Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/11 12:13

kirillos batholomew

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Για την κρίση που επικρατεί στους κόλπους της Ορθοδοξίας, μίλησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, κατά τη διάρκεια γεύματος στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος της Μόσχας.

"Σήμερα βιώνουμε κάποιες δυσκολίες - πρώτα απ΄ όλα, στις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Η οποία παραβιάζει τους ιερούς κανόνες, εισβάλει σε δικαιοδοσίες άλλων Εκκλησιών και παραχωρεί "αυτοκεφαλία" σε σχισματικούς" - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας έστειλε μήνυμα προς όλους εκείνους που μιλούν για παγκόσμια κυριαρχία της ρωσίας μέσω Εκκλησίας, λέγοντας ξεκάθαρα ότι "η Εκκλησία της Ρωσίας δεν αναζητά καμία εξουσία σε παγκόσμιο επίπεδο".

"Η Εκκλησία της Ρωσίας θέλει να διατηρήσει μόνο την κανονική τάξη, αλλά δεν μπορούμε και να δεχτούμε ότι στην Ορθοδοξία εμφανίζεται μια τάση παπισμού, δηλαδή «ψευδοπαπισμός»" - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας τόνισε: "Γιατί είναι επικίνδυνος ο παπισμός; Επειδή ο παπισμός δεν προέρχεται ούτε από τον Λόγο του Θεού, ούτε από την παράδοση της Εκκλησίας. Ο παπισμός είναι επικίνδυνος, επειδή είναι πολύ ευκολότερο να επηρεάσει κανείς ένα άτομο από μια ομάδα ανθρώπων".

"Επομένως τόσο ο Πάπας όσο και ο Πατριάρχης που θέλει να είναι πάπας, γίνονται ένας πολύ ελκυστικός στόχος για τους ισχυρούς της γης, και η εξωτερική επιρροή σε ένα άτομο μπορεί να καταστρέψει την Εκκλησία" - συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Αποστόλων, οι οποίοι λειτουργούσαν συλλογικά και όχι μεμονωμένα για την Εκκλησία του Χριστού.

"Στην εποχή μας, είναι απαραίτητο να υπερασπιστούμε την συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδοξίας. Εμείς δεν αμφισβητούμε το πρωτείο τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλα δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε επιβουλή κατά της οικουμενικής εξουσίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι στην Τουρκία, είναι προσωπικά πολύ ευάλωτος, όποτε το μόνο που μένει είναι να προσευχηθούμε ο Κύριος να τον σώσει από επιρροές που θα επηρεάσουν δυσμενώς τη ζωή ολόκληρης της Εκκλησίας" - τόνισε κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας.

Εμφανίσεις: 303598
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: