Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018

rantovits

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και ο Πριμόρσκι Αμφιλόχιος πιστεύει ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες πρέπει να συνεχίσουν το Κρητικό Οικουμενικό Συμβούλιο, όπου θα είναι δυνατή η ακύρωση της απόφασης του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την ουκρανική αυτοκέφαλη.

Στο ρωσικό πρακτορείο TASS μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς), σχολιάζοντας για ακόμη μια φορά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου πιστεύει ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα πρέπει να συνεχίσουν την Σύνοδο της Κρήτης, όπου εκεί θα είναι δυνατή η ακύρωση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

"Κατά τη γνώμη μου, η μόνη λύση στο Ουκρανικό ζήτημα θα ήταν να συνεχιστεί η Σύνοδος της Κρήτης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Και ο Πατριάρχης Σερβίας προέτρεψε να συνεχιστεί, αφού χωρίς την συμμετοχή της Ρωσικής Εκκλησίας και των άλλων τριών Πατριαρχείων δεν μπορεί να είναι Πανορθόδοξη" - τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Επίσης ο κ. Αμφιλόχιος τόνισε χαρακτηριστικά: "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει πλέον τα αποκλειστικά δικαιώματα που είχε στην εποχή του για χορήγηση αυτοκεφάλου. Επίσης, εαν οι σχισματικοί μετανοήσουν στην Ουκρανία, μόνο το Πατριαρχείο Μόσχας, μπορεί να άρει το ανάθεμα για την κανονική λειτουργία της Εκκλησίας".

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Σερβίας τόνισε ότι "αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεχθεί αυτό που υπέγραψε ήδη στη Γενεύη το 2009, ότι μόνο Μητέρα Εκκλησία μπορεί να παρέχει αυτοκεφαλία. Τότε θα πρέπει να δεχτεί ότι μόνο το Πατριαρχείο Μόσχας, ως Εκκλησία Μητέρα στο οποίο ανήκει το Κιέβο εδώ και 300 χρόνια, έχει το δικαίωμα, να την προσφέρει και οι υπόλοιπες εκκλησίες θα την εξετάσουν και θα την αποδεχτούν."

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, το ζήτημα της χορήγης αυτοκεφάλου προετοιμάστηκε για την Σύνοδο της Κρήτης, αλλά το Φανάρι την τελευταία στιγμή το αρνήθηκε, παρόλο που οι αποφάσεις του 1993 και του 2009 υιοθέτησαν ότι μόνο η μητέρα Εκκλησία μπορεί να αποφασίσει για αυτοκεφαλία.

"Στις 27 Ιανουαρίου 2016, έθεσα αυτό το ερώτημα στη Γενεύη λέγοντας ότι "είναι κρίμα που η απόφαση δεν υπογράφηκε λόγω της τυπικότητας". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τότε μου απάντησε: "Δεν πρόκειται μόνο για υπογραφή, αλλά και για το περιεχόμενο." Απέρριψαν το ζήτημα της αυτοκεφαλίας με στόχο να συνεχίσουν να παρέχουν αυτοκεφαλία, όπως έχουν κάνει για 1000 χρόνια. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί" - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Κλείνοντας ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Σερβίας συνέχισε πως "το ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιμένει ότι του ανήκει η διασπορά, είναι απολύτως απαράδεκτο κατά τους κανόνες".

Εμφανίσεις: 301876
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: