητάμε από άλλους να κάνουν το ίδιο.

Μόνον οφέλη θα προσκομίσει για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, αν οι αίθουσες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης γεμίσουν ξανά με σπουδαστές.

Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι η επίσκεψη αυτή έδωσε τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Μαζί μας στη Χάλκη ήταν και ο σύμβουλος του κ. Ερντογαν, ο κ. Ιμπραχήμ Καλίν, ένας πολιτικός με βαθιά μόρφωση σε θέματα ισλαμικής φιλοσοφίας που έχει διδάξει και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εκτός από ζητήματα συγκυρίας.

Εμφανίσεις: 300568
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: