Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/05 20:00

ekdilosi serbia1

Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 11 Μαΐου, στην κρύπτη του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα Βελιγραδίου, εκδήλωση του «Κέντρου Εκκλησιαστικών Μελετών» της πόλεως της Νίς και της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου – Καρλοβακίου για τον «Άγιο Σάββα και τα 800 έτη της Σερβικής Εκκλησίας».

Μεταξύ των επισήμων ήταν και ο Επίσκοπος Ρεμενζιάνσκι κ. Στέφανος, ο οποίος πραγματοποίησε την έναρξη των εκδηλώσεων και μετέφερε τις ευλογίες του Πατριάρχη Σερβίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πρώτος τον λόγο έλαβε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του «Ι.Ε.Θ.Π. – Πάτρας» κ. Γεώργιος Νεκτάριος Λόης συγγραφεύς της μοναδικής Σερβικής Ιστορίας στα Ελληνικά.

Ο κ. Λόης μίλησε για την Δυναστεία των Νεμάνια, για τις δραστηριότητες του Αγίου Σάββα και την σπουδαιότητα αυτών για την Σερβική Εκκλησία.

Στην διάλεξη ανέδειξε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ως μία ανοιχτή πληγή για την Σερβία. Στην συνέχεια, ο Καθηγητής τόνισε την σπουδαιότητα των μονών ως πνευματικών και ως μορφωτικών κέντρων και ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες των προκαθημένων της Σερβικής Εκκλησία επί του συνόλου των 800 ετών.

Επιλογικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δραστηριότητα του «Κέντρου Εκκλησιαστικών Μελετών».

Στην συνέχεια, το λόγο έλαβε η γνωστή συγγραφεύς και Λογοτέχνης κα. Λίλιανα Χαμπιάνοβιτς – Τζούροβιτς, η οποία μίλησε για την προσωπικότητα του Αγίου Σάββα μέσα από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του «Κέντρου Εκκλησιαστικών Μελετών». Τόνισε ιδιαίτερα την Σύνοδο της Ζίτσης του 1220.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και επικεφαλής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών Μελετών» κ. Ντάγκισα Μπόγιοβιτς.

Μίλησε για τους Νεμάνια και την πορεία προς το Αυτοκέφαλο, καθώς και για την συνεισφορά του Αγίου Σάββα.

Επίσης, ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στα περιεχόμενα των δύο θεματικών Τόμων του «Κέντρου Εκκλησιαστικών Μελετών», ενώ ευχαρίστησε και όλους όσους συνεισέφεραν με τις δημοσιεύσεις τους.

Εμφανίσεις: 300379
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: