Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/11 11:30

agios anastasios1Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Μπορεί να είναι άγνωστος στους ανθρώπους, αλλά και βέβαια είναι γνωστός στο Θεό, ο νεομάρτυρας Αναστάσιος από την Παραμυθιά, που η μνήμη του εορτάστηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019 με λατρευτικές εκδηλώσεις στον τόπο καταγωγής του, τα Σιαμέτια Θεσπρωτίας.

Αντέδρασε όταν στα χωράφια, όπου δούλευε μαζί με την αδελφή του, μουσουλμάνοι θέλησαν να ασελγήσουν σε βάρος τους.

Για να τον εκδικηθούν τον κατηγόρησαν στον πασά της περιοχής, ότι υποσχέθηκε να γίνει μουσουλμάνος και αθέτησε το λόγο του. 

Φωνάζοντας «είμαι Χριστιανός»! Τον έσυραν στη φυλακή, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα.

Όμως και μέσα από τη φυλακή, επέτρεψε ο Θεός ο Αναστάσιος να σώσει μια ψυχή.

Από τη στάση του επηρεάστηκε ψυχικά ο γιος του πασά, ο Μουσά, ο οποίος μεταστράφηκε κι έγινε Χριστιανός, μάλιστα αξιώθηκε να γίνει και μοναχός με το όνομα Δανιήλ.

Ο νεομάρτυρας Αναστάσιος εγκατέλειψε προς χάριν του Κυρίου του κάθε τι, που ήταν δυνατόν να αποτελεί κίνδυνο στο να μείνει κοντά Του και να είναι απολύτως δικός Του.

Κάθε τι, δηλαδή, που ήταν αντίθετο προς το του Θεού και προς το πνευματικό συμφέρον του εαυτού του, το παραμέρισε. 

Έτσι και εμείς οφείλουμε να τον μιμηθούμε, αποφεύγοντας κάθε αντίθεση προς το θέλημα του Θεού και προς το πραγματικό μας συμφέρον.

Και τέτοια αντίθεση είναι ό,τι δεν είναι σύμφωνο με την απόλυτη πίστη και αφοσίωση, που έχουμε χρέος να δείχνουμε προς το Θεό, και με την αγάπη προς τους αδελφούς μας, που μας κάνει αληθινούς, ζωντανούς και αντάξιους του Θεού.

Χρειάζεται, επομένως, προσοχή, εκ μέρους του καθενός μας, για να μπορούμε να διακρίνουμε, όπως ο Αναστάσιος, τι είναι εκείνα, που πρέπει να παραμερίζουμε, και να μην αφηνόμαστε σε αυταπάτες. 

Εμφανίσεις: 300091
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: