Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/11 14:21

volokolamsk ilarionas 1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνέντευξη στην εφημερίδα "Komsomolskaja Pravda" παραχώρησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων απάντησε σε ερώτηση τι ώθησε την Εκκλησία της Ελλάδος, να αναγνωρίσει την λεγόμενη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

"Λυπούμαστε που η Ελλαδική Εκκλησία αναγνώρισε την σχισματική αυτη δομή, που νομιμοποιήθηκε από την Κωνσταντινούπολη. Αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι με την πλήρη έννοια αυτοκέφαλη - εξαρτάται κατά πολύ από την Κωνσταντινούπολη, γι΄αυτό δεν υπάρχει κάποια διαφορετική εξωτερική πολιτική. Σχεδόν οι μισοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανήκουν συγχρόνως και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Στη συνέχεια ο Ρώσος Ιεράρχης πρόσθεσε: "Όπως γνωρίζετε, η Κωνσταντινούπολη απειλούσε την Εκκλησία της Ελλάδος ότι θα θέσει θέμα Μητροπόλεων των Νέων Χωρών όπως λέγονται, εάν δεν αναγνωρίσει την σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας. Επομένως, μιλάμε για μια ημι-αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία βίωσε μια άνευ προηγουμένου πιέση από την Κωνσταντινούπολη για έλθει η αναγνώριση στην Ουκρανία".

"Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα άσκησε επίσης πρωτοφανή πίεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο" - υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σε ερώτηση ποια είναι η απάντηση του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι "τα βήματα της απάντησης περιγράφονται στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 17ης Οκτωβρίου".

"Η απόφαση αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα διαγραφεί από τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ρωσίας, κάτι που έχει ήδη συμβεί. Επίσης, διακόπτουμε την κοινωνία με τους Ιεράρχες της Ελλάδος, οι οποίοι με τη μια η με την άλλη μορφή αναγνωρίζουν τους σχισματικούς της Ουκρανίας. Με εκείνους όμως που δεν αναγνωρίσουν θα διατηρήσουμε την κοινωνία μας, και μέσω αυτών θα υπάρχει μια σύνδεση με την Εκκλησία της Ελλάδος" - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ευχήθηκε καμία Τοπική Εκκλησία να μην ακολουθήσει το θλιβερό παράδειγμα της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Εμφανίσεις: 301122
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: