Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/01 18:13

rustavi

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Για το θέμα της Εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία, μίλησε ο Μητροπολίτης Ρουστάβι Ιωάννης του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ευχαριστώ τον Θεό επειδή τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της εν ενεργεία κυβερνήσεως της Γεωργίας μας έδωσαν παράδειγμα της πολιτικής ορθότητος σε σχέση με εκείνο το οξύ πρόβλημα, το οποίο ανέκυψε στους κόλπους της ανά την Οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία».

Επίσης ο κ. Ιωάννης τόνισε ότι «η πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ των περιοχών της Ουκρανίας διάρκειας τριών ετών και πλέον δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε θρησκευτική αντιπαράθεση του ομόδοξου λαού.»

«Κοινό μέλημα της ανά την Οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί την διαφύλαξη της ενότητας του ομοδόξου λαού. Παρεμβάσεις και ιδιωτικές τοποθετήσεις από πολιτικά εξαρτημένο άτομα περιπλέκουν τη νηφάλια θέση. Να μη λησμονούμε ότι το κανονικό πεδίο της Ορθοδόξου Εκκλησίας διαμορθώθηκε κατά την περίοδο από 4 έως 8 αι. από τις Οικουμενικές και Τοπικές Συνόδους» πρόσθεσε ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Οι ορισμοί αυτών των Συνόδων ήταν ξεκάθαροι ως προς τη μεταχείριση των ομάδων των σχισματικών και των αφορισμένων από την Εκκλησία προσώπων και ως προς τους κανόνες της επανεντάξεως αυτών στους κόλπους της Εκκλησίας. Αυτοί οι κανόνες βασίζονται στο Ιερό Ευαγγέλιο και την Αποστολική Παράδοση.»

«Ιεράρχες της ανά την Οικουμένη Εκκλησίας ενθυμούνται ότι τη δεκαετία του 1990 οι ίδιοι αποτίμησαν αρνητικά την αυθαίρετη απόσχιση από τη Μητέρα Εκκλησία του πρώην εξάρχου της Ουκρανίας Μητροπολίτου Φιλαρέτου. Παρά ταύτα, αυτή τη φορά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε αυταρχικώς και μονομερώς τη χορήγηση του καθεστώτος αυτοκεφάλου Εκκλησίας σε ιερωμένους, οι οποίοι χρόνια ευρίσκονται σε σχίσμα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιωάννης.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «στο θεμέλιο της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν κείται η αυταρχική, παπιστική αρχή, αλλά η συνοδικότητα, η οποία αποτυπώνεται στο Σύμβολο Πίστεως.»

«Παράλληλα, σημειωτέον ότι οι αναγεγραμμένοι στον Τόμο της 6ης Ιανουαρίου 2019 όροι εκχωρήσεως αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αντιστοιχούν περισσότερα στο καθεστώς του αυτονόμου. Επιπλέον, ο Τόμος αποσιωπά το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των Ορθοδόξων Ουκρανών παραμένουν υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και συνεπώς εκπροσωπούν μέρος του πληρώματος της ανά την Οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας» - υπογράμμισε ο κ. Ιωάννης.

Τέλος ο Μητροπολίτης Ρουστάβι τόνισε: «Γι’ αυτό ως γνώμονα έχουμε τις αρχές του δικαίου και της οικονομίας, προκειμένου να μην επικρατήσει μέσα μας το πνεύμα του σχίσματος. Λοιπόν, ας προσευχηθούμε για την αποκατάσταση της ενότητας του ομοδόξου Ουκρανικού λαού.»

Εμφανίσεις: 302142
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: