Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/06 23:40

mathaiopoulos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Αν και το έργο του, που ήταν τόσο ζουμερό, παραμένει ζωντανό, έχουν περάσει 90 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο του φλογερού εργάτη του Ευαγγελίου π. Ευσέβιου Ματθόπουλου.

29 Ιουνίου 1929-29 Ιουνίου 2019. Δεν ήταν μόνο τα κηρύγματά του, προφορικά και γραπτά, δεν ήταν μόνο το μνημειώδες σύγγραμμά του «Ο προορισμός του ανθρώπου» (έχει κάνει πάνω από 20 επανεκδόσεις και έχει κυκλοφορήσει σε χιλιάδες αντίτυπα), δεν ήταν μόνο οι επιστολές του, δεν ήταν μόνο η ίδρυση της Αδελφότητας «Ζωή» (μαζί με τους λαϊκούς θεολόγους Δημήτριο Παναγιωτόπουλο, Παναγιώτη Τρεμπέλα και τον κληρικό Διονύσιο Φραζουλή), που τον ξεχώρισαν.

Ήταν κατά τη γνώμη μας, αυτό, που τον ανέδειξε ως διαχρονική προσωπικότητα, η ρήξη του με το πνεύμα του κόσμου (δηλαδή με την αμαρτία), που τόλμησε αυτό τον πόλεμο να τον κάνει αποφασιστικά και θαρραλέα και πέτυχε στο τολμηρό εγχείρημά του.

Αν και ως προς τη φύση του ήταν ένας κοινός άνθρωπος, που επί πολλά χρόνια ταλαιπωρούνταν από ασθένειες, που δεν επηρέασαν και δεν έκαμψαν ούτε για μια στιγμή τον αγώνα του, εν τούτοις, ως προς τα χαρίσματα και τις ικανότητές του, μέσα από τα οποία ερμηνεύεται και εξηγείται ο βιολογικός και ο πνευματικός βίος του, ήταν μια πρωτοποριακή και ανεπανάληπτη μορφή.

Πρωτοποριακή, γιατί παραδόθηκε χωρίς όρους και προϋποθέσεις στη νέα ζωή, που ο Χριστός αποκάλυψε και μας έδωσε.

Δεν είδε τη χριστιανική ζωή ως μια απλή τυπική εφαρμογή των εντολών του Θεού, αλλά ως ανακαίνιση ολόκληρης της ύπαρξής του, σε σημείο, που τον αλλοίωσε με την καλή αλλοίωση και τον κρατούσε μακριά από παγιωμένες και παγωμένες θρησκευτικές συνήθειες. Πέρασε από τον ευσεβισμό στην ευσέβεια.

Ήταν και ανεπανάληπτη μορφή, γιατί ζούσε βιωματικά και νηπτικά, χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του να οδηγηθεί σε μια μαγική αντίληψη της πίστης. Διάβηκε από το χώρο της λογικής στο χώρο της καρδιάς.

Σε μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο, με πολεμικές συγκρούσεις και την κοινωνία σε απόγνωση, όπως ήταν εκείνη που έζησε (1849-1929), εμπνεύστηκε και υλοποίησε πρωτοβουλίες μέσα από τραχείς δρόμους, που έμελλε να σηματοδοτήσουν τη σύγχρονη Ορθοδοξία ως μια πίστη παραδοσιακή και συνάμα προοδευτική.

Παραδοσιακή ως προς την έννοια ότι σεβόταν τα θεμέλια της αληθινής πίστης, από τα οποία αντλούσε διδάγματα.

Και προοδευτική μορφή, από την άποψη ότι εργάστηκε για μια Ορθοδοξία, που θα στέκεται δίπλα στα πρόσωπα, για μια Ορθοδοξία που θα ανυψώνει τα τρωτά και πτωτικά και εφήμερα ανθρωπάρια σε ελεύθερους ουράνιους πολίτες.

Τη βασιλεία του Θεού, την εξέλαβε και τη μετέδωσε ως βασιλεία αγάπης, ελπίδας, ειρήνης, χρηστότητας, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς. Αυτά, που τόσο έχει ανάγκη ο σημερινός κόσμος.

Εμφανίσεις: 301377
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: