Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/08 10:22

eripia 1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Ο Ρ/Καθολικός Επίσκοπος του Κοσσυφοπεδίου Dodë Gjergji και ο Αλβανός Αρχιεπίσκοπος του Μαυροβουνίου Ζέφ Γκάσι, κληρικοί και ομάδα πιστών τέλεσαν θεία Λειτουργία στα ερείπια του Ορθοδόξου Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου κοντά στο μεσαιωνικό φρούριο Νόβο Brdo.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Ισμέτ Χαϊρουλάου, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ιερά Μητρόπολη Ράσκας και Πριζρένης εξέφρασε την έντονη ανησυχία και διαφωνία της στα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, λόγω μη εξουσιοδοτημένων έργων του Υπουργείου Πολιτισμού του Κοσσυφοπεδίου (Ινστιτούτο Αρχαιολογίας) σε αυτή τη μεσαιωνική Σερβική Ορθόδοξη περιοχή που βρίσκεται στην Ειδική Προστατευόμενη Ζώνη του Novo Brdo, όπου όλα τα έργα απαγορεύονται χωρίς τη συγκατάθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εκκαθάριση του εδάφους οι αρχαιολόγοι του Κοσσυφοπεδίου άνοιξαν μεσαιωνικούς τάφους χωρίς άδεια και χωρίς να κατασκευάσουν ειδικούς πυλώνες στο κεντρικό τμήμα της εκκλησίας.

Μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφές έγιναν κατά τους Γιουγκοσλαβικούς χρόνους (1950) και τα ευρήματα που βρέθηκαν αποθηκεύονται στο Βελιγράδι, ιδιαίτερα τα υπολείμματα της πέτρας με επιγραφές σε κυριλλική γραφή μαρτυρούν σαφώς την ιστορία της εκκλησίας.

Η Ρωμαιοκαθολική Μητρόπολη του Κοσσυφοπεδίου, με την τέλεση Θεία Λειτουργίας, υπονομεύει σοβαρά τις διαθρησκευτικές σχέσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια και πολιτικοποιεί την κληρονομιά της Σερβικής Εκκλησίας η οποία, συμπεριλήφθηκε στην Ειδική Προστατευτική Ζώνη με τη συγκατάθεση των εκπροσώπων της Αλβανίας του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την πρόταση της Εκκλησίας μας το 2008.

Τα λόγια που ακούστηκαν στους πιστούς δεν συμβάλλουν καθόλου στην οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ Ρ/Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας και σίγουρα θα πρέπει να τεθεί υπόψη στους αρμόδιους αντιπροσώπους του Βατικανού.

Τέλος η Ι.Μ. Ράσκας και Πριζρένης θα ζητήσει από τους διεθνείς και τοπικούς φορείς να προστατεύσουν την περιοχή του Ναού του Αγίου Νικολάου από περαιτέρ προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της ανέγερσης πυλώνων χωρίς έγκριση από την Σερβική Εκκλησία.

Εμφανίσεις: 301503
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: