Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/11 11:28

kideia serbias

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Τελείται αυτή την ώρα η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Καρλοβακ πριν την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου.

Στην Θεία Λειτουργία προεξάρχει ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου, Σεβ. Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος.

Επίσης συλλειτουργούν Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας, καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας και ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος.

Να αναφερθεί ότι τόσο η Θεία Λειτουργία όσο και η εξόδιος, τελείται παρουσία του Προέδρου της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νωρίτερα, η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τα επιδημιολογικά μέτρα και να παρακολουθήσουν από τους ειδικούς προτζέκτορες την εξόδιο ακολουθία που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του Καθεδρικού Ναού.

Ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου, Μητροπολίτης Χρυσόστομος στον επικήδειο λόγου του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι "ο Πατριάρχης Ειρηναίος οδήγησε το καράβι της Εκκλησία ήσυχα."

"Ο Πατριάρχης με την κοίμησή του, έδειξε σε όλους μας το δρόμο που θα ακολουθήσουμε όλοι μια μέρα" - πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Επίσης ο Τοποτηρητής του Θρόνου πρόσθεσε ότι "ο Πατριάρχης Ειρηναίος εργάστηκε ακούραστα προς όφελος της Εκκλησίας της Σερβίας, ενώ υπέφερε πολύ για το σχίσμα της Ορθοδοξίας."

Ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ρωσίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ανέγνωσε συλληπητήρια επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

«Ο Θεός έδωσε στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην πνευματική της φροντίδα. Γεμάτος χριστιανική αγάπη για τους ανθρώπους, ο πρόσφατα φωτισμένος Πατριάρχης, προσπαθούσε πάντα να είναι δίπλα στο ποίμνιό του, ενώ χαίρει μετὰ χαιρόντων καὶ κλαίει μετὰ κλαιόντων" - ανέφερε η επιστολή του Πατριάρχη Κυρίλλου.

Σε άλλο σημείο της επιστολή ο Πατριάρχης Μόσχας, ανέφερε ότι "η ολοκλήρωση της εσωτερικής διακόσμησης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα θα γραφτεί στην ιστορία ως ένα από τα κύρια επιτεύγματα της πατριαρχίας του".

Ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν άνθρωπος της ειρήνης».

«Οι άνθρωποι ξεχνούν την βασική αλήθεια – ότι η ειρήνη μεταξύ μας είναι αδύνατη χωρίς να είμαστε ενωμένοι με την ίδια την πηγή της ειρήνης που είναι ο Χριστός» - πρόσθεσε ο κ. Ειρηναίος.

Επίσης ο Επίσκοπος Μπάτσκας πρόσθεσε: «Αποχαιρετούμε τον Πατριάρχη Ειρηναίο με χαρά παρά με θλίψη και θέλουμε ο Κύριος να τον τάξει στην αιώνια ζωή εν σκηναίς δικαιών και να ξεκουραστεί αιωνίως».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Σερβίας φανερά συγκινημένος ανέφερε ότι "ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν άνθρωπος της αγάπης και της ειρήνης".

"Ο Πατριάρχης ανησυχούσε πολύ για το Κόσσοβο, λέγοντας πολλές φορές να μην αναγνωριστεί ποτέ ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο" - συμπλήρωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Foto: Srđan Ilić

kideia serbias1

kideia serbias1

kideia serbias1

kideia serbias1

Εμφανίσεις: 302872
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: