Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/07 11:14

tsernovbil

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Συνέντευξη σε τοπικό μέσο της Ουκρανίας παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τσερνόμπιλ κ. Παύλος, Ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο.

Ο Σεβασμιώτατος στην συνέντευξή του αναφέρθηκε στην διάσπαση της νέας Εκκλησίας μετά την αποχώρηση του Φιλαρέτου, στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον νέο Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

"Αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι μια Εκκλησία, αλλά μια πολιτική συγκέντρωση που δημιουργήθηκε από την πρώην κυβέρνηση με την υποστήριξη της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχει μόνο μία Εκκλησία - ο Χριστός. Δεν υπάρχει ουκρανική, ρωσική, λευκορωσική ή οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία. Η Εκκλησία μας ονομαζόταν Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από το 1054 (από την εποχή των Ρως του Κιέβου). Σήμερα είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Λόγω του γεγονότος ότι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης χωρίστηκαν, η Εκκλησία μας πήρε το όνομά της από το έδαφος στο οποίο βρίσκεται. Αλλά πρώτα απ 'όλα είναι από τον Χριστό" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Παύλος τόνισε: "Ακούμε τις δηλώσεις του Φιλάρετου ότι έφυγε από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, επειδή αυτή δεν είναι μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά Εξαρχία της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά υποστηρίζει τον εαυτό του, έχοντας διαπράξει ένα σχίσμα στην Εκκλησία".

"Είναι κρίμα που η Ουκρανία βρίσκεται στην αγκαλιά του διαβόλου και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν αβάπτιστοι, ανύπαντροι, επειδή δεν γνωρίζουν την αλήθεια του Χριστού. Οι Επίσκοποι του Φιλαρέτου είναι μη κανονικοί. Ανάμεσά τους είναι δύο εκκεντρικά πρόσωπα, τα οποία απαγορεύται από την Εκκλησία μας να συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες (Μητροπολίτης Αλέξανδρος (Ντραμπίνκο) και ο Μητροπολίτης Συμεών. Δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω διαφορετικά. Ποιος λογικός άνθρωπος θα συκοφαντούσε τη Μητέρα Εκκλησία του; Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, από την Εκκλησία δεν απομακρύνεσαι. Εκκλησία είναι ο Χριστός. Μόνο ένα άτομο που έχει χάσει τα λογικά του, απομακρύνεται από την Εκκλησία και την συκοφαντεί" - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Παύλος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Τσερνόμπιλ σημείωσε ότι ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ονούφριος αγαπά και τους δύο Μητροπολίτες και αναμένει την επίστροφή των «άσωτων υιών».

"Σήμερα στην κοινωνία μας οι άνθρωποι οδηγούνται μακριά από τον Χριστό. Και εκείνοι που προσπαθούν να ζουν με τον Θεό, με την κανονική Εκκλησία, είναι δηλωμένοι εχθροί της κοινωνίας" δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Παύλος.

"Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κύριος είπε: «Όποιος θέλει να είναι φίλος στον κόσμο γίνεται εχθρός του Θεού ...». Σε ποιο κόσμο προσπαθούμε να είμαστε φίλοι; Αυτό συμβαίνει με το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, τα οποία, με την υποστήριξη της προηγούμενης κυβέρνησης, διαπράττουν ανομία. Αν καταλάβουν τους Ναούς και στρέψουν τους ανθρώπους εναντίον τον έναν στον άλλο, μπορεί αυτό να ονομαστεί Εκκλησία;" συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Τσερνόμπιλ.

Ο Μητροπολίτης Παύλος τόνισε ότι αναγνωρίζει τον Φιλάρετο ως Μιχαήλ Αντόνοβιτς Ντενισένκο και όχι ως Πατριάρχη. Επίσης καταδικάζει τις ενέργειές του προς την Εκκλησία, αλλά δεν τον κρίνει ως άνθρωπο, καθώς είναι και αυτός εικόνα Θεού.

"Φυσικά, ολόκληρη η Σύνοδος του λεγόμενου «Πατριαρχείου Κιέβου» στηρίζεται σε αυτόν. Έχω μιλήσει με πολλούς από τους Επισκόπους του. Ξέρω τι συμβαίνει εκεί. Προκειμένου να πάνε κάπου ή να κάνουν κάτι, πάντοτε στρέφονται στο Φιλάρετο για χρηματοδότηση. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι σωστό, γιατί αυτός τα δημιούργησε όλα και θεωρεί τον εαυτό του πρώτο. Πρέπει να τα ελέγχει όλα" - τόνισε ο κ. Παύλος.

"Έχει την ευκαιρία να μετανοήσει και να στραφεί στην Ιερά Σύνοδο. Νομίζω ότι θα του δοθεί πίσω το πνευματικό του αξίωμα. Είναι προσωπική μου άποψη. Αν και είμαι μόνιμο Μέλος της Ιεράς Συνόδου, δεν μπορώ να μιλήσω για όλους. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι αν μετανοήσει θα του δοθεί πίσω το πνευματικό του αξίωμα" υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Παύλος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τονίζοντας: "Aφήστε τους να φέρουν πρώτα την αγάπη μεταξύ των Ελλήνων. Έχουν Παλαιούς Πιστούς - πάνω από ένα εκατομμύριο, και είναι πιο νόμιμοι από πολλούς. Τιμούν τις παραδόσεις των προγόνων τους. Έμειναν πιστοί στους κανόνες της Εκκλησίας, αδιάφθοροι από τη Ρώμη. Ας μιλήσει στο Κοινοβούλιο της Κωνσταντινούπολης. Ας μιλήσει στους μουσουλμάνους για τον Χριστό. Αφήστε τον να κηρύξει εκεί όπου ζει. Γιατί να διδάξει εμάς; Έχει 20 ενορίες και έχουμε 12 χιλιάδες. Έχουμε περισσότερους πιστούς στην Θεία Λειτουργία σε μια απλή αγροτική εκκλησία απ' ότι έχει στον Πατριαρχικό Ναό. Την Ιερουσαλήμ την συναντάμε πολλές φορές στην Αγία Γραφή, αλλά την Κωνσταντινούπολη δεν την συναντάμε".

Επίσης ο Ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων πρόσθεσε ότι από τις 12 χιλιάδες ενορίες στην Ουκρανία μόνο 220 έχουν περάσει στην νέα Εκκλησία, ενώ κάποιες από αυτές έχουν καταληφθεί. Ακόμη συμπλήρωσε ότι το πιο σημαντικό για την χώρα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, καθώς οι Ορθόδοξοι όσο και οι καθολικοί, αλλά και κάθε πολίτης της Ουκρανίας αυτό επιθυμεί.

"Η γέννηση της Εκκλησίας μας συνέβη εδώ (Λαύρα των Σπηλαίων). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ταπεινωθήκαμε στους τσαρικούς χρόνους. Αλλά δεν μπορείτε να ξαναγράψετε την ιστορία. Σύμφωνα με διάφορα ιστορικά γεγονότα, η Μόσχα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα. Κοιτάξτε, όμως, η Κωνσταντινούπολη δεν αποδίδει την υπεροχή της στην Ιερουσαλήμ. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία λέξη στο Ευαγγέλιο για την Κωνσταντινούπολη. Ολόκληρη η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι γεμάτη και μιλά για την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους. Όσο για την αυτοκεφαλία, την έχουμε ήδη" τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Παύλος.

"Δεν εξαρτόμαστε από κανέναν. Σήμερα, ως η πιο Αυθεντική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, μπορούμε να ανοίξουμε ενορίες στο εξωτερικό, κάτι που κάνουμε. Στο Αμβούργο, αγόρασαν μια Καθολική εκκλησία για 1 ευρώ χωρίς δικαίωμα μεταπώλησης και οι Ιερείς μας τελούν Ιερές Ακολουθίες. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να λάβει μια ενιαία απόφαση χωρίς την Κωνσταντινούπολη, ούτε να δημιουργήσει ενορίες".

Για τον νέο Πρόεδρο της χώρας κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι αν δεν έρθει σε επαφή με τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, όλα θα είναι καλά. Επίσης σημείωσε ότι πίσω του βρίσκεται όλη η Ουκρανία! Το 75% του πληθυσμού τον βλέπει με ελπίδα, όμως πρέπει να του δωθεί χρόνος.

"Είναι αδύνατο να βγούμε αμέσως από την κρίση. Κανένας γιατρός, εκτός από τον Χριστό, δεν μπορεί να σηκώσει αμέσως τον ασθενή από το κρεβάτι για να περπατήσει" υπογράμμισε ο κ. Παύλος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Παύλος τόνισε: "Αν ο Κύριος τον επέλεξε για την προεδρία, δεν θα τον αφήσει ποτέ, αν ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ακολουθήσει τις εντολές του Κυρίου. Εύχομαι ο νέος μας πρόεδρος να ακούσει τη φωνή της συνείδησής του, τη φωνή της Εκκλησίας και τη φωνή του Θεού. Και ο Θεός θα τον βοηθήσει".

Εμφανίσεις: 300606
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: