Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/10 15:49

voulgarias 1

Με ξεχωριστό και χριστιανικό τρόπο εορτάστηκαν τα 74α γενεθλία του πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου με την πραγματοποίηση στη Σόφια, μιας κοινής συναυλία του πολυαγαπητού Πρωτοψάλτου και αρχιμανδρίτου π. Νικοδήμου Καβάρνου και της Χορωδίας των ιερέων της Βουλγαρίας.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλεως και την παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, μέσα και έξω από το ναό, ψέλνοντας μάλιστα και σε ορισμένα σημεία, μαζί με τον πρόσφατα βραβευμένο από την Unesco π. Νικόδημο, στα ελληνικά. Ήρθαν και πολλοί από την Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία Αλβανία και τη Σερβία, αλλά και από την Ελλάδα γι' αυτήν την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον Πατριάρχη, παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας, οι μητροπολίτες Μπελογρατσίκ κκ. Πολύπαρπος, Μέλνικ κκ. Γεράσιμος, οι ηγούμενοι των μοναστηριών του Τροϊνού και του Μπαχκού, ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος, ο πρωτοσύγκελλος του Μητροπολίτου και πατριάρχου Σοφίας, ο αρχιμανδρίτης Παχώμιος, ο πρύτανης του Θεολογικού Ιδρύματος της Σόφιας, μοναχοί, μοναχές και μεγάλος αριθμός κληρικών από τη Σόφια και τη χώρα.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, δήμαρχοι, απόφοιτοι και φοιτητές θεολογικών σχολών των Εκκλ. σεμιναρίων της Σόφιας και της Φιλιππούπολης, μαζί με τους καθηγητές και δασκάλους τους και πολλοι άλλοι σημαντικοί.

Την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί επίσημη συνάντηση δυο ωρών στο πατριαρχικό μέγαρο του μακαριωτάτου πατριάρχου Βουλγαρίας με τον αρχιμανδρίτη Νικοδήμο Καβαρνό. Εν τω μεταξύ ο ναός, μεταμορφωμένος με ιδιαίτερο φωτισμό και ήχο, διακοσμημένος με πολλά αρωματικά λουλούδια, περίμενε την έναρξη της συναυλίας.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Νεοφύτου ευλόγησε πανηγυρικά τον λαού του Θεού και φανερά εντυπωσιασμένος από το μεγάλο πλήθος, χαιρέτησε τον κλήρο τις αρχές αλλά και όλους, δίνοντας ευλογία για την έναρξη της εορταστικής βραδιάς.

Ξεκίνησε με μια σύντομη προσφώνηση ο επίσκοπος Πολύκαρπος, Βοηθός του Μητροπολίτη Σόφιας, ο οποίος καλωσόρισε το μεγάλο και ποικίλο ακροατήριο.

Το πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Ιουλιανό Περικλίεφ, περιελάμβανε ψάλματα εξ ολοκλήρου στο πνεύμα της παράδοσης της ανατολικής εκκλησίας.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κύριλλος Πόποφ ως διευθυντής της χορωδίας των ιερέων της Σοφίας και ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβάρνος με την ομάδα του απέδωσαν θαυμάσιους ύμνος με τρόπο που δημιουργεί συγκίνηση, ρίγη και ανάταση προς το θεό, θυμίζοντας πάντα την ύπαρξη και την αγάπη προς το θείο.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς η βυζαντινή (Ανατολικής Εκκλησίας) μουσική μπορεί να προσελκύσει τόσους και είναι ακόμη δυσκολότερο να περιγράψουμε μια συναυλία με μια τέτοια μοναδική παρουσία και εμπειρία. Τα συναισθήματα δεν μπορούν να περιγραφούν.

Ο π. Καβάρνος έδειξε για άλλη μια φορά στο βουλγαρικό κοινό πώς τα αρχαία ιερά κείμενα της εκκλησίας μπορούν να ακουστούν και να επηρεάσουν βαθιά τον σύγχρονο κόσμο. Καθως και τον τρόπο οτι μπορούν να εκτελεστούν με την βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και με τρόπο που να αγγίζουν την καρδιά.

Και ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις την επόμενη μέρα με επίσημη επίσκεψη του πατρός Νικοδήμου στο μεγάλο μοναστήρι της Ρίλας, με συνάντηση του ηγούμενου Ευλόγιου, ένα μοναστηριακό γεύμα, και συζήτηση πάνω στην εκκλησιαστική βυζαντινή παράδοση.

Τέλος, παρέστη στην χειροθεσία 20 νέων φοιτητών και στον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 302887
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: