Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/07 10:51

grevenon sergios

Του κ. Ευαγγέλου Π. Λέκκου*, θεολόγου, νομικού
τ. διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας στην Romfea.gr


ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕΡΓΙΟ

10η ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 και η θλιβερή είδηση έφτανε στα Γρεβενά και το Πανελλήνιο: Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος (Σιγάλας) εκοιμήθη εν Κυρίω στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο νοσηλευόταν, μετά τον τραυματισμό του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, ενώ μετέβαινε στην Αθήνα για να λάβει μέρος στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (24.2.2014). 

Η υψίκορμος δρυς, που επί 38 ολόκληρα χρόνια σκίαζε το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Μητροπόλεως και το προστάτευε από τον πνευματικό καύσωνα, έπεσε, ακολουθώντας την κοινή πορεία όλων των ανθρώπων προς τον σωματικό θάνατο.

Ο μακαριστός επίσκοπος, πρόσφερε τον εαυτό του "εκ νεότητος αυτού" στην Εκκλησία του Χριστού.

Μαθήτευσε πλησίον τιμίων ανδρών. Ως φοιτητής ακόμη θεολογίας και κατηχητής, εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης και χειροτονήθηκε διάκονος (1955), ενώ υπηρέτησε και τη στρατιωτική του θητεία, με διαγωγή "εξαίρετον".

Το 1959 εισήλθε στο δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης και χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης, αποδέχθηκε δε την πρόσκληση και ανέλαβε τα καθήκοντα του ιεροκήρυκα στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος, όπου υπηρέτησε ευδόκιμα επί μία δεκαετία, διακονώντας τον ιερό άμβωνα, το Θυσιαστήριο, το Μυστήριο της εξομολογήσεως, τη νεότητα (ως διευθυντής του οικοτροφείου), τις κατασκηνώσεις κ.λπ.

Επόμενος σταθμός, ο κεντρικός ιερός ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς από το 1968-1976, ως ιερατικώς προϊστάμενος, πρόεδρος του εκκλησ. συμβουλίου, εφημερεύων ιεροκήρυκας και πρόεδρος του ενοριακού φιλόπτωχου ταμείου.

Στη μέριμνά του οφείλεται και η εσωτερική και εξωτερική ανακαίνιση του ναού.

Για το όλο έργο του απέσπασε την έγγραφη ευαρέσκεια και τον έπαινο του ποιμενάρχη του Πειραιώς Χρυσοστόμου (Ταβλαδωράκη), ο οποίος και πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο την εγγραφή του στον Κατάλογο των υποψηφίων για την εκλογή του στον επισκοπικό βαθμό.

Στο μεταξύ, μετά την εκλογή τού από Ιωαννίνων μητροπολίτου Σεραφείμ στον αρχιεπισκοπικό θρόνο (1974), εκλήθη ο αρχιμανδρίτης Σέργιος και ανέλαβε αμισθί καθήκοντα στο ιδιαίτερο Γραφείο του αρχιεπισκόπου, ενώ ορίσθηκε και μέλος, επί τριετεί θητεία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκτιμώντας ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ το εν γένει ήθος του Σεργίου, τα διοκητικά του προσόντα και μάλιστα "το πράον του χαρακτήρος του", υπεστήριξε το 1976 την εκλογή του (12.8.1976) ως μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, που είχε χηρεύσει.

Έτσι ο Σέργιος στις 15 Αυγούστου 1976 χειροτονήθηκε επίσκοπος στον ιερό μητροπολιτικό ναό των Αθηνών. Και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ανέλαβε τη διαποίμανση της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως.

Στα 38 χρόνια που κράτησε το πηδάλιό της, ιδού οι κυριότεροι σταθμοί της αγλαόκαρπης και ταυτόχρονα αθόρυβης και σεμνής προσφοράς του:

• Αναδιοργάνωσε τα Γραφεία της Μητροπόλεως.

• Φρόντιζε για την ομαλή λειτουργία του Γηροκομείου της και του Πνευματικού Κέντρου.

• Ανακαίνισε κτίσματα της παλαίφατης Μονής του Οσίου Νικάνορος και μετά την καταστροφή τους κατά το σεισμό του 1995, την ανήγειρε εκ βάθρων, έτσι που δικαίως θεωρείται ο δεύτερος κτίτοράς της.

• Προχώρησε στην έκδοση του μηνιαίου περιοδικού "Όσιος Νικάνωρ" (1986), το οποίο διένειμε δωρεάν, ενώ επίσης δωρεάν το απέστελε ταχυδρομικώς και σε πολλούς απόδημους Γρεβενιώτες.

• Εξέδιδε το ετήσιο εγκόλπιο Ημερολόγιο, με ενδιαφέρουσα πάντοτε εποικοδομητική ύλη.

• Μερίμνησε για την έκδοση συνολικά 25 ποικίλων βιβλίων, για την κατάρτιση των χριστιανών της περιοχής.

• Κοπίασε για τη διάσωση των εκκλησιαστικών κειμηλίων αλλά και των Ιστορικών Αρχείων της Μονής και της Μητροπόλεως. Καρπός του μόχθου του η έκδοση του Λευκώματος για τα πρώτα και των έξι τόμων για τα δεύτερα, που απέσπασαν και Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

• Πρόβαλε τιμητικά τους Αγίους και τους Ήρωες της περιοχής του: Κοσμά τον Αιτωλό, όσιο Νικάνορα, άγιο νεομάρτυρα Δημήτριο εκ Σαμαρίνης, άγιο Γεώργιο εκ Γρεβενών και εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσαντα, εθνομάρτυρα Αιμιλιανό και Κύριλλο Ιουστινιάνη.

• Διοργάνωσε το έτος 2011 την έλευση και φιλοξενία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στα Γρεβενά (για την 100ετηρίδα του κατά το 1911 μαρτυρικού θανάτου του προκατόχου του μητροπολίτου Αιμιλιανού).

• Άφησε πεντακάθαρη τη διαχείριση των οικονομικών της Μητροπόλεως και αξιόλογο χρηματικό υπόλοιπο.

Δεν υπάρχει λόγος να μακρυγορήσω, για να αναφερθώ στην απλότητα και το ασκητικό και λιτό του χαρακτήρος του, γνωστά τοις πάσι. Είχε γράψει, μεταξύ άλλων, γνωστός δημοσιογράφος:

"Εκεί που τα πάντα είναι απλά -έως πολύ απλά- είναι στην κουζίνα: Ένα τραπέζι απλό, κάποια ταψιά, κατσαρόλες, λίγα πιάτα, ένα πλαστικό μπουκάλι με ντόπιο κρασί... Ζει μόνος του, χωρίς μάγειρες, διακόνους, υπαλλήλους και γραμματείς. Λιτότητα εφαρμόζει και στον ύπνο. Κοιμάται κάπου στις 11 και ξυπνάει στις 3 τα ξημερώματα για να ασχοληθεί με τη μελέτη των Αρχείων της Μητροπόλεως και γράφει...".

Τη αδόκητη δοκιμασία του, εξαιτίας του ατυχήματος, υπέμεινε επί 135 ημέρες με καρτερία υποδειγματική. Και παρέδωσε την άδολη ψυχή του στα χέρια του εργοδότη του Θεού, από τον οποίο ευχόμαστε να έχει λάβει τη δίκαιη ανταπόδοση!

Ας έχουμε την ευχή του.


Ο κ. Ε. Π. Λέκκος υπήρξε επί 35 χρόνια συνεργάτης του Σεργίου στα εκδοτικά θέματα, επί της ύλης υπεύθυνος του περιοδικού "Όσιος Νικάνωρ" και επιμελητής εκδόσεως των Ιστορικών Αρχείων.

Εμφανίσεις: 300819
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: