Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/09 01:00

agiasmos mousikis 1

Για την Romfea.gr | Ιωάννης Πεφάνης 


Με την σεπτή ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ, τελέστηκε ο Αγιασμός έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2020-21 του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, καθώς και η επίδοση των τίτλων σπουδών Βυζαντινής Μουσικής στους επιτυχόντες του Ιουνίου 2020.

Παρόντες ήταν ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος,  Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος, η κ. Ζαχαροπούλου Μαρία, Εκτελεστικό μέλος ΚΥΑΔΑ Δήμου Αθηναίων, ο Διευθυντής του Ωδείου Ι.Α.Α. κ. Θεόφιλος Βουτσινάς οι  καθηγητές της Σχολής και του Ωδείου και οι πτυχιούχοι - διπλωματούχοι  Βυζαντινής Μουσικής Ιουνίου 2020.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωτοσύγκελλος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, προκειμένου η νέα χρονιά να είναι μεστή πνευματικών καρπών, χαρακτηριστικά είπε “να είμαστε όλοι το φως του κόσμου και το αλάτι της γης, να γινόμαστε δηλαδή φως που θα φωτίζει πραγματικά τους ανθρώπους   και το αλάτι που θα νοστιμίζει με τη συμπεριφορά μας, με τα έργα μας, με τη ζωή μας εν γένει” αναφέρθηκε και τόνισε  τη σπουδαιότητα της βυζαντινής και παραδοσιακής μας μουσικής ευχαρίστησε και ευχήθηκε  στον Γεν. Διευθυντή του Ιδρύματος, στους διδάσκοντες και στο προσωπικό καλή δύναμη και φώτιση, ευλογημένη χρονιά , μια χρονιά η οποία θα αναδείξει ακόμα περισσότερα “βλαστάρια” στα ιερά μας αναλόγια, στη θεϊκή αυτή τέχνη η οποία   έχει ανάγκη από πιστούς διακόνους, οι οποίοι θα βοηθούν τους πιστούς να προσεύχονται και θα μεταφέρουν ευκρινώς τα μηνύματα των ιερών ύμνων στο Εκκλησίασμα. 

Τόνισε, τέλος, το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του ιεροψάλτου στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των άλλων Ιερών Ακολουθιών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικής της Ι.Α.Α. Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος αφού ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Α.Α. π. Βαρνάβα Θεοχάρη, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είμαστε πάλι εδώ, σε αυτόν τον όμορφο χώρο του ιδρύματος Μουσικής της Ι.Α.Α.  ένα σύγχρονο κτίριο που μας έχει παραχωρηθεί από το ίδρυμα Νεότητος και που έχει μεταμορφωθεί πλήρως για τις ανάγκες της Σχολής  από τον Αξιότιμο κ. Παντελή Μπούμπουρα, για να τελέσουμε και φέτος τον Αγιασμό της δεύτερης χρονιάς λειτουργίας ευχόμενοι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στους δύσκολους καιρούς καθότι είμαστε ανάμεσα  σε αμέτρητες αντίξοες συνθήκες, με αποκορύφωμα την έλευση του κορονοϊού». 

«Η πολιτιστική παράδοση που υπηρετείται σ’ αυτόν εδώ το χώρο είναι ποικιλόμορφη.  Προάγουμε  την μουσική  χριστιανική παράδοση μέσα από την ελληνοχριστιανική προοπτική η οποία  είναι ένα σύνολο αξιών πάνω στις οποίες εκτυπώνονται ανάγλυφα οι επιδράσεις του αρχαίου ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος.  Ιδιαίτερα σήμερα που φαίνεται πως η ελληνική και χριστιανική παράδοση έχει λησμονηθεί,  χάνοντας τον πολιτισμό της ψυχής μας και βγάζοντας από πάνω μας κάθε τι παραδοσιακό όπως είναι η Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική, εμείς επιμένουμε και  προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στους δύσκολους καιρούς  για να επαναφέρουμε τις αξίες  και την αγάπη στους νέους μας για το  χριστιανικό πολιτισμικό και καλλιτεχνικό μας πλούτο» υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιμ. Ειρηναίος.

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2

agiasmos mousikis 2 

Εμφανίσεις: 300292
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: