Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/07 12:27

mosxas kirilos

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας μίλησε σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να διατηρήσει η Αγία Σοφία το υπάρχον καθεστώς.

"Ελπίζω η τουρκική ηγεσία να επιδείξει σύνεση και να διατηρήσει το υπάρχον ουδέτερο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού εκατομμυρίων χριστιανών σε όλο τον κόσμο" - δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ρωσίας και θα ενισχύσει την θρησκευτική ειρήνη και αρμονία στην περιοχή.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας σημείωσε ότι η Αγιά Σοφιά σημαίνει πολλά για την Ορθοδοξία και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

"Η απειλή να μετατραπεί η Αγία Σοφιά σε τζαμί είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό και για την ιστορία του. Μέχρι σήμερα για κάθε Ρώσο Ορθόδοξο η Αγιά Σοφιά είναι ένα μεγάλο θρησκευτικό μνημείο. Επομένως το καθήκον κάθε πολιτισμένου κράτους είναι να διατηρήσει την ισορροπία, να συμφιλιώσει τους ανθρώπους και όχι να τους διαχωρίσει" - τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κύριλλος.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναπτύσσονται δυναμικά, ζητώντας να ληφθεί υπόψιν η έκκλησή του, αφού η Ρωσία είναι μία χώρα με την πλειοψηφία των Ορθοδόξων παγκοσμίως.

Εμφανίσεις: 302814
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: