Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/09 19:26

odessa

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Οδησσό.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Οδησσού και Ισμαηλίας κ. Αγαθαγγέλου και του Μητροπολίτη Πηλουσίου Νήφωνα.

Να αναφερθεί ότι κατά την άφιξη του Πατριάρχη Θεοδώρου στον Καθεδρικό Ναό, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς για να λάβει την ευλογία του.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνική, σλαβική εκκλησιαστική και μολδαβική γλώσσα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Θεόδωρος απευθυνόμενος προς τον λαό τόνισε ότι "τα σχίσματα, οι αιρέσεις και η κανονικότητα έχουν βασανίσει την ορθόδοξη εκκλησία εκατοντάδες χρόνια".

Αγαπητά μου παιδιά θα ήθελα να σας παρακαλέσω ενώπιον του Χριστού να μείνετε πιστοί στην Κανονική Εκκλησία. Όλα αυτά όμως θα γίνουνε αν μάθουμε να προσευχόμαστε και να ζητούμε το έλεος του Θεού, διότι η Εκκλησία είναι του Χριστού και μόνο αυτός την κυβερνάει" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ανέφερε ότι "ο χριστιανός είναι αγωνιστής και πρέπει πάντα να φυλάει στην καρδιά του τον θησαυρό της Ορθοδοξίας".

Ακολούθως, ψαλλομένου του Απολυτικίου του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄, κατέθεσε άνθη στον τάφο Του και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο εκπρόσωπος του Προξένου της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος και άλλοι επίσημοι.

Την ίδια μέρα, στην Αίθουσα Τελετών της Εθνικής Νομικής Σχολής Οδησσού, με απόφαση του Τμήματός της, ανακηρύχθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας επίτιμος Διδάκτορας. Ο Πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής Σχολής τον περιεκόσμησε με τα διακριτικά του αξιώματος και την πανεπιστημιακή τήβεννο.

Κατά την ευχαριστήρια ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία της Αλεξάνδρειας, την πολύτιμη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη αλλά και την νεότερη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη της πόλεως.

Τόνισε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην αχανή Αφρική, όπου συνεχώς ανεγείρονται Ιεροί Ναοί, κλινικές και Σχολεία, καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ίδρυση του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών «Μέγας Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια.

Το ίδιο βράδυ, τελέσθηκαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ουσπένσκι οι ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού και του Όρθρου προς τιμήν του Οσίου Κούξα της Οδησσού, του οποίου το Ιερό Σκήνωμα φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301782
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: