Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/10 01:07

zaporozie loukas

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο Pravmir.ru παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζαπορόζιε κ. Λουκάς, σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς ερωτηθείς να σχολιάσει με δύο λόγια τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε ότι "η απόφαση της Κωνσταντινούπολης είναι παρόμοια με την έκδοση πιστοποιητικού ζωής σε ένα πτώμα".

Σε ερώτηση αν τα μυστήρια που τελούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι σχισματικοί θα είναι πλέον έγκυρα και νόμιμα, τόνισε ότι "αυτή η ερώτηση πρέπει να τεθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο."

"Πραγματικά, αν ο Θεός θέλει να τιμωρήσει έναν άνθρωπο, του στερεί το μυαλό. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις χθεσινές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι σχισματικοί έλαβαν μια απόφαση από την πρωτεύουσα μιας ισλαμικής χώρας, όπου οι Ορθόδοξοι εκεί είναι λιγότεροι και από το μικρότερη περιφέρεια της Ουκρανίας" - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε.

Επίσης ο Μητροπολίτης Λουκάς πρόσθεσε ότι "κανένα σημείο από τις αποφάσεις δεν έχει κανονική επιβεβαίωση η οποιαδήποτε ορθή εξήγηση. Για μένα προσωπικά και σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, ο Φιλάρετος πρέπει να μετανοήσει για την αμαρτία του σχίσματος, διότι όλες οι ενέργειες του είναι χωρίς την χάρη του Θεού."

Ο Μητροπολίτης Λουκάς σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υπογράμμισε πως "η Εκκλησία δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει κάτι που δεν έχει κοινή λογική. Η Εκκλησία μας θα συνεχίσει να κάνει αυτά που κάνει εδώ και 2.000 χρόνια, δηλαδή να οδηγήσει τους ανθρώπους στον Θεό, να φροντίσει για τη σωτηρία της ψυχής τους, να μαρτυρήσει την Αλήθεια και να προσευχηθεί για εκείνους που πέφτουν σε παραφροσύνη."

Σε ερώτηση αν θα λειτουργήσει η έκκληση του Φαναρίου σχετικά με τις καταλήψεις των ναών και τις πράξεις βίας, ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ανέφερε: "Περιμένετε, δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από τις αποφάσεις της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου..."

"Σας προτρέπω να δείτε τι συμβαίνει από το 2014 στη Δυτική Ουκρανία, οι Εθνικιστές αρπάζουν τις Εκκλησίες μας, τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις για τις παράνομες πράξεις τους, αλλά κανείς δεν τις εκτελεί.Τέτοιες αποφάσεις "εμπνέουν" μόνο τους ριζοσπάστες. Υπάρχει πλήρης επανάληψη του 1937" - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Λουκάς.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι θα ξεκίνησουν διαμαρτυρίες πιστών σε κεντρικές πλατείες διαφόρων πόλεων, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ουκρανία σε έδαφος Τουρκικό.

Εμφανίσεις: 302016
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: