Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/01 18:09

ribne

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο χωριό Μάσα της περιοχής Κοστόπολ περιφέρειας Ρόβνο, πιστοί της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό την καθοδήγηση του προέδρου της διοίκησης της περιοχής, κατέλαβαν ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, σπάζοντας και αντικαθιστώντας τις κλειδαριές στις πόρτες.

Στη κατάληψη συμμετείχε σημαντικός αριθμός ριζοσπαστών εθνικιστών από γειτονικά χωριά, οι οποίοι απωθούσαν τους πιστούς και τους προκαλούσαν σε μαζικές συγκρούσεις.

Έχει δημοσιευτεί βίντεο για το πώς ένας από τους ακτιβιστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υβρίζει έναν ορθόδοξο δημοσιογράφο, τον απειλεί με ξυλοδαρμό, καυχιέται ότι «έχει σκοτώσει τέτοιους» στο Ντονμπάς, και μετά λέει ξεκάθαρα στον δημοσιογράφο ότι θα τον «ξεπαστρέψει».

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί ουσιαστικά υποστήριξαν την κατάληψη με το πρόσχημα της ανάκρισης, συλλαμβάνοντας τους φύλακες του ναού.

Προσπάθειες κατάληψης του ναού από πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, είχαν πραγματοποιηθεί και προηγουμένως, γεγονός που είχε οδηγήσει σε επανειλημμένες μαζικές συγκρούσεις και τραυματισμούς (βλ. βίντεο και βίντεο).

Οι πιστοί του Πατριαρχείου Μόσχας επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στις καταλήψεις προηγουμένως, δεν ήταν θρησκευόμενοι άνθρωποι και δεν εκκλησιάζονταν.

Τη νύχτα προς την 3η Ιανουαρίου 2020, παραμονές του εορτασμού των Χριστουγέννων, περίπου είκοσι νεαροί οπαδοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εισέβαλαν στον χώρο του Ναού με ρόπαλα του μπέιζμπολ και μεταλλικές βέργες στα χέρια, ξυλοκοπώντας κτηνωδώς τέσσερις πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας, που διανυκτέρευαν στον ναό.

Στη διάρκεια του ξυλοδαρμού, οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί κλείστηκαν στο αυτοκίνητό τους, μη εμποδίζοντας τους εισβολείς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των θυμάτων, οι γιατροί στην τοπική πολυκλινική ρωτούσαν σε πιο Πατριαρχείο ανήκαν εκείνοι, και όταν έμαθαν, αρνήθηκαν να τους παράσχουν ιατρική περίθαλψη και να καταχωρίσουν το γεγονός ότι υπέστησαν σωματικές βλάβες.

Επίσης, στο χωριό τους τελευταίους μήνες έγιναν αρκετές προσπάθειες να πυρποληθεί το σπίτι, στο οποίο διαμένει ο εφημέριος της κοινότητας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στο σπίτι ρίχτηκαν επανειλειμμένα κοκτέιλ μολότοφ.

Στις 4 Ιανουαρίου ρίχτηκε στο σπίτι τριών λίτρων (!) δοχείο με εύφλεκτο υλικό.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε προξένησε ζημιές σε τμήμα του τοίχου του σπιτιού και στη μεταλλική θύρα.

Ο ιερέας, η σύζυγός του και τα παιδιά δεν τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία ουσιαστικά απέφυγε να διεξαγάγει ανακριτικές ενέργειες και οι δράστες δεν εντοπίστηκαν.

Με τη σειρά τους, οι υποστηρικτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρουν ξυλοδαρμούς των πιστών τους από εκπροσώπους του Πατριαρχείου Μόσχας και διαμαρτύρονται για «διώξεις».

Η καθεμιά από τις κοινότητες δηλώνει ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη χρήση του ναού.

Το διάστημα αυτό, η διαμάχη των δυο κοινοτήτων εξετάζεται στο δικαστήριο.

Σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας συνεχίζονται οι καταλήψεις ναών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε έναν περιορισμένο αριθμό περιοχών η εκτελεστική εξουσία συνεχίζει να παραμένει υπό τον έλεγχο των ριζοσπαστών εθνικιστών και των οπαδών του προηγούμενου προέδρου Πετρο Ποροσένκο.

Εμφανίσεις: 301425
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: