Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/07 23:01

polykarpos 1

Του Γιωργίου Χ. Τσώκου, Καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ,  Διευθυντή Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Νοσοκομείο Μπέθ ´Ισραελ Ντήκονες της Βοστώνης


Η γιορτή του Αγίου Πολυκάρπου πολλές φορές είναι γύρω από την Κυριακή τού Ασώτου.

Έπαιρνα τον π. Πολύκαρπο τηλέφωνο να του ευχηθώ και στο χαιρετισμό του ῾τέκνον αγαπητόν..᾽` του απαντούσα ῾Πάτερ αγαθέ εμακρύνθης απ᾽ εμού᾽.

Ἡταν στιγμές χαράς και γέλιου προιόντα βαθειάς και ανεξίτηλης αγάπης.

Γνώρισα τον π. Πολύκαρπο όταν ήμουν 12 χρονών μετά από πρόσκληση φίλου μου και συμμαθητού στους κόλπους της τότε Νέας Ζωής.

Ζώντας μόνος μου στη Χαλκίδα μακριά από το πατρικό μου σπίτι στο Μίστρο, ο π. Πολύκαρπος και η στοργική οικογένεια Πατέρων και φίλων ήταν ακλόνητο στήριγμα και πηγή δύναμης.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές για την πηγή συνηθειών η αρεσκειών που έχω.

Η αγάπη μου για την θεία Λειτουργία ριζώνεται σε δύο εμπειρίες.

Η πρώτη είναι η εικόνα του μακαριστού Σεβασμιωτάτου Γρηγορίου στην ωραία Πύλη του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος ῾Κύριε, Κύριε επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην και κατάρτισαι αυτήν, ην εφύτευσεν η Δεξιά Σου᾽ και η δεύτερη αυτή του π. Πολυκάρπου στην ωραία Πύλη ῾..άνω σχώμεν τας καρδίας….᾽

Σε κάθε λειτουργία σε αυτό το σημείο κλείνω τα μάτια μου για να ξαναζήσω τον π. Πολύκαρπο!

Αν η γνώση του Θεού είναι αισθησιακή και όχι είδωλο, προιόν του μυαλού μας, τότε αυτές οι δύο εικόνες, και όχι οι μελέτες μου, συνιστούν όλη τη θεολογία μου.

Η θεολογία του π. Πολυκάρπου είναι ῾εφηρμοσμένη᾽, απλή με μία μόνο συνιστώσα – απύθμενη πηγή αγάπης προς όλους και όλες.

Σαν τη βροχή! Ρώτησαν κάποιον τι θα προτιμούσε μεταξύ της βροχής και της Ανάστασης.

Είπε ότι προτιμά την βροχή γιατί τρέφει τα πάντα και τους πάντες ενώ η Ανάσταση είναι μόνο για τους εκλεκτούς.

Η πολιτεία του ήταν τέλεια μίμηση του Χριστού, του Πρίγκηπα της Αγάπης.

Τον ρώτησα κάποτε γιατί ένα τροπάριο της Μ. Πέμπτης λέει ῾…Θεόν ωμολόγουν τον κρυπτόμενον᾽ και μου απάντησε ῾μήπως τον έχει δει κανένας παιδάκι μου!᾽.

Όντως, γνωρίσαμε τον Θεό μέσω του Αγίου Ισχυρού ῾δι ου τον Πατέρα εγνώκαμεν᾽.

Αυτό είδαμε στον π. Πολύκαρπο, έτσι γαλουχηθήκαμε.

Στις εκατοντάδες σελίδες επιστολογραφίας έγραφε εξαντλητικά για ένα Χριστό αγάπης όχι κρίσης η κατάκρισης ούτε επιτίμησης.

Είμαι σίγουρος ότι οι χιλιάδες ψυχών που εξομολογήθηκαν στον π. Πολύκαρπο θα συμφωνήσουν μαζί μου.

Παράλληλα ήταν περήφανος για όλους γύρω του.

Ένα από τα αγαπημένα του τροπάρια ήταν αυτό των αναβαθμών ῾κύκλω της τραπέζης σου καθορών σου ποιμενάρχα τα έκγονα φέροντα κλάδους αγαθοεργίας..᾽ ῾ Η χαρά μου᾽, έγραψε σε άλλο γράμμα, ῾είναι η ιδική σας κατά Χριστόν προκοπή᾽…῾(είναι) αμοιβή και ικανοποίηση…᾽ και αναφέροντας τον Παύλο ῾υμείς εστέ η σφραγίς της εμής αποστολής᾽.

Γύρω του είδαμε και μάθαμε (αν και δεν εξασκήσαμε πάντοτε) απλότητα και ταπεινοφροσύνη.

Σε ένα γράμμα του το 1990 έγραψε ῾αυτή η αυτοπεποίθησίς μας θα γίνη αιτία τιμωρίας μας…᾽ και παρακάτω ῾..ο Θεός όταν μας δει δυνατούς, κρύβεται και κρύβεται γιατί σκέπτεται ότι δεν τον χρειαζόμαστε.. και τα καταφέρνουμε μόνοι μας.

Και ενώ νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά ξαφνικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι φοβερών προβλημάτων…᾽ Ορθολογικά, αυτό που λέει ο π. Πολύκαρπος είναι ότι η μεγάλη και απρόσφορη αυτοπεποίθηση αποστερεί την ικανότητα να δούμε όλες τις συντρέχουσες δυνάμεις/διαστάσεις και κατά συνέπεια αδυνατούμε να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει.

Ο π. Πολύκαρπος ποτέ δεν έδινε τόπο στην απόγνωση αλλά πάντα διέχεε ελπίδα.

Σε ένα του γράμμα έγραψε ῾το ταπεινό πνεύμα πάντα ευρίσκει τρόπους να δίδει διέξοδον σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις…᾽

Μετά το θάνατο οικείου προσώπου έγραψε ῾Η αγάπη που είναι ισχυρότερη από τον θάνατο πρέπει να συνέχη την καρδιά μας για να καταστήσουμε και των κεκοιμημένων αδελφών μας τη θέση περισσότερον ευχάριστη μέσα στην αγγάλη του επουρανίου Πατρός᾽.

Άλλοτε έγραφε ῾μη φοβάσθε και μη δειλιάτε οτιδήποτε κ᾽αν παρουσιασθεί στη ζωή σας᾽.

Ο π. Πολύκαρπος είχε ιδιαίτερη συμπάθεια και εκτίμηση για την ιατρική και τα πρόσωπα πού την υπηρετούσαν.

Σε ένα γράμμα του το 1986 είχε γράψει ῾Η ιατρική θεολογεί….᾽

Πίστευε σε ένα γιατρό πού εξασκούσε την ιατρική τέχνη διακατεχόμενος από αγάπη για τον ασθενή.

Ένα (μία) γιατρό που δεν κάθεται απέναντι από τον ασθενή αλλά μια (ένα) ιατρό που μπορεί να φορέσει τα υποδήματα και τα ενδύματα του ασθενούς.

Έναν γιατρό πού μπορεί να ζήσει το πρόβλημα και τον πόνο του συνανθρώπου όχι του ασθενούς.

Ιδού η θεολογία της Ιατρικής.

Παρόλη την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και την επικείμενη εισβολή της τεχνικής νοημοσύνης (artificial Intelligence, AI) στην εξάσκηση της ιατρικής, η ανάγκη για τη ῾θεολογία της ιατρικής᾽ διατυπώνεται ολοένα και πιο πολύ από όλους.

Όσο πιο πολύ μπαίνει η ΑΙ στην πράξη της ιατρικής τόσο πιο επιτακτική θα γίνεται η εξάσκηση της θεολογίας της ιατρικής.

Πάτερ Αγαθέ Εμακρύνθης Αφ᾽ Ημών! 
Μέμνησο! 
Άνω Σχώμεν Τας Καρδίας!.

Εμφανίσεις: 301394
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: