Γράφτηκε από τον/την ΚΥΠΕ. 06/10 19:41

alexandreias bibliothiki 7

Με μία μεγάλη εκδήλωση, η περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και το Ίδρυμα Λεβέντη Κύπρου εόρτασαν σήμερα την ολοκλήρωση της συντήρησης εκατό παλαίτυπων χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τη στήριξη του πολιτισμού που αποπνέει το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Μιλώντας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος Θεόδωρος, ευχαρίστησε θερμά την Κύπρο που βρίσκεται πάλι αρωγός στο έργο του ιεραποστολικού Πατριαρχείου, στηρίζοντας ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και σε αυτόν τομέα.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού αποτελεί την εκπλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα όνειρά μου», δήλωσε συγκινημένος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, προσθέτοντας ότι με τη συμβολή του, το Ίδρυμα Λεβέντη του δίνει δύναμη να συνεχίσει το έργο του.

«Αυτά τα βιβλία δε θα πεθάνουν ποτέ, θα τα μελετούν πάντοτε ειδικοί. Το μελάνι πήρε ζωή και έγραψε τη γνώση», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόδωρος, μιλώντας για την ολοκλήρωση της συντήρησής τους, ενώ τόνισε και τη συμβολή της Αιγύπτου και του Προέδρου της, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στο έργο του ιεραποστολικού Πατριαρχείου.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με την άμεσους γείτονές μας στην Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο, που τους θεωρούμε περισσότερο συνεργάτες από γείτονες», τόνισε από την πλευρά του ο Δ/ντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, παρουσιάζοντας την ειδική έκδοση που παρουσιάστηκε σήμερα για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού προγράμματος, παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου Ομήρου Μαυρομάτη, του Πρέσβη της Ελλάδας Νίκου Γαριλίδη, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου, στην εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.

«Το έργο της συντήρησης των παλαίτυπων χειρογράφων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελεί μία συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό», προσέθεσε ο Δ/ντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, προσθέτοντας ότι «ό,τι κάνουμε είναι σαφώς μία επέκταση των ισχυρών δεσμών με τους αδελφούς και φίλους μας, της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Στηρίζουμε το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», τόνισε με τη σειρά του ο Δ/ντής Ιδρύματος Λεβέντη Κύπρου, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, συγχαίροντας θερμά τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για το σημαντικό έργο της, μεταφέροντας το μήνυμα του Προέδρου του Ιδρύματος, Δρ Αναστασίου Π. Λεβέντη.

Ενώ, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Κοινότητας Δημήτρη Κάβουρα, τόνισε ότι το γεγονός του έργου αυτού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τον πρεσβυγενή παροικιακό οργανισμό και τη συντήρηση των δικών του αρχείων.

Το έργο της συντήρησης των εκατό πρώτων παλαιότερων χειρογράφων ξεκίνησε γενικότερα πριν από οκτώ χρόνια και συστηματοποιήθηκε τα τελευταία έτη με τη στήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη Κύπρου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο τέλος της ομιλίας του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έκανε μνεία του αείμνηστου Αλεξανδρινού επιστήμονα και συνεργάτη στον τομέα αυτό της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Μιχάλη Σολομωνίδη, που πριν περίπου ένα χρόνο έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει παλαίτυπα χειρόγραφα που ανάγονται στα βάθη της ιστορίας, από τον 10 μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, με αναφορά σε εκκλησιαστικά και λειτουργικά κείμενα, βίους Αγίων, ευαγγέλια, μουσικά κείμενα, αραβικά χειρόγραφα, τραγωδίες του Αισχύλου και του Ευρυπίδη και φιλοσοφικά έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που κοσμούν μεταξύ άλλων τους 40.000 τίτλους βιβλίων που φυλάσσονται στον ανακαινισμένο χώρο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Η όλη εκδήλωση, με τις σημαίες Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου να κοσμούν την αίθουσα, πραγματοποιήθηκε κατά την ημέρα της Εθνικής επετείου της Αιγύπτου της 6ης Οκτωβρίου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Αίγυπτος στη συνεργασία της με την Κύπρο και την Ελλάδα και σε ό,τι έχει να κάνει γενικότερα με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τη συνεισφορά των τριών χωρών, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, στην ειρήνη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ/ντής της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

alexandreias bibliothiki 1

Εμφανίσεις: 289512
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: