Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/10 16:00

zaxarova1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Σε δήλωση σχετικά με την μετατροπή του Ναού της Αγιάς Σοφιάς σε Τέμενος, προέβη η Εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ κα Μαρία Ζαχάροβα.

"Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο, όπως ήταν μέχρι στιγμής, σε εν ενεργεία τέμενος" - τονίζει μεταξύ άλλων η κα Ζαχάροβα.

Επίσης, η Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ προσθέτει: "Αναγνωρίζοντας το κυρίαρχο δικαίωμα των τουρκικών αρχών στην εν λόγω εκκλησία, θα θέλαμε ακόμα μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι η διαχείριση του αντικειμένου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO επιβάλλει ιδιαίτερη ευθύνη για τη διασφάλιση της ακεραιότητας αυτού του μνημείου του ευρασιατικού πολιτισμού."

"Προσβλέπουμε στο ότι οι Τούρκοι εταίροι μας θα επιδείξουν σεβασμό απέναντι στα συναισθήματα των ανά τον κόσμο ορθόδοξων πιστών, για τους οποίους η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει πάντοτε όχι μόνο κληρονομιά του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και μέγιστο χριστιανικό κειμήλιο που απολαμβάνει την προστασία της παγκόσμιας κοινότητας και της Τουρκικής Δημοκρατίας" - συμπληρώνει η Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Σε άλλο σημείο η κα Ζαχάροβα, υπογραμμίζει ότι "ευελπιστούμε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από την Άγκυρα, θα εξασφαλίσουν την απαρεμπόδιστη πρόσβαση στο μνημείο των τουριστών όλων των ομολογιών καθώς και την ακεραιότητα των έργων χριστιανικής τέχνης τα οποία διαφυλάσσονται εκεί".

"Υπό αυτό το φως προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή παρακολούθησης του Κέντρου παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Προστασίας Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) στην οποία ανατέθηκε η εκτίμηση της ακεραιότητας του ναού. Προσβλέπουμε στο ότι τα συμπεράσματα και τα πορίσματα της αποστολής, που προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο, θα προκύψουν όσο είναι δυνατό πιο γρήγορα και θα συμβάλουν στην αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης και του μνημείου συνολικά καθώς και των πολυάριθμων πολύτιμων ψηφιδωτών και τοιχογραφιών της εσωτερικής του διακόσμησης" - αναφέρει κλείνοντας η Ζαχάροβα.

Εμφανίσεις: 300720
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: