Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/09 12:24

porosenko14

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ενώπιον του Ουκρανικού Κοινοβουλίου μίλησε σήμερα, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που θα λάβει αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αποκαλείται Δομή.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι η σημερινή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, θα μετονομαστεί σε Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία.

"Ως Πρόεδρος εγγυώμαι ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την επιλογή εκείνων που θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην Εκκλησιαστική Δομή, η οποία θα διατηρήσει την ενότητα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία...και θα ονομαστεί έτσι για να είναι κατανοητή" - ανέφερε ο Πρόεδρος Ποροσένκο.

Σε άλλο σημείο ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε να μην υπάρξουν απειλές σε εκείνες τις ενορίες, που θα θέλουν να εγκαταλείψουν την σημερινή Ουκρανική Εκκλησία μετά την εκχώρηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίματος".

"Σας εγγυώμαι ότι το κράτος θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ιερέων και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι θα αποφασίσουν οικειοθελώς να φύγουν από την Μόσχα και να συνεργαστούν με την ενιαία Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία" - πρόσθεσε ο Ποροσένκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, συνέκρινε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Τοπικής Εκκλησίας με την Πράξη Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Μπορισπόλ Αντώνιος: Αντιεκκλησιαστικές πρωτοβουλίες

Για το θέμα της μετονομασίας της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπορίσπολ κ. Αντώνιος

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι "τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι αντιεκκλησιαστικές, παράνομες, προβληματικές και στην πραγματικότητα λάθος! Οι ενορίτες μας, είναι Ουκρανοί πολίτες, και η Εκκλησία τους πρέπει να λέγεται Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν χρειάζεται εκατομμύρια πολιτών να γίνουν ξένοι στην χώρα τους, διότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε καλό."

Επίσης σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή τους, ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ τόνισε: "Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα όπου τουλάχιστον το δικαίωμα στη ζωή δηλώνεται βάση νόμων, επομένως εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις νομικές μεθόδους. Πάντως η Εκκλησία μας μπορεί να απευθύνει έκκληση στα παιδιά της, για ειρηνική πολιτική ανυπακοή. Αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά έχει εγκριθεί επίσημα από την Ιερά Σύνοδο."

Εμφανίσεις: 302144
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: