Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/11 12:00

afronos plousiou

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ιεροκήρυκας
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


 Κυριακή Θ΄Λουκά
( Λουκά ιβ΄ 16 - 21 )

Στη σημερινή Ευαγγελική διήγηση, ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρεται σε έναν άνθρωπο αρκετά ευκατάστατο, πλούσιο σε υλικά αγαθά, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να χαρεί με όσα ο Θεός του είχε δωρίσει αφθόνως.

Ο άνθρωπος αυτός ενώ είχε αμέτρητα αγαθά, κάθε ημέρα και κάθε νύχτα, βασανιζόταν κυριολεκτικά από σκέψεις που τον τύφλωναν πνευματικά.

Τί θα κάνω; Που θα βρω χώρο να αποθηκεύσω το πλεόνασμα της υπερπαραγωγής των καρπών μου;

Οι αποθήκες είναι μικρές σε χωρητικότητα και χρειάζεται μεγαλύτερος χώρος ... Αποφάσισε λοιπόν, να γκρεμίσει τις ήδη υπάρχουσες αποθήκες και να χτίσει μεγαλύτερες.

Όμως, ο Κύριος είχε άλλο σχέδιο από εκείνο που είχε ο πλούσιος πλεονέκτης. Ανόητε του λέγει, « ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται; ».

Όλα αυτά που έχεις συνάξει, σε ποιόν θα μείνουν και αγωνιάς τόσο και μάλιστα θεωρείς ότι θα ζήσεις ευτυχισμένος πολλά χρόνια και θα τα απολαμβάνεις, αφού αυτή τη νύχτα θα φύγεις από αυτόν τον πρόσκαιρο κόσμο;

Άφρονα, χαρακτηρίζει ο Κύριος τον πλούσιο, δεν έχει δηλαδή φρένα στο νου του.

Πιστεύει ότι δεν υπάρχει Θεός, άρα όλα επιτρέπονται γι’ αυτόν, όπως γράφει ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι.

Δυστυχώς, ο ανόητος πλούσιος δεν έχει σκεφτεί αυτό που λέγει ο Κύριος κλείνοντας την παραβολή, ότι αυτά παθαίνει εκείνος που θησαυρίζει σκεφτόμενος μόνο τον εαυτό του και δεν φροντίζει να γίνει πλούσιος κατά Θεόν.

Ο Χριστός δεν ομιλεί για τον πλούτο, αλλά για την πλεονεξία, που έκανε άφρονα αυτόν τον άνθρωπο.

Ουσιαστικά, η πλεονεξία του είναι και η αμαρτία του, που τον μετατρέπει σε δούλο, ανελεύθερο, δυστυχισμένο, άσπλαχνο, εριστικό, φιλάργυρο, φίλαρχο, ανελεήμονα και όχι κυρίαρχο και διαχειριστή των υλικών πραγμάτων.

Η πλεονεξία τον μετέτρεψε σε ειδωλολάτρη, αφού ξερίζωσε από την καρδιά του τον Θεό και το συνάνθρωπο και τοποθέτησε στη θέση αυτή το χρήμα και τη δόξα, όλα αυτά τα είδωλα που λατρεύει με φοβερό πάθος.

Ας θυμηθούμε όμως, τι μας λέγει ο μεγάλος Απόστολος Παύλος: «Νεκρώσατε οὖν τὰ μέλη ὑμῶν τὰ ἐπὶ τῆς γῆς, πορνείαν, ἀκαθαρσίαν, πάθος, ἐπιθυμίαν κακήν, καὶ τὴν πλεονεξίαν, ἥτις ἐστὶν εἰδωλολατρία ». ( Κολασ. γ΄ 5 - 7 ). Η πλεονεξία είναι ειδωλολατρία !!!

Ο Κύριος κατακρίνει την πρόθεση με την οποία αποφάσισε ο πλούσιος να διαχειριστεί, να χρησιμοποιήσει και να απολαύσει μόνος του τα υπάρχοντά του. Δεν κατακρίνει τον πλούτο του, δεν κατακρίνει τη χαρά του επειδή τα χωράφια του έδωσαν αρκετή σοδειά, δεν κατακρίνει τα υλικά αγαθά, διότι όλα αυτά είναι δώρα του Θεού στη ζωή του ανθρώπου.

Ο άμυαλος πλούσιος δεν μπορούσε να καταλάβει, ότι αυτά που είχε δεν τα κατείχε, νόμιζε πως είναι ο μόνιμος ιδιοκτήτης τους και όχι ένας προσωρινός διαχειριστής.

Είχε παραμερίσει τον Θεό από την ύπαρξή του και εξαρτιόταν ολοκληρωτικά από τα υλικά, τα κτιστά, τα μάταια.

Αυτό του δημιουργούσε ανασφάλεια, άγχος, ταραχή, αγωνία, φόβο και νόμιζε ότι το παν είναι η διατήρηση και η απόλαυση όλων αυτών των πραγμάτων.

Όμως, η πραγματική δύναμη δεν υπάρχει σε αυτά που έχουμε, αλλά σε αυτό που είμαστε, δηλαδή στην ολοκληρωμένη προσωπικότητά μας.

Ο άνθρωπος κάθε εποχής, κάνει ένα μεγάλο λάθος. Πιστεύει πως όσο αποκτά περισσότερα υλικά πράγματα, αποκτά και ανάλογη δύναμη, αυτή η θεωρία, δυστυχώς, είναι και το τραγικότερο λάθος του.

Όλοι οι άνθρωποι, μηδενός εξαιρουμένου, έχουμε τα ίδια δεδομένα απέναντι στη θλίψη, στη χαρά, στην ασθένεια και στο θάνατο και αυτή η δύναμη των πάσης φύσεως υλικών αγαθών, είναι μία ψευδαίσθηση.

Άλλωστε ο θάνατος δεν αποφεύγεται με τα χρήματα, αφού όλα τα κτιστά και υλικά φέρουν μέσα τους το σπέρμα της φθοράς και του θανάτου.

Η αλαζονεία του πλουσίου της παραβολής, τον καταδικάζει να ζήσει μέσα στο ψέμα του καιροσκοπισμού, του πεπερασμένου, της υποκρισίας, της εκμετάλλευσης και ξεχνάει πως όταν πεθάνει, εκεί που πηγαίνει, δεν θα πάρει τίποτα μαζί του, ούτε το ίδιο το σώμα του, το οποίο εμπιστεύεται στη γη μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

Αυτό που δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του πλουσίου, είναι ότι ο πλούτος χωρίς Θεό αποτελεί απάτη, δυστυχία και θάνατο και το τέλος του σύντομου βίου του επί της γης, καθίσταται τραγικό.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει σχέδια χωρίς να στηρίζεται στον Θεό, γιατί η ζωή του είναι μία πορεία προς τον Κύριο και η παρουσία του, η τόσο σύντομη πάνω στη γη, είναι μια ευκαιρία που οφείλει να αξιοποιήσει, για να ενωθεί με τον Θεό.

Ας έχουμε στο νου μας πάντοτε αυτό που λέγει ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ : Ο σκοπός του ανθρώπου είναι η απόκτηση των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Έτσι πλουτίζει πραγματικά!

Όταν προσεύχεται, όταν μετανοεί, όταν λειτουργείται και περισσότερο όταν κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων, όταν ζει δηλαδή το γεγονός της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία μας χαρίζει τον αληθινό πλούτο που είναι ο ίδιος ο Χριστός, το Σώμα και το Αίμα Του, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Αυτό το Μυστήριο, που δυστυχώς στους καιρούς μας άφρονες άνθρωποι, παρα-μορφωμένοι και πνευματικά τυφλοί, λοιδορούν και ισχυρίζονται μετά βεβαιότητος, ότι είναι μέσο και τρόπος μεταδόσεως ασθενειών στους ανθρώπους.

Τραγικές προσωπικότητες !!!

Υπάρχει όμως μεγαλύτερη εμπειρία και ισχυρότερη έρευνα από την εμπειρία της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία μεταδίδει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού από την ίδια ιερή λαβίδα επί τόσους αιώνες;;;

Το Σώμα και το Αίμα!!! Και δεν είναι απλός συμβολισμός, σύμφωνα με την ανεκδιήγητη και βλάσφημη άποψη ενός σύγχρονου επιστήμονα, αρεστού στα Μ.Μ.Ε. που θέλησε να έχει άποψη για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ ο ίδιος όπως παρουσιάζεται είναι άγευστος, άσχετος και πολέμιος του Μυστηρίου.

Αδελφοί ... μόνον ο Χριστός αποτελεί πρότυπο παντοτινό για μας. Μόνον ο Χριστός νοηματοδοτεί την ιστορία και το θάνατο. Μόνο ο Χριστός μας χαρίζει την αληθινή Ζωή.

Ας μην τον λησμονήσουμε, λοιπόν, καθώς σχεδιάζουμε την καθημερινότητά μας, για να μην ακούσουμε κι εμείς το ίδιο ερώτημα που έθεσε στον άφρονα πλούσιο της παραβολής: « ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται; ».

Εμφανίσεις: 300831
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: