Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/01 13:29

chekalin

Γράφει ο Σεργκέι Σουμίλο | Romfea.gr
Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Αγιορείτικης κληρονομιάς, Κίεβο


Επίκαιρο χαρακτήρα τα τελευταία προσέλαβε το ζήτημα της «αποστολικής διαδοχής» του Βικεντίου Τσεκάλιν και το έγκυρο της συμμετοχής του στις πρώτες χειροτονίες της Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΟΑΟΕ) τον Μάρτιο του 1990.

Στα ΜΜΕ άρχισαν να προβάλλονται ισχυρισμοί ότι δήθεν το 1986 ο Τσεκάλιν «χειροτονήθηκε μυστικά» επίσκοπος από δύο ιεράρχες της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΡΟΕ) και από ένα μη-κανονικό ιεράρχη του ημικατακομβικού ρεύματος της «χειροτονίας» του Σεκάτς, τον Βλαδίμηρο Αμπράμοφ.

Ειδικότερα τα σχετικά στοιχεία έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη «Otkrytaya Pravoslavnaya entsiklopedia “Drevo”».

Επικαλούμενη αυτή την ιδιωτική διαδικτυακή πύλη τα διάδωσε η ιστοσελίδα Cerkvarium.org, της οποίας ο συντάκτης Δημήτριος Γκορεβοΐ στη μελέτη του από 25 Αυγούστου 2019 επιμένει ότι ο Β. Τσεκάλιν «χειροτονήθηκε επίσκοπος τον Αύγουστο του 1986 από τον Μητροπολίτη Καλίνιν και Κασίν της ΡΟΕ Αλέξιο Κονοπλιόφ, από τον επίσης τότε επίσκοπο της ΡΟΕ Ιωάννη Μποντναρτσούκ και από τον επίσκοπο της «Εκκλησίας των Κατακομβών» Βλαδίμηρο Αμπράμοφ».

Κατά τον Γκορεβοΐ «ακόμη και μη θεωρώντας τον Αμπράμοφ κανονικό επίσκοπο, στη χειροτονία του Βικέντιου Τσεκάλιν έλαβαν μέρος δύο ιεράρχες της ΡΟΕ με αποστολική διαδοχή. Τούτο επαρκεί για να κληρονομήσει ο Τσεκάλιν και αυτός την αποστολική διαδοχή. Αρκετές φήμες κυκλοφορούν για το τι απέγινε αργότερα ο Τσεκάλιν (από προτεστάντης έως βουδιστής), αλλά αυτό ελάχιστα μας ενδιαφέρει. Άλλωστε το 1990 κατά τις χειροτονίες εκείνος ήταν Ορθόδοξος επίσκοπος με αποστολική διαδοχή».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Εμφανίσεις: 301466
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: