Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/05 21:09

sabor1

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της Σερβικής Εκκλησίας με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βελιγραδίου, μετά από επίσημη πρόσκληση του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου.

Να αναφερθεί ότι η συνάντηση διήρκεσε δύομιση ώρες, και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσε το θέμα του Κοσσόβου και της Μετόχια, καθώς και τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πατριάρχης και οι δύο Πρόεδροι, έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου.

"Μιλήσαμε με τον αγαπητό Πρόεδρο μας, για δύομισι ώρες και δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι είναι αβέβαιο πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα" - δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Επίσης ο Πατριάρχης πρόσθεσε: "Θα αγωνιστούμε και ελπίζουμε στον Θεό να τα καταφέρουμε. Ο Πρόεδρος μας, αγωνίζεται ηρωικά για το Κοσσυφοπέδιο και δεν έχω καμία αμφιβολία για τις καλές του προθέσεις. Θαυμάζω και τον τρόπο με τον οποίο προσεύχεται στον Θεό να του δώσει δύναμη, ώστε να πράξει το καλύτερο".

Μετά τον Πατριάρχης τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι "ο σημερινός διάλογος ήταν πολύ χρήσιμος. Χωρίς όμως, όλους τους Σέρβους στο πλευρό μας, αυτό το σημαντικό θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να λυθεί".

"Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία και να διατηρήσουμε τον διάλογο, ο οποίος πρέπει να διεξάγεται δημόσια" πρόσθεσε ο Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Βούτσιτς από την πλευρά του, έκανε λόγο για έναν ειλικρινή διάλογο, παρότι μερικοί Επίσκοποι δεν συμφωνούσαν.

"Μιλήσαμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Η Εκκλησία έχει τις δικές τις απόψεις, τις οποίες πρέπει να ακούσουμε. Πριν από εμάς, υπήρξε μια δύσκολη περίοδος. Κατάλαβα τις ανησυχίες, του Πατριάρχη καθώς και του συνόλου της Εκκλησίας" - δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος Βούτσιτς, ανέφερε ότι ενημέρωσε την Εκκλησία της Σερβίας για όλα, και άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες τους.

"Ευχαριστώ τον Πατριάρχη Ειρηναίο, τους Επισκόπους, τον Ντόντικ ο οποίος ήταν πολύ ειλικρινής απόψε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς το καλύτερο συμφέρον του λαού μας, και πιστεύω ότι προσβλέπουμε σε μελλοντική επιτυχία" - τόνισε κλείνοντας ο Σέρβος Πρόεδρος.

Εμφανίσεις: 300541
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: