Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/05 08:53

trisagios imnos 1

Γράφει ο Γεώργιος Δεμελής στην Romfea.gr


Τρισάγιος ύμνος σε ήχο δευτερόπρωτο, μελοποίηση του Χάρη Τρασάνη και ερμηνεία του Πατρός Γρηγορίου Καραλή.

Ο ήχος

Ο δευτερόπρωτος ήχος είναι ένα σύμπλεγμα μελωδικών θέσεων χρωματικού και διατονικού γένους.

Ο ρυθμός που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο μέλος είναι ο τετράσημος δίνοντας μια ευκολία στον εκάστοτε δάσκαλο να το διδάξει.

Το μουσικό κείμενο δεν είναι χωρισμένο με μέτρα και επίσης δεν συμπίπτει πάντα το ισχυρό της θέσεως με την τονισμένη συλλαβή του ποιητικού κειμένου καθώς η σύνθεση βασίστηκε πάνω στην ρυθμική ροή του τετρασήμου.

Ισοκρατήματα

Τα ισοκρατήματα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να ικανοποιούν αρμονικά τον ερμηνευτή και το μουσικό κοινό, χωρίς να είναι δεσμευτικά ως προς την χρήση τους.

Τα διπλά ισοκρατήματα συνηχούν με φθόγγους, εξυπηρετόντας αρμονικά μικρά μελωδικά σχήματα του μέλους, προσφέροντας μια ιδιαίτερη αισθητική και ακουστική απόδοση καθαρά προαιρετική για τον εκάστοτε ερμηνευτή.

Το τελικό άκουσμα που προκύπτει, με την χρήση των συγκεκριμένων ισοκρατημάτων, ενδεχομένως να αποξενώνει το μέλος από το εκκλησιαστικό ήθος, παρ’ όλα αυτά ο π. Γρηγόριος ακολούθησε πιστά τα ισοκρατήματα (πλην των διπλών) της αρχικής παρτιτούρας σεβόμενος την θέληση του μελοποιού.

Την πληκτρολόγηση του μουσικού κειμένου επιμελήθηκε ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Πρ. Ηλία Ριζουπόλεως, Νικόλαος Μπούρης

Εμφανίσεις: 272904
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: