Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/12 15:05

ierosolimon sinodos 2

ΜΟΣΧΑ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ


"Αφιχθέντες εκ της αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ εις την αγιοτόκο πολύπαθο γη της Ρωσίας, μεταφέρουμε προς Υμάς και την περί Υμάς Ιερά Σύνοδο των πεφιλημένων Αρχιερέων, καθώς και στα πλήθη των αδελφών ημών Ορθοδόξων Ρώσων το ελπιδοφόρο διαχρονικό μήνυμα του εν Βηθλεέμ γεννηθέντος Κυρίου της δόξης εν τη ταπεινή γη της Παλαιστίνης πολιτευθέντος Θεανθρώπου Χριστού" τόνισε στην ομιλία από την Μόσχα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Θεόφιλος υπογράμμισε: "Δοξολογούμεν τον εν Τριάδι προσκυνούμενον Θεόν, διότι οι προσευχές των μυριάδων νέων Ρώσων μαρτύρων, οίτινες εις ουδέν εστέρησαν των αρχαίων, ηλευθέρωσαν εκ της δυναστείας την Εκκλησία Υμών και κραταιώνουν αυτή, πορευομένη ούτω πως προς τα έσχαρα λελαμπρυμένη, καθώς θέλει αυτήν ο Κύριος, ακτινοβολούσαν την δόξαν των αγίων μαρτύρων. Οι διωγμοί παρήλθον και η Εκκλησία ανεδείχθη δι' άλλην μια φορά "ως χρυσός εν χωνευτηρίω"."

"Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται και πάλι να μαρτυρήση την αλήθεια σε έναν κόσμο εκκοσμικευμένο, τον οποίο προωθεί η λεγόμενη Παγκοσμιοποιήση. Όπως έχει επισημανθεί ορθώς στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης: "Κατά τους χρόνους τούτους της εκκοσμικεύσεως, ιδιαιτέρως προβάλλει η ανάγκη, όπως εξάρθη η σημασία της αγιότητος ιδιαιτέρως προβάλει η ανάγκη, όπως εξάρθη η σημασία της αγιότητος του βίου, εν όψει της πνευματικής κρίσεως, η οποία χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό" πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανέφερε: "Μακαριώτατε άγιε αδελφέ, γνωρίζουμε εκ προσωπικής εμπειρίας την ευαίσθητι ρωσική ψυχή, μαρτυρουμένη υπό των χιλιάδων προσκυνητών, οι οποίοι κατ΄έτος φθάνουν στα ιερά σεβάσματα των Αγίων Τόπων. Οι Ρώσοι εναποθέτουν τα μύχια των καρδιών τους, ουκ ολίγες φορές μετά δακρύων ενώπιον του φρικτού Γολγοθά και του Παναγίου Τάφου."

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος τόνισε: "Καλούμεθα, λοιπόν, όλοι, κλήρος και λαός, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αγίων...Η τοιαύτη αναμονή του Κυρίου είναι η θεοδίδακτος στενή οδός δια την νίκη της αμαρτίας και του θανάτου και ταυτοχρόνως η δημιουργική πορεία προς την αληθινή θεολογία, την οποία ο κόσμος έχει ιδιαιτέρως ανάγκη δια τον δοξασμό του Θεού.

ierosolimon sinodos 1

Εμφανίσεις: 302891
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: