Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/09 10:10

egainia orfanotrofeioy 17

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναΐρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Από καιρό τώρα οι τέσσερις ιερείς μας της φυλής των Κισί, με προσκάλεσαν να επισκεφθώ την περιοχή τους.

Δεν έβρισκα όμως τον κατάλληλο χρόνο. Η απόσταση δεν με τρόμαζε, γιατί έχω συνηθίσει να διανύω τεράστιες αποστάσεις, μέρες και νύκτες, μέσα σε άσχημες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες, που κυριολεκτικά εξαντλούν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το Σάββατο θυμήθηκα το πρώτο μου ταξίδι στην περιοχή αυτή, πριν δεκαπέντε χρόνια περίπου, αφού δεν είχε φτάσει ακόμα το μήνυμα της Ορθοδοξίας τότε.

Με καλούσαν και μου έγραφαν να τους επισκεφθώ. Ούτε καν γνώριζα την ύπαρξη αυτής της φυλής. Ξανά και ξανά επέμενα.

Τελικά κατάλαβα ότι κάποιο σχέδιο είχε ο ίδιος ο Θεός που δεν το γνώριζα και κι έτσι αποφασίζω να φθάσω και να γνωρίσω τους τελείως άγνωστους σ’ εμέ που ποθούσαν να ασπασθούν την Αγία μας Ορθοδοξία.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου κάτι έγραψα τότε με τον τίτλο «Διαβάς εις φυλήν Κισί»…

Πράγματι, το κάλεσμά τους ήταν αληθινό, αυθεντικό. Με περίμεναν «μετά βαΐων και κλάδων» κυριολεκτικά. Βρεθήκαμε σε μια περιοχή που καλλιεργείται αποκλειστικά το ζαχαροκάλαμο.

Βουνά και δάση πανύψηλα καλύπτουν όλη την περιοχή. Κάτω από ένα δέντρο έγινε η συνάντηση.

Οι άνθρωποι μίλησαν και άνοιξαν την καρδιά τους. «Θέλουμε να ασπασθούμε την Ορθοδοξία, γιατί ερευνήσαμε και ανακαλύψαμε ότι είναι η μόνη αληθινή πίστη, η αυθεντική, η αναντικατάστατη. Ψάξαμε, μελετήσαμε και ήδη αποφασίσαμε. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα;»

Δεν είχα άλλη επιλογή. Διάλεξαν, ανάμεσα στους νέους τους, τον καλύτερο, ήλθε στην Πατριαρχική Σχολή, τον κατήχησαν οι ιεροσπουδαστές, τον βάπτισα και μετά γύρισε πίσω και με τη σειρά του κατήχησε τους πιστεύσαντας, αφού στο μεταξύ τέλεσε εκκλησιαστικό γάμο, τον πάντρεψα, τον χειροτόνησα και όλα ήταν έτοιμα.

Βάπτισε τους πρώτους, πέραν από εκατό άτομα, στο ποτάμι. Κι έτσι εδραιώθηκε η Ορθοδοξία. Στο μεταξύ, από τους νέους τους, έφθασαν και φοίτησαν ακόμα τέσσερις στην Πατριαρχική μας Σχολή που κι αυτοί στη συνέχεια χειροτονήθηκαν.

Έτσι, με λίγα λόγια, ξεκίνησε η Ορθοδοξία μας σ’ αυτή την περιοχή της φυλής των Κισί.

Μετά από τόσα χρόνια δημιουργήθηκαν ενορίες και οι ιερείς όλοι, μαζί, μονιασμένοι και αγαπημένοι, συνεχίζουν το ιεραποστολικό τους έργο.

Ήταν έκπληξη η προχθεσινή εμπειρία, γιατί το προτεινόμενο για εγκαίνια ορφανοτροφείο ήταν κατασκευασμένο από χώρα – λάσπη και οι στέγες ήταν από λαμαρίνες…

Τόση ήταν η ανάγκη, που οι ιερείς της φυλής των Κισί θέλησαν να προστατέψουν τα ορφανά και εκτεθειμένα μικρά παιδάκια. Με την πράξη αυτή των ιερέων φαίνεται πόσο ευαίσθητη είναι η καρδιά τους.

Σ’ αυτή την απομακρυσμένη κι απομονωμένη περιοχή θέλησαν να δώσουν νόημα και υπόσταση σ’ αυτές τις αθώες ψυχούλες.

Εκδηλώνεται, έτσι, η άκρα αγάπη και φιλανθρωπία του πολυεύσπλαχνου Κυρίου και Θεού μας προς τον πλησίον μας, που αποτελεί την καλύτερη έκφραση αγάπης και στοργής, η οποία εκπηγάζει μέσα από τα φιλάνθρωπα αισθήματα των ιερέων μας, που κι αυτοί με τη μέριμνα και τη φροντίδα προς αυτά τα παιδάκια, αξιολογούνται κι αναμένουν, οπωσδήποτε, την ουράνια αμοιβή.

Τέλεσα τον αγιασμό, μίλησα, αγίασα όλους τους χώρους και στο τέλος προσέφερα ό,τι μπορούσα για το ξεκίνημα: κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα κ.τ.λ.

Ανάμεσα στο «κτιριακό» αυτό συγκρότημα υπήρχε κι ένας ναός που θα χρησιμοποιείται και σαν τραπεζαρία για τα ορφανά.

Έτσι, την επομένη τέλεσα την πρώτη θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πολυπληθούς πιστού λαού του Θεού. Το εκκλησάκι αυτό θα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Φιλούμενο, τον νεομάρτυρα.

Ήταν η κατάλληλη στιγμή να ευχαριστήσω όλους και να μεταφέρω τις ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄.

Με τη νέα αυτή δραστηριότητα της τοπικής μας Εκκλησίας, διακηρύσσεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το άμεσα ενδιαφέρον μας για τα παιδάκια αυτά, που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα στερούνταν μητρικής και πατρικής στοργής και φροντίδας.

Έτσι, ο τόπος αυτός όσο κι αν φαίνεται πρωτόγονος θα αποτελεί οπωσδήποτε μια κυψέλη ανακούφισης και προστασίας, φροντίδας και στοργής, αγάπης και ελπίδας.

Η ευγενική αυτή προσπάθεια θα εκφράζει εσαεί την ευγένεια της ψυχής και των φιλανθρωπικών αισθημάτων των ταπεινών εργατών του Ευαγγελίου σ’ αυτή την ξεχασμένη κι απομακρυσμένη γωνιά της Μαύρης ηπείρου.

«… τοιαύταις γαρ θυσίαις ευαρεστείται ο Θεός» (Εβρ. ιγ΄ 16).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300368
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: