Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/02 14:26

dibolis

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Ανατράφηκε μέσα στις... μυρωδιές της Ορθοδοξίας, παρότι η Κρήτη ήταν Τουρκοκρατούμενη, ο νεομάρτυρας Γεώργιος Διβόλης, από το χωριό Αλικιανό της Κυδωνιάς της Κρήτης, όπου η μνήμη του εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020.

Στον Αλικιανό γεννήθκε και μαρτύρησε, αφού ο πατέρας του Νικόλαος ήταν ιερέας και υπηρετούσε εκεί, ενώ καταγόταν από τη Φολέγανδρο.

Ο παπα - Νικόλας μιλούσε συνεχώς στο παιδάκι του για το Χριστό, το έπᾶιρνε μαζί του στις ακολουθίες, έτσι ώστε ο λόγος του Θεού βρήκε τόπο στην ψυχή του και άνθισε και να καρποφόρησε.

Και όταν χρειάστηκε το απέδειξε ο νεομάρτυρας Γεώργιος με το μαρτύριό του, το 1866, σε ηλικία 20 ετών.

Δίπλα στο ναό του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, υπάρχει παρεκκλήσιο, που έχει ανεγερθεί στον τόπο του μαρτυρίου του νεομάρτυρα Γεωργίου του Διβόλη.

Επαναστάτησαν και απέτυχαν οι Κρήτες εναντίον των Τούρκων το 1866.

Στην επανάσταση συμμετείχε και ο νεαρός Γεώργιος. Τον συνέλαβαν και του υποσχέθηκαν να τον ελευθερώσουν και να μην τον θανατώσουν, αν ασπαζόταν τον Μωαμεθανισμό.

Το αρνήθηκε με όση δύναμη φωνής είχε. Όχι, όχι, όχι τους απάντησε. Χίλιες φορές προτιμότερος ο θάνατος...

Δεν απομακρύνθηκε από το Θεό και δεν έχασε την ψυχή του. Αν την έχανε δεν είχε τίποτε να κερδίσει, αντίθετα θα ήταν ζημιωμένος και κατεστραμμένος, αφού θα απομακρυνόταν από τη βασιλεία του Θεού, που ήταν η πρώτη μεριμνά του, η μεγάλη προσδοκία της ζωής του.

Είχαν σταλάξει μέσα του τρεις αρετές. Η ταπείνωση, η αγάπη και η πίστη του αποτελούσαν το πολύτιμο τρίπτυχο του ψυχικού του περιεχομένου, με το οποίο έφθασε σε εξαιρετικά επιτεύγματα, στη θυσία και στην αγιότητα.

Θεωρούσε τον εαυτό του μικρό, πολύ μικρό. Στην πράξη έδειξε ότι ήταν μεγάλος, πολύ μεγάλος. Και στον αγώνα του για την Ορθοδοξία. Και στον αγώνα του για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.

Εμφανίσεις: 276962
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: