Η Εορτή της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Καλλινίκου στην Ι.Μ. Κατάγκας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, την Κυριακή, 6/8/2023, στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Ανήμερα της εορτής, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάνγκας, κ. κ. Μελέτιος, ο οποίος προέστη και της Θείας Λειτουργίας, πλαισιωμένος από τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτ. π. Θεόφιλο Κατάνγκ, Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια του κηρύγματος, ο Σεβασμιώτατος στο πυκνό εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως, προτρέποντας τους χριστιανούς η ζωή τους να είναι μέσα στο φως, ώστε το παράδειγμά τους να είναι ικανό, να οδηγήσει ψυχές, οι οποίες αναζητούν να βρουν την αλήθεια.
Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε πέντε Αναγνώστες, οι οποίοι είναι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής "Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης" που εδρεύει στη πόλη της Κινσάσας στο Κονγκό.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κωνσταντιανής, κ. Κοσμάς, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο χωριό Τένκε.
Την Τρίτη, 8/8/2023, εορτή του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Κολούέζι, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ. κ. Μελετίου, πλαισιωμένου του Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κωνσταντιανής, κ. Κοσμά, Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια του Όρθρου, κλήρος και λαός είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου, το οποίο δόθηκε ως ευλογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, κ. κ. Ιωήλ, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάνγκας, κ. κ. Μελέτιο, προς ενίσχυση, προστασία και παραμυθία στον ταλαιπωρημένο και φτωχό λαό της επαρχίας της Κατάνγκας.
Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Καλλινίκου, πριν ένα χρόνο ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησεις Ιερού Ναού στο χωριό Ντιλόλο προς τιμήν του Αγίου.
Ο Ναός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πιστοί σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπορούν να τελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα εντός του Ιερου Ναού. Να σημειωθεί ότι, το μεγάλο οικόπεδο στο χωριό Ντιλόλο, ήταν προσφορά του Επιτίμου Προξένου μας στο Λουμπουμπάσι, κ. Γερασίμου Ντούνη, εις τιμή και μνήμη του αειμνήστου πατέρα του Θωμά Ντούνη, μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής.





















