Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/11 23:14

kremlino kirillos 1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Με την Ανώτερη Τιμή της Ρωσικής Ομοσπονδίας τίμησε σήμερα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της “Αγίας Αικατερίνης” στο Κρεμλίνο, με αφορμή τα 75α γενέθλια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος συνεχάρη τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας για τα 75α γενέθλιά του.

Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Πατριάρχη, τονίζοντας “σήμερα η Εκκλησία απέκτησε και πάλι μεγάλη αίγλη, ενώ ο λαός την ακούει και την εμπιστεύεται”.

“Αυτό Αγιώτατε, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των προσωπικών σας προσπαθειών και των ακούραστων ποιμαντικών σας κόπων, της ειλικρινούς ανησυχίας για τα ιδανικά, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την αγάπη και την κατανόηση” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος Πούτιν, ανέφερε ότι “η καρποφόρα ποιμαντική υπηρεσία σας έχει κερδίσει την ανώτατη εξουσία, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και τον σεβασμό εκατομμυρίων πιστών σε ολόκληρη την αχανή χώρα μας”.

“Θα ήθελα επίσης να σημειώσω την τεράστια συμβολή σας στην εδραίωση των παραδοσιακών αξιών των λαών μας, καθώς και στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς” - συμπλήρωσε ο κ. Πούτιν.

Ακόμη, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας “καθώς πολεμάμε την πανδημία του κορωνοϊού, το κάλεσμά σας για συσπείρωση απέναντι στην απειλή εμπνέει τον κλήρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους εθελοντές και όλους όσους εκτελούν αυτή την συμπονετική αποστολή να βοηθήσουν τους ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη και πνευματική υποστήριξη”.

“Αγιώτατε, είναι μεγάλη τιμή για μένα για το έργο σας, και το καλό που κάνετε στη Πατρίδα μας, να σας απονείμω την Ανώτερη τιμή της Ρωσίας - τον σταυρό του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου” - δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “σας ευχαριστώ ειλικρινά για τα θερμά λόγια, με τα οποία αναφερθήκατε στο ταπεινό μου έργο καθώς και στην ελαχιστότητά μου”.

“Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου δεν είναι τυχαίο ότι καθιερώθηκε ως ανώτατο παράσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ήταν ένας από τους δώδεκα Αποστόλους που φώτισαν την γη και σήμερα με το φως της αλήθειας του Χριστού φωτίζεται και η χώρα μας. Επομένως, δεν είναι απλά το ανώτατο κρατικό παράσημο, αλλά και ιερό που απεικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα” - συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η ζωή του λαού άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ συμπλήρωσε ότι παρόλο που υπάρχουν πολλά προβλήματα 

“Στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα, η κρατική, δημόσια, ιδιωτική ζωή ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων - χτίστηκε με τόσο εκπληκτικό τρόπο που συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε μια ευτυχισμένη χώρα. Και παρόλο που υπάρχουν πολλά προβλήματα, και όλοι τα γνωρίζουμε, έχουμε το πιο σημαντικό πράγμα - είμαστε ελεύθεροι, είμαστε ανεξάρτητοι, διατηρήσαμε τον πολιτισμό μας, διατηρήσαμε την πίστη μας. Ο λαός μας έχει επιβιώσει, παρά τις πιο δύσκολες αντιξοότητες του 20ού αιώνα” - ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, απευθυνόμενος προς τον κ. Πούτιν πρόσθεσε: “Σήμερα η Ρωσία με μεγάλο περιθώριο ασφαλείας ακολουθεί τη δική της ιστορική διαδρομή και σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της ιστορίας μας είστε ο επικεφαλής της Πατρίδας μας”.

kremlino kirillos 2

kremlino kirillos 2

kremlino kirillos 2

Εμφανίσεις: 266684
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: