Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/10 00:24

agios athanasiosa

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Κατά την 28η Οκτωβρίου εορτάζει ένας ακόμη όχι τόσο γνωστός Άγιος της Ορθοδοξίας μας, ο Άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Πρόκειται για τον ρακένδυτο πατριάρχη που τα έβαλε με τα αμελή μέλη του κλήρου.

Για τον τόπο καταγωγής του Αγίου Αθανασίου οι απόψεις διίσταντο και κατ' άλλους αναφέρεται η Ανδρούσα τα Μεσσηνίας ενώ άλλοι αναφέρουν την Ανδριανούπολη της Θράκης.

Γονείς του δυο ευσεβείς άνθρωποι η Ευφροσύνη και ο Γεώργιος (γεννήθηκε στο α' μισό του 14ου αιώνος), όταν τον απέκτησαν του έδωσαν το όνομα Αλέξιος. Από μικρός διακρίθηκε για την σωφροσύνη του αλλά και την εγκράτεια του.

Ενώ σε νεαρή ηλικία εκπληρώνοντας τον Θείο Πόθο εκάρη μοναχός και εγκαταβίωσε στο Άγιο Όρος.

Στο Άγιον Όρος έζησε για ένα διάστημα στην μονή Εσφιγμένου και διατέλεσε τραπεζάρης της.

Για την άσκηση του και την πνευματική του προκοπή και την αυστηρή του νηστεία έχαιρε σεβασμού από όλους τους συν-μοναστές του αλλά αργότερα θέλησε να ασκηθεί περισσότερο κι έτσι με ευλογία αποσύρθηκε στα ορεινά της μονής Ιβήρων όπου ζούσε σε μια μικρή σπηλιά ασκούμενος ιδιαιτέρως στην προσευχή.

Εκεί αργότερα προς τιμήν του χτίσθηκε κελί το οποίο συνδέθηκε με πολλές ιστορίες, θρύλους αλλά και παραδόσεις ενώ σήμερα εγκαταβιεί στο κελί αυτό ένας Αιτωλοακαρνάνας γέροντας ιδιαιτέρως οξυδερκής, απλοϊκός με πολύ αγάπη και γεμάτος διάκριση ονόματι Γέρω Μεθόδιος, ο μακροβιότερος ως προς την διαμονή εκεί μοναχός, αλλά και ο πολύ εργατικός υποτακτικός του όπου έλαβε το όνομα Αθανάσιος προς τιμήν του προστάτου του κελιού αγίου.

Από εκεί μετέβη στο Γαλλήσιο Όρος στην εκεί μονή του Αγίου Λαζάρου όπου ύστερα από επίμονη προτροπή των πατέρων και του ηγουμένου ύστερα από 8 έτη χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας και παρέμεινε εκεί για άλλα 10 έτη όπου ο πόθος του για ησυχία και απομόνωση με σκοπό την άσκηση τον οδήγησε στο μοναστήρι του Γάνου στην Θράκη, όμως εκεί δεν άργησε να γίνει γνωστός και αρκετοί ήταν αυτοί που τον επισκέπτονταν προκειμένου να λάβουν συμβουλές αλλά και να πάρουν την ευχή του.

Η φήμη του εξαπλώθηκε έως και την Βασιλεύουσα κι έτσι όταν ο θρόνος χήρεψε, ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β' ο Παλαιολόγος απέστειλε μέλη της αυτοκρατορικής αυλής μαζί με αρχιερείς προκειμένου να τον μεταφέρουν στην Πόλη.

Ο ίδιος σαν έμαθε τον λόγο που τον εκζητά ο αυτοκράτορας ευθύς αμέσως αρνήθηκε αλλά επίμονοι οι αρχιερείς που βρέθηκαν στο ασκηταριό του, του έθεσαν θέμα υπακοής κι έτσι αυτός τους ακολούθησε.

Κλήρος, λαός μα και ο αυτοκράτορας τον υποδέχθηκαν με τιμές ενώ ευθύς αμέσως χειροτονήθηκε ως ιεράρχης και ενθρονίστηκε ως Πατριάρχης το 1289.

Αυστηρός ως προς τον τρόπο ζωής του δεν δέχτηκε ποτέ να φορέσει χρυσοκέντητα άμφια μα δεν είχε ούτε καν δεύτερο ράσο αποτελώντας ίσως τον πιο απλό Πατριάρχη στην ιστορία.

Αναλαμβάνοντας τον θρόνο δεν μπορούσε παρά να πράξει και να προσπαθήσει να συνετίσει μα και να διορθώσει τα λάθη τα οποία έπεσαν στην αντίληψη του οπότε προσπάθησε να βάλει τάξη στους απείθαρχους μοναχούς οι οποίοι περιφέρονταν αντί να βρίσκονται εντός των μοναστηριών τους αλλά και ήλεγξε τους επισκόπους οι οποίοι βρίσκονταν στα περίχωρα της Πόλεως αντί να βρίσκονται ως ποιμένες στην επαρχία τους ασκώντας την ποιμαντική τους δραστηριότητα εκεί όπου ήταν εντεταλμένοι να το κάνουν.

Δυστυχώς αυτό τον έκανε να αποκτήσει πολλούς εχθρούς οι οποίοι με επιμονή και υποχθόνιους τρόπους τον εξώθησαν σε παραίτηση κατά το 1293 και ο ίδιος αποσύρθηκε έως ότου το 1303-1304 μ.Χ ο πατριαρχικός θρόνος χήρεψε εκ νέου και κλήθηκε από τον αυτοκράτορα να τον αναλάβει εκ νέου πράγμα που και έκανε αλλά έμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του κι έτσι ύστερα από 8 έτη κατάφεραν και πάλι να τον εξαναγκάσουν να ζητήσει παραίτηση την οποία ο αυτοκράτορας δεν δεχόταν αλλά κατάφερε να τον πείσει ο ίδιος ο Άγιος και έτσι μετά από λίγες ημέρες αποσύρθηκε από τον θρόνο του.

Τότε ο ίδιος αποσύρθηκε πιθανότατα στο μοναστήρι του Ξηρολόφου όπου και έμεινε έως και την οσιακή κοίμηση του σε ηλικία εκατό περίπου ετών όπου λίγο πριν αξιώθηκε να δει τον Χριστό σε όραμα όπου τον πληροφόρησε για την εκδημία του.

Το 1455 μ. Χ. μετά την άλωση της Πόλεως ο Βενετός πλοιοκτήτης Δομήνικος Zottarello εξαγόρασε από τους Τούρκους το λείψανο του θεωρώντας ότι πρόκειταν για το λείψανο του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Αλεξάνδρειας ο οποίος το μετέφερε στην Βενετία.

Ένα αξιομνημόνευτο και θαυμαστό γεγονός που αξίζει θαρρώ να σημειωθεί πέραν της προσπάθειας του να επιβάλλει την τάξη στους κόλπους της εκκλησίας είναι και το εξής: κατά την δεύτερη θητεία του στον πατριαρχικό θρόνο της Βασιλεύουσας είχε πέσει πείνα στην πόλη και ζήτησε από τον υποτακτικό του Χριστόδουλο να διαμοιράσει το σιτάρι που βρισκόταν στην αποθήκη του Πατριαρχείου στα γυναικεία μοναστήρια τα οποία ήταν πτωχότερα και μάλιστα να τους δώκει από 30 κιλά σιτάρι ώστε βοηθηθούν.

Ο υποτακτικός τον ενημέρωσε ότι το σιτάρι ήτο μόνο 50 κιλά και αυτό που ζητούσε ο Άγιος ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνει.

Ο Άγιος τον επέπληξε και του ζήτησε να κάμει υπακοή, την οποία και έκανε.

Πήγε λοιπόν από μοναστήρι σε μοναστήρι και διαμοίραζε το σιτάρι το οποίο όχι μόνο δεν τελείωνε αλλά πολλαπλασιάζοντο κατά παράδοξο τρόπο, όταν τελείωσε το μοίρασμα ο υποτακτικός αντιλήφθηκε το τι έγινε ενθυμούμενος και το χωρίο της Καινής Διαθήκης που αναφέρει το θαυμαστό γεγονός με τα ψάρια και τους άρτους που ευλόγησε ο Χριστός κι ευθύς αμέσως έτρεξε κι έβαλε στρωτή μετάνοια στον Άγιο Πατριάρχη ζητώντας του συγχώρεση για την ολιγοπιστία του και την αρχική του αντίδραση.

Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά θαυμαστά γεγονότα τα οποία έγιναν δια πρεσβειών του Αγίου κατά την επίγεια παρουσία του.

Τις Πρεσβείες του Αγίου να έχουμε...!!
Αμήν.

Ἦχος α΄
Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῆς Ἀνδρούσης τὸν γόνον καὶ τοῦ Ἄθω τὸ καύχημα, τὸν τοῦ Βυζαντίου φωστῆρα, τὸν κλεινὸν Ἀθανάσιον, Ὁσίων τὸ ὡράϊσμα σαφῶς, καὶ κλέος τῶν σοφῶν Πατριαρχῶν, εὐφημήσωμεν ἐν ὕμνοις τε καὶ ᾠδαῖς, βοῶντες αὐτῷ συμφώνως· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Εμφανίσεις: 257098
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: