Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/06 12:41

moni bitovnitsa

Η Ιερά Μονή της Βιτόβνιτσα είναι σερβικό μεσαιωνικό μοναστήρι το οποίο στους Έλληνες είναι γνωστό για τον Γέροντα Θαδδαίο, έναν από τους μεγαλύτερους πνευματικούς της Σερβικής Εκκλησίας του 20ου αιώνα.

Ο Γέροντας Θαδδαίος αρκετές φορές επισκέφτηκε την Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 και έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον ελληνικό λαό.

Η ολιγάριθμη (ισχνή) μοναστική αδελφότητα της Βιτόβνιτσα σήμερα επιμελώς μαθαίνει την ελληνική γλώσσα.

Σας παραθέτουμε βίντεο που φτιάχτηκε ειδικά για τη «Romfea.gr» στο οποίο ο ιερομόναχος Ποιμήν μιλάει στα Ελληνικά για την ιστορία της Μονής Βιτόβνιτσα του Γέροντος Θαδδαίου.

Η Μονή Βιτόβνιτσα κατεδαφίστηκε τρεις φορές κατά τη χρονική περίοδο από τον Πρώτο ως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: από τους Βούλγαρους, τους Γερμανούς και τους κομμουνιστές.

Μολονότι η Βίτοβνιτσα είναι μικρό Μοναστήρι, η μοναστική αδελφότητα με επιμέλεια συγκεντρώνει βιβλία στην ελληνική γλώσσα. Στη βιβλιοθήκη της Μονής βρίσκονται πολυάριθμα λεξικά και γραμματικές στα Ελληνικά, αγιοπατερικά κείμενα στα Ελληνικά, καθώς και κλασικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.

Ο αρμόδιος Επίσκοπος για την Ιερά Μονή της Βιτόβνιτσα είναι ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ιγνάτιος του Μπράνιτσεβο ο οποίος είναι επίσης μέγας φίλος του ελληνικού λαού και ο οποίος επίσης ομιλεί την ελληνική γλώσσα.

Αποκλειστικά για αυτήν την περίπτωση η Ιερά Μονή της Βιτόβνιτσα προσέφερε από το μοναστηριακό αρχείο αδημοσίευτες ως τώρα δύο φωτογραφίες του Γέροντος Θαδδαίου και οι οποίες πρώτη φορά δημοσιοποιούνται στη «Romfea.gr».

0thaddaios

0thaddaios

Εμφανίσεις: 300857
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: