Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

gelati

Πηγή: Romfea.gr


Στον κατάλογο της UNESCO επέστρεψε η ιστορική Μονή Γκελάτι της Γεωργίας, ως μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Προστασία Μνημείων της Γεωργίας, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς έλαβε «πρωτοφανή απόφαση και επέστρεψε το μοναστηριακό συγκρότημα Γκελάτι στον κύριο κατάλογο της ανεξάρτητης κατάστασης».

Να αναφερθεί ότι η απόφαση να επιστρέψει το μοναστηριακό συγκρότημα στην κύρια λίστα, υιοθετήθηκε από την UNESCO στην 41η σύνοδο της Επιτροπής στην Κρακοβία (Πολωνία).

Το 1994, η Μονή αναγνωρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το 2008, περιλήφθηκε στον κατάλογο με τα 100 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν περισσότερο του Ταμείου για τα Παγκόσμια Μνημεία.

Η Ιερά Μονή Γκελάτι είναι ένα μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα κοντά στο Κουτάισι, Imereti, στη δυτική Γεωργία.

Η Μονή Γκελάτι έχει τρεις εκκλησίες. Την εκκλησία της Θεοτόκου που ιδρύθηκε από τον βασιλιά της Γεωργίας Δαυίδ IV το 1106, και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου (του 13ου αιώνα).

Επίσης το Μοναστήρι για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ένα από τα κύρια πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα της Γεωργίας.

Είχε Πνευματική Ακαδημία που απασχολούσε μερικούς από τους πιο φημισμένους γεωργιανούς λογίους, φιλοσόφους και θεολόγους, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί και διαπρέψει σε διάφορα ορθόδοξα μοναστήρια ή άλλα κέντρα στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία ήταν και το Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ των φημισμένων λογίων της Ακαδημίας Γκελάτι ήταν και ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Ioane Petritsi και ο μοναχός και σπουδαίος εκκλησιαστικός συγγραφέας Arsen Ikaltoeli.

Λόγω της σημασίας του ερευνητικού έργου που πραγματοποιούνταν στην Πνευματική Ακαδημία Γκελάτι, οι συγκαιρινοί της την ονόμαζαν «Η Νέα Ελλάς» και «Ο δεύτερος Άθωνας».

Στη Μονή Γκελάτι σώζεται μεγάλος αριθμός χειρογράφων, αλλά και τοιχογραφίες που ανάγονται από τον 12ο ως τον 17ο αιώνα.

Από τον Δεκέμβριο του 2005, τυχόν κειμηλιακοί θησαυροί που ανευρίσκονται σε υπόγεια και αποθήκες μουσείων της Γεωργίας αποδίδονται στο Πατριαρχείο Γεωργίας, που συνήθως τα επανατοποθετεί στο μέρος από όπου αυτά προέρχονται.

Εμφανίσεις: 302541
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: