Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/01 19:00

Telonou kai Farisaiou

Του Αρχιμ. Διονυσίου Καραγιάννη στην Romfea.gr


Δύο προσευχές, μία απορρίφθηκε και μία εισακούστηκε. Η υπερηφάνεια καταργεί την προσευχή, η ταπείνωση την ανεβάζει στον θεό.

Το περιεχόμενο της δεν πρέπει να είναι πάνω από εμάς ή έναντι των άλλων, πρέπει να είναι προς το Θεό. Οποιαδήποτε αντίληψη και να έχουμε για τον εαυτό μας είναι περιττή μπροστά στα μάτια του Θεού.

Ο Φαρισαίος έλεγε ότι δεν είναι σαν τους άλλους, ούτε καν σαν τον τελώνη. Ο Χριστός δεν μας λέει ότι ο τελώνης είναι ένας καλός άνθρωπος, αλλά είναι αμαρτωλός. Βαθειά όμως αναγνωρίζει την δική του αθλιότητα, βλέπει τις αδυναμίες του και νιώθει την ανάγκη για συγχώρεση.

Η δικαίωση του από τον Χριστό, δεν βρίσκεται μόνο στην συγχώρεση των αμαρτιών του, γίνεται αποδέκτης του ελέους και της χάρης του Θεού παντοτινά. Ο τελώνης όμως δεν έπεσε στην απόγνωση.

Με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου αρχίζει η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου καθώς και η προετοιμασία μας για τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.

Σε έναν ύμνο της σημερινής Κυριακής ακούμε το εξής βασικό στοιχείο της συμμετοχής και της δική μας ζωής: ''Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα, ὀρθρίζει γὰρ τὸ πνεῦμά μου, πρὸς ναὸν τὸν ἅγιόν σου, ναὸν φέρον τοῦ σώματος, ὅλον ἐσπιλωμένον, ἀλλ’ ὡς οἰκτίρμων κάθαρον, εὐσπλάγχνῳ σου ἐλέει''.

Πολλοί άνθρωποι έρχονται στην εκκλησία για να προσευχηθούν, να αιτηθούν και να δοξολογήσουν τον Άγιο Θεόν.

Είναι αναγκαίο αγαθό η προσευχή μας με το Θεό, η δέησις και η ικεσία μας προς τον Θεό. Η προσευχή είναι η φωνή μας προς τον Κύριο, όπως επίσης και η φανέρωση του εαυτού μας, στα έσω της καρδιάς μας.

Πολλοί όμως άνθρωποι αισθανόμενοι την αμαρτωλότητά τους, πέφτουν σε απόγνωση, είτε γιατί οι ίδιοι έτσι νιώθουν, είτε γιατί άλλοι πάλι επικρίνουν και κατακρίνουν την ζωή των άλλων.

Ο Φαρισαίος ανεβαίνοντας στο ιερό κάνει προσευχή, που αποτελεί προσωπική επιβράβευση. Ο Φαρισαίος δεν ζητά έλεος, ούτε επίσης βοήθεια ή συγχώρεση. Αντίθετα σε αυτά, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος με τα προσωπικά του επιτεύγματα.

Ο ίδιος προσευχήθηκε για τον εαυτό του και όχι για το Θεό. Ήθελε συγχρόνως κάποιοι, που βρίσκονται δίπλα στο ιερό, να τον ακούνε. Τα λόγια του είναι καμουφλαρισμένα, υποκριτικά, για να ξέρουν και οι άλλοι πόσο καλός άνθρωπος είναι.

Η υπερηφάνεια και η ματαιοδοξία του, του δημιούργησαν αντιλήψεις και ιδέες, ότι κάνει περισσότερα πράγματα και αγαθοεργίες, από ότι απαιτεί ο Θεός.

Η αυταρέσκειά του διέκρινε τον ίδιο από τους άλλους ανθρώπους. Το βλέμμα του υποκριτικό κοιτάζοντας την αμαρτωλότητα του Τελώνη και των άλλων και επιδεικνύει την αγιότητα την δική του σε έργα με ψεύτικη και κάλπικη επίγνωση.

Ο Τελώνης αντίθετα, παραδέχεται την αμαρτωλότητά του και δεν έχει ούτε κουράγιο να σηκώσει τους οφθαλμούς του στον Θεό.

Ούτε καν πλησίαζε το ιερό, στεκόταν απόμακρα. Ένιωθε την ντροπή και χτυπούσε το στήθος του, ως ένδειξη της θλίψης του για τις αμαρτίες του. Ζητούσε μόνο το έλεος, τη συγχώρεση και τη χάρη του Θεού.

Το πώς βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους έναντι του εαυτού μας θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το στίγμα του Φαρισαίου επηρεάζει πολλά.

Η επιτυχία στην καριέρα, η αναγνώριση της κοσμικής τιμής, η απαίτηση μιας τιμής ή ξεχωριστής αναφοράς του ονόματός μας.

Ακόμα και μέσα στην Εκκλησία ο εκκλησιασμός ή οι ασκητικές μας πράξεις, ενέχουν την αυταρέσκεια. Η ματαιοδοξία και η υπερηφάνεια κρύβονται μέσα μας.

Αυτά αργά η γρήγορα οδηγούν είτε σε πτώσεις, είτε σε αναβολές που χωρίζουν τον άνθρωπο από το Θεό.

Η Εκκλησία έχει αγίους που ήταν αμαρτωλοί, τελώνες και πόρνες που είδαν ακριβώς την κατάστασή τους και ταπεινώθηκαν και σώθηκαν.

Η υπερηφάνεια μας χωρίζει από το Θεό και την αγιότητα. Δεν φέρει καρπούς η προσευχή. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ο φαρισαίος είναι η καταδίκη του τελώνη. Καταδικάζει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Ασυνείδητα έκλεισε τις πύλες της μετανοίας από μόνος του.

Ο τελώνης άνοιξε τις πύλες της μετανοίας, συνετρίβη η καρδία του. Αυτές τις πύλες να ανοίξουμε και εμείς, της μετανοίας στην καρδιά μας, όχι μόνο στα λόγια.

Γιατί είναι αλήθεια ότι στη Βασιλεία του Θεού δεν χωρούν οι υπερήφανοι. Αμήν.

Εμφανίσεις: 302145
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: