Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/11 12:54

ag aikaterini3

Αρχιμ. Ασημίδης Παρθένιος στην Romfea.gr


Τη 25η Νοεμβρίου η αγία μας εκκλησία τιμά την μνήμη μια εξαιρετικής αγίας μορφής, της αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.

Της έδωσε μάλιστα και το χαρακτηριστικό επίθετο «πανσόφου». Όχι τυχαία.

Τύγχανε ιδιαιτέρας εκπαιδεύσεως. Είχε σπουδάσει όλες τις τότε γνωστές επιστήμες Ρητορική, Φιλοσοφία, Γεωμετρία, κ. ά. Όμως όλα αυτά ήταν κοσμικά και δεν ωφελούσαν.

Έπειτα όμως από ένα όραμα της Παναγίας και του βρέφους Ιησού Χριστού, το οποίο δεν ήθελε να την κοιτάξει, καθότι η Αικατερίνη ήταν ειδωλολάτρισσα, κεντημένη από ένα πρωτόγνωρο αίσθημα, αναζήτησε να δει το Θείο Βρέφος.

Επισκέφτηκε, τον γέροντα, ο οποίος της είχε δώσει μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό.

Διηγήθηκε το όραμα με δάκρυα, καθότι ο Χριστός δεν ήθελε να την δει γιατί την θεωρούσε άσχημη, και ζήτησε την συμβουλή του.

Ο όσιος έλαβε την θαυμάσια αυτή ευκαιρία και κατήχησε και βάπτισε την Αικατερίνη, η οποία σε νέο όραμα έλαβε το δακτυλίδι του αρραβώνος με τον ουράνιο Νυμφίο.

Το δακτυλίδι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το Άγιο Πνεύμα.

Έτσι δι’ αυτού έλαβε τόση δύναμη, ώστε, όταν αργότερα ο βασιλιάς Μαξέντιος, επιθυμώντας να την αποστομώσει, κάλεσε τους σοφούς της εποχής, τους «εφίμωσε», όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει στο απολυτίκιο ο υμνογράφος.

Τους άφησε άφωνους. Οι κοσμικοί σοφοί της εποχής, οι οποίοι κατείχαν όλη τη «γνώση», όλων των επιστημών, αυτοί που ήταν τόσο δυνατοί στο λόγο και στα επιχειρήματα, απώλεσαν, εμπρός στην «Νύμφη του Χριστού», όλα τους, τα χαρίσματα, κατά το λόγο Του: «απολώ την σοφία των σοφών και τη σύνεσιν των συνετών αθετήσω».

Οι κομψοί των ασεβών, οι σπουδαίοι ειδωλολάτρες, έχασαν από ένα κορίτσι, διότι αυτή είχε μια παραπάνω δύναμη, ένα παραπάνω χάρισμα.

Είχε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, που έλαβε διά του Βαπτίσματος.

Αυτό το χάρισμα λαμβάνουμε και εμείς. Και αποκτούμε τη δύναμη να «φιμώσουμε» οποιονδήποτε λόγο αντίκειται στον Θείο Λόγο. Να φιμώσουμε κάθε είδους ασεβούς επιστήμονος, που δυστυχώς έχουμε γεμίσει.

Δυστυχώς. Και αποθέτουμε τα πάντα σ’ αυτούς. Έχουμε απενεργοποιήσει τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, την οποία λάβαμε.

Τη δύναμη και τη σοφία, η οποία είναι ανώτερη από κάθε σοφία κοσμική και ανθρώπινη.

Την απενεργοποιήσαμε και παρασυρθήκαμε από την «σοφία των σοφών».

Αποδεικνυόμενοι άσοφοι και ασύνετοι.

Εμφανίσεις: 127196
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: