Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/02 09:54

klin leonidas

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Άμεση ήταν η απάντηση του Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα, Εξάρχου Αφρικής του Πατριαρχείου Μόσχας, σχετικά με την κλήση κληρικών της Εκκλησίας της Ρωσίας από Συνοδικό Δικαστήριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτη Λεωνίδας τόνισε: «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν πρέπει να αναζητεί ενόχους μεταξύ των ιερέων που εκπληρώνουν το ποιμαντικό τους έργο με την ευλογία της εκκλησιαστικής τους αρχής. Πρέπει να διαβάσει με προσοχή την απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την τελευταία ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, όπου απλά και ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τον Πατριάρχη Θεόδωρο να επανεξετάσει την αντικανονική του απόφαση σχετικά με την Ουκρανία και να επιστρέψει στην τροχιά της κανονικής Ορθοδοξίας, δηλαδή να μην προκαλεί σ’ αυτή σχίσμα».

«Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να καλούν κληρικούς μας σε Συνοδικό δικαστήριο. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μπορεί να απευθύνεται μόνο σε κληρικούς του, και στο ποίμνιό του. Όσον αφορά άλλη Τοπική Εκκλησία, υπάρχουν κανόνες - πλαίσιο, καταστατικό, και αν ο Πατριάρχης Θεόδωρος έχει κάποιες ερωτήσεις, τότε πρέπει να απευθύνεται κατευθείαν στην ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας και να μην ενεργεί, όπως συνηθίζεται σε κάποιους, υποτίθεται σοβαρούς οργανισμούς, οι οποίοι μιλούν, όπως συνηθίζεται να λέγεται, μόνοι τους, και δεν θέλουν καθόλου να ακούσουν κανέναν άλλο γύρω. Τέτοιες φωνές ακούμε τώρα και στο πολιτικό πεδίο, ακούμε και από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και φυσικά αυτά τα επαναλαμβάνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Κλιν.

Επίσης, ο Ρώσος Ιεράρχης πρόσθεσε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, «αυτό δεν θα έχει καμιά απολύτως συνέπεια. Πρόκειται για μια παράνομη απόφαση, την οποία η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Λεωνίδα, ο κατά προσέγγιση αριθμός Αφρικανών κληρικών, που μετακινήθηκαν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι τώρα περίπου 160-170 άτομα, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

«Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται πρώτα απ’ όλα ζωντανοί άνθρωποι. Από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας αυτοί δεν άκουσαν εξηγήσεις σχετικά με το γιατί αυτός αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπήρξαν μόνο υπεκφυγές του τύπου “θα τα λύσουμε όλα εμείς”. Σε μια από τις αφρικανικές χώρες, σε ευθεία παράκληση να εξηγήσει την κατάσταση, ο Πατριάρχης Θεόδωρος απάντησε ατάραχα: “Αυτό δεν σας αφορά, είναι μεταξύ εμένα και του Πατριάρχη Κυρίλλου».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Κλιν ανέφερε περιπτώσεις που κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ασκούν πίεση στους μετακινηθέντες στη Ρωσική Εκκλησία κληρικούς, όπως τους αφαιρούν την κατοικία, διώχνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, διακόπτουν την ιατρική βοήθεια και αποκλείουν την πρόσβαση στην ύδρευση (στα πηγάδια) για εκείνους που δεν εκκλησιάζονται στην εκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

«Έχω δει πολλά και διάφορα στη ζωή μου και βίωσα πολλούς πολέμους, αλλά σε απουσία πολεμικών επιχειρήσεων να συμβαίνει ένας τέτοιος εξευτελισμός του ντόπιου πληθυσμού, δεν μπορώ να θυμηθώ» - ανέφερε ο κ. Λεωνίδας.

Οι εγκαλούμενοι στο Συνοδικό δικαστήριο πρωθιερέας Ανδρέας Νόβικοφ και Γεώργιος Μαξίμοφ δήλωσαν ότι το δικαστήριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δεν είναι αρμόδιο να τους δικάσει.

Ο π. Γεώργιος Μαξίμοφ ανέφερε στον Πατριάρχη Θεόδωρο ότι: «Ως κληρικός άλλης Εκκλησίας είμαι κατ’ αρχήν εκτός δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ακόμη κι αν αυτό δεν βρισκόταν σε σχίσμα».

Την κατηγορία της κοινωνίας με αφορισμένους από την Εκκλησία, ο π. Γεώργιος την αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Οι ιερείς, με τους οποίους εγώ εδώ συναντιέμαι και ιερουργώ, χθες ακόμη βρίσκονταν σε κοινωνία με τους επισκόπους της Εκκλησίας Αλεξανδρείας και κανείς δεν τους έχει αποκλείσει από την κοινωνία. Αλλά εσείς ακριβώς, Μακαριώτατε, είστε παραβάτης του εν λόγω κανόνα. Στις 8 Νοεμβρίου 2019 αρχίσατε να μνημονεύετε στη Λειτουργία τον επικεφαλής της σχισματικής οργάνωσης ψευδοαρχιερέα Επιφάνιο, και στις 13 Αυγούστου 2021 συλλειτουργήσατε με αυτόν και μεταλάβατε από το ίδιο Ποτήριο. Βρίσκω αρκετά κυνικό το ότι προσπαθείτε να κατηγορήσετε άλλους για τη δική σας κανονική παράβαση... Είμαστε σε αδελφική συνεργασία με τους Αφρικανούς ιερείς και ασχολούμαστε συγκεκριμένα με τη διόρθωση της εκκλησιαστικής κανονικής τάξης που Εσείς έχετε παραβιάσει. Οι ορθόδοξοι Αφρικανοί, που δεν επιθυμούν να φέρουν οι ίδιοι τις πνευματικές συνέπειες του αμαρτήματός Σας, έχουν το απόλυτο δικαίωμα γι’ αυτό». 

Επίσης ο π. Γεώργιος διέψευσε τις δηλώσεις του Πατριάρχη Θεοδώρου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ότι ο αφρικανικός κλήρος δήθεν προσελκύσθηκε στη Ρωσική Εκκλησία με υλικά ανταλλάγματα.

«Αυτό το βρίσκω προσβλητικό για όλους τους ορθόδοξους Αφρικανούς, που μετακινήθηκαν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Λες και αυτοί δεν μπορούν να έχουν συνειδητή εκκλησιαστική στάση. Λες και δεν μπορούν να έχουν τη δική τους άποψη. Λες και δεν είναι σε θέση να καταλάβουν το πρόβλημα του σχίσματος και των συνεπειών της αναγνώρισής του». Ο κληρικός του Πατριαρχείου Μόσχας υπενθύμισε ότι προηγουμένως, πολύ πριν από τη μετακίνηση των Αφρικανών κληρικών, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αγνόησε τις επανειλημμένες, τόσο προφορικές, όσο και γραπτές διαμαρτυρίες του κλήρου του κατά της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο π. Γεώργιος κάλεσε τον Πατριάρχη «να μετανοήσει για το αμάρτημα της αναγνώρισης του σχίσματος και για όλα τα αμαρτήματα και λάθη του, τα οποία έκαναν τη ζωή πολλών ορθόδοξων Αφρικανών αφόρητη, για όλο τον πόνο, τον οποίο προκάλεσε σε πολλούς πιστούς της Αφρικής, της Ουκρανίας και άλλων περιοχών» - συμπλήρωσε κλείνοντας.

Εμφανίσεις: 302495
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: