Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/07 17:48

mporispol antonios

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρυ Αντώνιος σχολίασε την αναμενόμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία που προγραμματίζεται για τον Αύγουστο του 2021: «Δεν έχουμε ακόμη επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Βαρθολομαίου. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων είναι ότι είμαστε εναντίον της επίσκεψής του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευθύνεται προσωπικά για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κατάληψη εκκλησιών μας και για ξυλοδαρμό των πιστών μας. Έχουν προκληθεί πολλά κακά. Οι άνθρωποι έχουν υποφέρει, πολλές χιλιάδες ανθρώπων έχουν υποφέρει. Ως εκ τούτου, οι πιστοί μας δεν θα μας καταλάβουν, αν κάποιος από μας – είτε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή κάποιος εκπρόσωπός της – θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις με συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι δεν θα παρευρεθεί κανένας εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτές τις εκδηλώσεις όπου θα είναι παρών ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Άλλοι αρχιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία εξέφρασαν επίσης την αρνητική τους στάση απέναντι στην επίσκεψη.

Έτσι, ο πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Επίσκοπος Μπέλγκοροντ Σίλβεστρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η χορήγηση στην Ουκρανία του Τόμου Αυτοκεφαλίας όσο και η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα βαθύνουν μόνο τη διαίρεση μεταξύ των Ορθοδόξων της Ουκρανίας: «Για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Ουκρανία και το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αποτελούν μόνο μια ευκαιρία και έναν τρόπο να αναδείξει σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο τις βαρυσήμαντες αρμοδιότητές του τις οποίες δήθεν έχει. Σε τελική ανάλυση, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν ενδιαφερόταν αν υπάρχει ενότητα ή όχι. Ήταν σημαντικό να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στον ορθόδοξο κόσμο... Και όλες οι άλλες συνέπειες είναι κιόλας πέρα από τις παγκόσμιες επιδιώξεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Ο επίσκοπος Σίλβεστρος εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη θα επιφέρει «ένα νέο γύρο διακρίσεων και ενδεχόμενο βίας κατά των ενοριτών μας, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας».

Ο επίσκοπος Σίλβεστρος είναι γνωστός για σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων με θέμα τη χορήγηση του αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σε μία έκθεσή του του 2020, υποστήριξε, με βάση την ανάλυση των καταστατικών κειμένων, ότι η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει λιγότερα δικαιώματα και ανεξαρτησία από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο διάσημος Ουκρανός πολιτικός και μέλος της ουκρανικού κοινοβουλίου, πρωτοδιάκονος Βαντίμ Νοβίνσκι, σχολιάζοντας την λιτανεία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε τη στάση του απέναντι στην επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου: «Σήμερα είναι τα γενέθλια της Εκκλησίας μας. Η Εκκλησία μας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, χρονολογεί την ιστορία της από το 988. Και από ποιες εποχές ξεκινούν την ιστορία τους εκείνοι που υπέπεσαν σε σχίσμα; Δεν είναι Εκκλησία, είναι μια σχισματική δομή, η οποία πλάστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με απολύτως παράνομο τρόπο. Δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει. Τι παράδειγμα μπορώ να σας δώσω... Φανταστείτε πως ζούμε σε ένα τόσο όμορφο, καθαρό και προσεγμένο διαμέρισμα. Θέλουμε λοιπόν να αφήσουμε αυτό το όμορφο σπίτι για να πάμε να ζήσουμε σε ένα βρωμισμένο και λερωμένο διαμέρισμα και μάλιστα ενοικιαζόμενο; Θέλουμε να μένουμε εκεί; Αφού δεν είναι δικό μας διαμέρισμα, είναι ένα ελληνικό διαμέρισμα, ή μάλλον ένα ισταμπούλικο διαμέρισμα».

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην λιτανεία επίσης σημειώθηκαν πανό επικριτικού περιεχομένου ως προς την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

Εμφανίσεις: 301410
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: