Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/03 16:07

ag efraim 25

Για τη Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου


Βορειοανατολικά της Πεντέλης, στην περιοχή Ξυλοκέριζα της Νέας Μάκρης, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Αγίου Εφραίμ.

O Εφραίμ Νέας Μάκρης ή Εφραίμ του Όρους Αμώμων που λέγεται ότι έζησε μεταξύ 1384 και 1426, είναι ένας από τους «νεοφανείς αγίους» για τον οποίο δεν υπάρχουν ιστορικά γραπτά ή άλλα ευρήματα που να τεκμηριώνουν είτε την ύπαρξη του ως ιστορικό πρόσωπο είτε την προσέγγιση ή όχι όσων διηγείται η πρόσφατη εκκλησιαστική παράδοση με πραγματικά ιστορικά συμβάντα.

Το 1945 η Μοναχή τότε Μακαρία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού άλλοτε ονομαζόμενης ως Σταυροπηγιακής, του Όρους Αμωμών, στις βορειανατολικές υπωρείες του Πεντελικού.

Απο θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει.

Εκεί πολλές φορές διαλογιζόταν ότι σε εκείνα τα χώματα είχαν ζήσει κατά την πάροδο των αιώνων Άγιοι Μοναχοί και προσευχόταν να " γνωρίσει ή να της φανερωθεί κάποιος απο αυτούς".

Μια φωνή στην αρχή σιγανή αλλά με τον καιρό δυνατότερη στην ψυχή της, της έλεγε " Σκάψε και θα βρείς αυτό που επιθυμείς" και θαυμαστώς της είχε φανερωθεί ένα σημείο στο προαύλιο του Μοναστηριού.

Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 1950 έχοντας έναν εργάτη για άλλες εργασίες στο μοναστήρι τον έβαλε να σκάψει στο σημείο όπου την υποδείκνυε η ψυχή της.

Ο εργάτης ήταν αρνητικός ήθελε να σκάψει οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτό το σημείο, τελικά μετά απο τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει.

Το σημείο εκεί είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο κ.α πράγματα που έδειχναν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού.

Φτάνοντας το 1,70 ύψος σκάψιμο βρέθηκε το πρώτο εύρημα.

Ένα κεφάλι και όλος ο τόπος απόκτησε μια ευωδιά.

Σιγά σιγά και με προσοχή ή Ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο.

Ήταν φανερό ότι πρόκειτο για κληρικό γιατί το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο.

Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό η Ηγουμένη άκουσε βήματα, ο ήχος ερχόταν απο τον τάφο, μετά απο τον περίβολο και έφτασε ως την πόρτα της εκκλησίας.

Εκεί πρωτοαντίκρυσε τον Άγιο, στο ένα χέρι είχε μία φλόγα και με το άλλο ευλογούσε.

Ο Άγιος ζήτησε να τον βγάλουν από αυτή την θυρίδα που το είχαν.

Την επόμενη κι όλας μέρα η Ηγουμένη καθάρισε τα οστά και τα τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο Ιερό του Ναού.

Το ίδιο βράδυ φανερώθηκε στον ύπνο της ο Άγιος και την ευχαρίστησε και της φανέρωσε και το όνομα του " ΕΦΡΑΙΜ".

Το 1975 η μονή μετονομάσθηκε σε μονή Ευαγγελισμού, που ήταν η αρχική ιστορική της ονομασία και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία.

Το παλαιό καθολικό της μονής, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ανήκει στον τύπο της βασιλικής και εσωτερικά είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες.

Ο νεότερος ναός, βυζαντινού ρυθμού, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Εφραίμ και στο εσωτερικό του υπάρχει η λάρνακα με το σκήνωμα του αγίου, ενώ στον περίβολο της μονής υπάρχει το δέντρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση, θανατώθηκε ο άγιος.

Η μονή εορτάζει στις 3 Ιανουαρίου (εύρεση του λειψάνου του αγίου) και στις 5 Μαΐου (ημέρα του θανάτου του).

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

ag efraim 1

Εμφανίσεις: 303324
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: