Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/07 22:52

AgiosAnastasiosGounaras01Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Ακόμη και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσπρωτία, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ή είναι τελείως άγνωστη η μορφή του Ιερομάρτυρα Aγίου Αναστασίου Γουναρά του εξ Αγίου Βλασίου Ηγουμενίτσας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 8 Ιουλίου.

Ξεκίνησε πάμφτωχος από το χωριό του και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας ένα βασικό εφόδιο: Την αδιάλειπτη και προπαντώς ευάρεστη προσευχή στον Κύριο.

Ταξίδεψε τόσο μακριά όχι με το όραμα της «κονόμας» και ευζωίας, που είναι σήμερα το μέτρο όλων μας, αλλά για να ξεπεράσει την ανθρώπινη κακομοιριά και να βρει ένα πρότυπο ζωής.

Χειροτονήθηκε ιερέας και βραβεύτηκε όχι με φθαρτά μετάλλια, αλλά με χρυσούς αμαράντινους στεφάνους, τους οποίους κέρδισε μέσα από το μαρτύριο, που το ήθελε, δείχνοντας ότι ήταν πρόθυμος να σηκώσει τα βάρη του χρέους του απέναντι στο Θεό.

Του έκοψαν το κεφάλι μπροστά στο Γενί-Τζαμί, γιατί αντέδρασε και μάλιστα έντονα στις αλεπάλληλες προκλήσεις των Τούρκων, που του ζήτησαν να απαρνηθεί την Ορθοδοξία και την ιεροσύνη και να γίνει Μουσουλμάνος.

Άλλες πληροφορίες, εκτός από το ότι το λείψανο παραδόθηκε στους Χριστιανούς δεν διασώθηκαν για τον ιερομάρτυρα.

Χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς ίχνος αμφιβολίας και απαισιοδοξίας, αλλά με ιερό ζήλο και ενθουσιασμό, με ακατάβλητη αγωνιστικότητα ρίχτηκε στον ωραίο αγώνα, όχι πνευματικά ανάπηρος, αλλά άρτιος και πλήρης.

Δεν άφησε την καρδιά του να δεθεί με τον κόσμο και την αμαρτία. Περιφρόνησε τα μάταια και ανταποκρίθηκε στην αγάπη του Θεού και δόθηκε ολοκληρωτικά σ' Αυτόν.

Έκανε τα πάντα για τον Χριστό και η θυσἰα του είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη του, δεν αδιαφόρησε στη φωνή του Θεού, περιφρόνησε τα μικρά και αναζήτησε τα μεγάλα.

Πολέμησε την αμαρτία ως τη χειρότερη σκλαβιά, που καταντά τον άνθρωπο εξαρτημένο από τα πάθη του και τον σέρνει άβουλο, όπου θέλει.

Το παράδειγμά του έρχεται να διαλύσει τους λογισμούς της ολιγοψυχίας και να διοχετεύσει στις ψυχές μας φρόνημα ανδρείας και να μην αμαυρώνουμε τον εαυτό μας.

Εμφανίσεις: 300778
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: